null Megújult EFSA paneltagság

Megújult EFSA paneltagság

2024. július 8, hétfő

2024. július 1-jén 180 vezető szakértő csatlakozott az EFSA tudományos testületeihez az új, 5 éves ciklusra. Az EFSA szakértői független tudományos tanácsokat adnak az uniós fogyasztók, állatok és a környezet védelme érdekében.

A panelek mandátuma a 2021-től hatályos, (EU) 1381/2019 átláthatósági rendeletben meghatározottak szerint 5 évre bővült, így a 2024-2029-re vonatkozó időszakra 11 panel tagjainak mandátuma újult meg.  

A testületek immár 11–21 tagot számlálhatnak a szükséges szakértelemtől és a várható munkaterheléstől függően. A 2023 tavaszán kiírt szakértői felhívást követően több mint 1500 tudós jelentkezett az EFSA paneltagsági pozíciójára. A kinevezett tudósokat 26 országból (köztük hat nem uniós országból) választották ki a szigorú értékelési eljárást és az érdekeltségi nyilatkozataik átvilágítását követően.

A paneltagok teljes listáját és a panelekkel kapcsolatos bővebb információkat az EFSA weboldalán érhetik el.
 


Friss hírek

2025. december 17, szerda

Megérkeztek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés újabb eredményei

Élőhal-kereskedőket, forralt bor árusokat, őstermelőket, vad- és halfeldogozókat, valamint nagyüzemi és kézműves söröket is ellenőriztek az elmúlt hetekben az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberi által végzett téli szezonális ellenőrzés újabb célterületeinek összesítése, egy-egy kirívó esettől eltekintve, pozitív tapasztalatokat hozott. Egy vadhúsfeldolgozó üzemben 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és a működését is felfüggesztették. Egy sörben a dobozos termékeknél nem engedélyezett adalékanyagot mutatott ki a Nébih laboratóriuma.

Tovább >

2025. december 16, kedd

Egyre magasabb a súlyos Listeria-fertőzések száma Európában

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új uniós zoonózis jelentése szerint a változó étrend és a népesség elöregedése hozzájárulhat a súlyos Listeria-fertőzések számának emelkedéséhez Európa-szerte.

Tovább >