null NÉBIH figyelemfelhívása élelmiszer-vállalkozásoknak nem megfelelő hatékonyságú fertőtlenítőszerekről

NÉBIH figyelemfelhívása élelmiszer-vállalkozásoknak nem megfelelő hatékonyságú fertőtlenítőszerekről

A takarítás, tisztítás, és ezeket kiegészítő fertőtlenítés az élelmiszerlánc szereplőinél élelmiszerbiztonsági szempontból az egyik legfontosabb műveletnek számít. Az élelmiszereket előállító helyiségek megfelelő higiénés állapota ugyanis jelentősen befolyásolja az ott tárolt, előkészített, feldolgozott élelmiszerek, ételek minőségét, fogyasztásra való megfelelőségét. Hatással van az élelmiszerek biztonságára a létesítményekben foglalkoztatott személyzet kezének tisztasága is.

Az élelmiszer-vállalkozás feladata, hogy a takarítási, tisztítási, fertőtlenítési műveletek elvégzéséhez és a dolgozók kezének fertőtlenítéséhez megfelelő és jó állapotú eszközöket, valamint az felhasználási célnak, területnek megfelelő tisztító és fertőtlenítőszereket biztosítson.

A kereskedelmi forgalomban a tisztító és fertőtlenítőszerek széles skálája megtalálható, ezekből kell – a felhasználási célt szem előtt tartva – a megfelelő szereket kiválasztani. Fontos, hogy a készítményeket a gyártó által javasolt felhasználási területen, általa javasolt módon – koncentráció, vízhőmérséklet, behatási idő –, a szer lejárati idejét is figyelembe véve szabad használni. A felhasználási terület és a használati útmutatás megtalálható a készítmények jelölőcímkéjén, illetve biztonsági adatlapjában (melyek beszerzése a vállalkozás részéről kötelező). A fertőtlenítő szerek hatás-spektruma (pl. „baktérium, vírus, gomba, és algaölő hatással is rendelkezik”) a készítmény jelölésén megtalálható. A címkén kötelezően feltüntetésre kerül még az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által a terméknek adott engedélyezési, vagy regisztrációs szám, a gyártási tétel száma vagy jelzése és a lejárat ideje is.

A jól megválasztott és helyesen alkalmazott szertől felhasználója joggal elvárható a gyártó által garantált hatás.

A NÉBIH Nemzeti Referencia Laboratóriumában monitoring terv alapján folyamatosan, élelmiszer eredetű megbetegedések kivizsgálásakor esetenként vizsgáljuk az élelmiszerláncban felhasználásra kerülő kéz-, és felületfertőtlenítő, valamint mosogatáshoz használt szerek mikrobiológiai hatékonyságát. Megdöbbentő jelenségként észleltük az utóbbi időben több készítmény esetében is, a felhasznált fertőtlenítő szerek nem megfelelőségét, a gyártó által a címkén jelöl fertőtlenítő hatás elmaradását. Az ilyen szerek használatával az élelmiszervállalkozások álbiztonságban vannak a mikrobiológiai szennyezőkkel, kórokozókkal szemben, ami súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent.

A NÉBIH és a területi élelmiszerlánc felügyeleti hatóságok a nem megfelelő hatású, vagy hatástalan fertőtlenítőszerek gyártóival, forgalmazóival és felhasználóival szemben megteszik a szükséges hatósági intézkedéseket, de emellett a NÉBIH felhívja az élelmiszer vállalkozások figyelmét is az alábbiakra:

  • A fertőtlenítőszerek kiválasztásakor és felhasználásakor legyenek körültekintőek.

  • Az önellenőrző vizsgálatok során gondoljanak a szerek hatékonysági kontroll vizsgálataira.

  • A gyártótól, vagy forgalmazótól kérjenek garanciát, vizsgálati eredményeket a szerek megfelelő hatásosságáról és pontos felhasználhatóságáról.

  • Fertőtlenítőszer váltáskor, új szer bevezetésekor különösen fontos a körültekintés és az említett garanciák beszerzése.

  • A hibás fertőtlenítőszerek mielőbbi forgalomból kivonása érdekében kérjük jelezzék, ha a szerek alkalmazása során nem megfelelőséget tapasztalnak.

 

Letölthető anyagok

Élelmiszer-vállalkozásoknak - nem megfelelő hatékonyságú fertőtlenítő szerekről

Tisztító- és fertőtlenítőszerek használata az élelmiszer-láncban

 


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >