null Motiváló szakmai tanulmányút – betekintés a lengyel kertészeti kutatásokba és gyümölcsfaiskolákba

Motiváló szakmai tanulmányút – betekintés a lengyel kertészeti kutatásokba és gyümölcsfaiskolákba

2025. október 28, kedd

A Nébih munkatársai 2025 őszén a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesületének szervezésében szakmai tanulmányúton vehettek részt Lengyelországban. Rendkívül hasznos 3 napot tudhatnak magunk mögött a Nébih szakemberei. Számos fontos és motiváló ismerettel gazdagodtak a Nemzeti Kertészeti Kutatóintézetben, valamint az AJ Apple nemesítő cég zdzary-i faiskolájában és a Dudek faiskolában tett látogatás alkalmával.

A tanulmányút első állomása a Skierniewice-ben található Nemzeti Kertészeti Kutatóintézet volt, ahol a délelőtt folyamán az intézet dolgozói tartottak előadásokat több témában is. Először Miroslaw Sitarek, az intézet igazgatója mutatta be az intézet történetét, felépítését és működését. Az intézet 1921-ben alakult, a varsói egyetemhez kötődő fajta- és alanygyűjteményként, jelenlegi formáját pedig 2011-ben nyerte el, azóta minden kertészeti ágazat ide tartozik. Jelenleg kb. 400 dolgozót foglalkoztat, ebből 115 a kutatói munkakörben dolgozók száma. 

Az ex-situ fajtafenntartás 5 részre osztható: gyümölcsfák, bogyós gyümölcsök, cserjék, zöldség, dísznövény, illetve mézelő növények.
Nagy fajtagyűjteményt tartanak fent: gyümölcsből 4364 fajtájuk van, ennek nagyjából a negyede alma, körülbelül 5-5%-a pedig körte, cseresznye és meggy. 

Az alanyhasználat is fontos része volt az előadásnak. Almatermesztésben leginkább az M9 a jellemző, de vannak lengyel nemesítésű, P jelzésű alanyok is, valamint próbálkoznak Geneva alanyokkal, végeznek teljesítményvizsgálatokat a rendelkezésre álló alanyokkal, ahol mérik a termésmennyiséget. 

Csonthéjas gyümölcsök esetén a lengyel faiskolák a magoncalanyokat kedvelik, a legelterjedtebbek a mirabolán és a Wangenheim alanyok, bár a GF655 klónalannyal is jók a tapasztalatok. A magoncalany preferenciát indokolja mind az ár, mind pedig az a tény, hogy a sharka-vírus magon keresztül nem terjed. A csonthéjasok közül az éghajlat miatt leginkább a szilva termesztése a jellemző, a Jojo fajtát kifejezetten kedvelik a termesztők, mert rezisztens a sharka-vírussal szemben, nincs látható tünet sem a fán, sem a gyümölcsön, az ültetvényekben nem okoz problémákat a kórokozó. Főként Wavit alanyt használnak hozzá, törpítő tulajdonsága, ellenállósága, egyszerű és olcsó előállíthatósága miatt.

A cseresznyetermesztéshez a GiSeLa 5 és GiSeLa 6 alanyokat javasolják, a legjobb eredményeket ezekkel az alanyokkal érték el.
A nemesítésért felelős kutató az intézetben Stanislav Pluta, aki bemutatta a lengyel gyümölcstermesztés helyzetét, pozícióját, főként az almatermesztés szempontjából. Lengyelország az elmúlt 20 évben Európa vezető almatermesztőjévé nőtte ki magát, világszinten pedig a 4. helyen állnak az ágazatban. 

Stanislav Pluta a nemesítési programjukról is beszélt: komoly munka folyik, főként almával és bogyósgyümölcsökkel foglalkoznak. Az almanemesítés az egyik legfontosabb tevékenység, főként a rezisztencianemesítésen van a hangsúly. A kiválasztott magoncokat (a kiindulási 3000-4000 egyedes tétel 1-2%-a jut el a kitermesztési fázisig) 9-10 évig vizsgálják a fajtabejelentés előtt. 

Feketeribiszke fajták nemesítésében világszinten meghatározó a munkájuk, ugyanis az itt nemesített fajták adják a termesztés 80%-át. Emellett foglalkoznak aróniával, málnával, szamócával és japánbirssel is. 
A kutatóintézet nagy fejlesztéseken megy keresztül, hamarosan sor kerül az új épület átadására (laborokkal, üvegházakkal).

A Skierniewice-ben hamarosan elkészülő új nemesítőház

A Skierniewice-ben hamarosan elkészülő új nemesítőház

Az intézetben készültek egy előadással a csonthéjasok és bogyósok gépi betakarításáról, bemutatták a használt technológiákat és a fejlesztési irányokat is. Az utóbbi években a betakarítási technológia fejlesztése a rázópálcás típusú gépek irányába tolódott el, ezt a fajtahasználat (a „Schattenmorelle” fajta hosszú, lelógó vesszői) és az intenzív termesztéstechnológia is indokolja. Rendkívül fontosnak tartják a gépi betakarítás fejlesztését az alma esetében, hiszen ez a legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcsük, és szeretnék megoldani mind az ipari, mind a frisspiaci célra termelt alma minél hatékonyabb betakarítását. 

Az előadások után lehetőség nyílt az intézet ültetvényeinek megtekintésére.74 hektáron foglalkoznak nemesítési kísérletekkel, fajtakitermesztéssel, fajtafenntartással. Sajnos a törzsültetvényben nem volt lehetőség körülnézni.

A szakmai út következő állomása az AJ Apple nemesítő cég zdzary-i faiskolája volt, ahol az ügyvezető, Szymon Nowakowski mutatta be nekünk a cég munkáját, tevékenységét. A faiskola által előállított szaporítóanyag 80%-a alma, 10-10%-a pedig körte és meggy. Évente kb. 2,5 millió alanyt és 750 000 oltványt állítanak elő. Kifejezetten termesztők részére, nagy tételben termelnek. Csonthéjasokkal a meggyen kívül nem foglalkoznak. Az ügyvezető véleménye szerint az amúgy potenciálisan termeszthető szilvára nincs komoly kereslet Lengyelországban, illetve a sharka vírust is jelentős problémának tartja. A látogatás során bemutatta a faiskolát, az anyatelepet, a szemzőhajtástermő ültetvényt és a gépparkot is, valamint és számos érdekes információt tudtunk meg az alkalmazott technológiákról is. 

Az AJ Apple az almaoltványok nagy részét 2 éves Knipp-faként értékesíti. A nyáron beszemzett félkész anyagot ősszel géppel levágják, felszedik, majd a tárolóban kézzel szemre metszik. A faiskolába már csak a megeredt anyag kerül vissza tavasszal, így igyekeznek a fagykárokat elkerülni, valamint a területek kihasználtsága is jobb, hiszen csak megeredt oltványok vannak egy táblán. 

Az AJ Apple faiskolájának anyatelepe

Az AJ Apple faiskolájának anyatelepe

Bujtványkitermelő és levelező gép az AJ Apple faiskolájában

Bujtványkitermelő és levelező gép az AJ Apple faiskolájában

Az AJ Apple saját nemesítésű fajtái

Az AJ Apple saját nemesítésű fajtái

A körbevezetés után a lengyel gyümölcsfaiskolák szövetségének elnökével találkozhattak a résztvevők. Az elnök tájékoztatást adott a faiskolák hatóságiellenőrzéséről, valamint felvázolta a lengyel címkézési tendenciákat is.

A nagy termelők alapvetően ültetvények telepítéséhez állítanak elő szaporítóanyagot, nagy tételben, akár saját alany- és nemesfajtákkal. Lerakatok számára egyáltalán nem értékesítenek. A szövetség a legnagyobb és legjobb faiskolásokat tudhatja tagjainak, körülbelül 30 tagja van az egyesületnek, és komoly követelményeknek kell megfelelni a belépéshez, többek között az értékesítés etikus mivolta is fontos tényező.

Lengyelországban a növényegészségügyi hatóság (Phytosanitary Service) végzi az szaporítóanyag-előállítás ellenőrzését. Alapvetően a termelők saját felelőssége és érdeke az egészséges, jó minőségű szaporítóanyag előállítása, mivel csak így tudnak versenyképesek maradni. Jellemző, hogy a nagyobb faiskolák saját nemesítésű almafajtákat állítanak elő és forgalmaznak, így nem szükséges licenszdíjat fizetniük. Az új fajtákat először C.A.C. kategóriában forgalmazzák, amíg a kutatóintézetbe vírusmentesítésre elküldött, majd bázisként visszaérkező szaporítóanyag nem áll rendelkezésre. Ezután már certifikált kategóriába sorolható minden tétel. A telepítők alapvetően igénylik a certifikált szaporítóanyagot, így a faiskoláknak érdekében áll végigvinni ezt a folyamatot.

A szövetségbe tartozó faiskolások évente körülbelül 10 millió oltványt állítanak elő, ennek a 90%-a certifikált kategóriába tartozik. A teljes lengyel oltvány-előállítással kapcsolatban nem tudtak pontos információkkal szolgálni, de a becsléseik szerint kb. 15-20 millió oltvány kerülhet forgalomba évente.

A faiskolások főként almával foglalkoznak, bár a piac csökken, az almaültetvény telepítésekből valamennyivel kevesebb van az előző évekhez képest. Ezt főként az alma értékesítési nehézségeivel (alacsony felvásárlási árak) magyarázták.  A körteültetvények területe növekedett, főként a Conference fajta keresett, ami nem meglepő, hiszen ez az egyik legnépszerűbb fajta az EU-ban. A meggytelepítések helyzete a körtééhez hasonló, az idei magas felvásárlási árak miatt a kereslet megélénkült a szaporítóanyagra. A cseresznyeültetvények területe jelenleg stagnál. 

A szakmai út utolsó állomása a Dudek faiskola volt Krakkó mellett, az ő fő profiljuk a Nowakovski faiskolához hasonlóan az alma, a körte és a meggy. A körteoltványokat több éves, 6-7 vesszővel rendelkező oltványként termelik ki, elmondásuk szerint így telepítés után 1-2 évvel már jelentős terméssel lehet számolni. Foglalkoznak szilvával is, illetve állítanak elő kajszi- és őszibarackoltványt is.  A termelésük nekik is visszaesett az elmúlt évekhez képest, a korábbi kb. 500 000 oltvány helyett jelenleg kb. 350 000-ret termelnek.

Körteoltványok a Dudek faiskolában

Körteoltványok a Dudek faiskolában

A faiskolások beszámoltak a költségeikről, illetve a termelésben szokványos munkabérekről is szó esett. Nagy különbség nincs a hazai költségekhez, bérekhez képest, bár nekik könnyebb kézi munkaerőt találni, főként ukrán nemzetiségűek dolgoznak náluk idénymunkásként.
Mindkét faiskoláról elmondható, hogy nagyon rendezett, jó kultúrállapotban voltak a területeik, fejlett gépparkkal rendelkeznek, igyekeznek a lehető legtöbb folyamatot gépesíteni. 
 


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >