null Magas nyomáson történő élelmiszer-feldolgozás: élelmiszerbiztonság a minőséget érintő kompromisszumok nélkül

Magas nyomáson történő élelmiszer-feldolgozás: élelmiszerbiztonság a minőséget érintő kompromisszumok nélkül

Magas nyomáson történő élelmiszer-feldolgozás: élelmiszerbiztonság a minőséget érintő kompromisszumok nélkül
2022. március 1, kedd

A nagy nyomáson történő élelmiszer-feldolgozás (high-pressure processing - HPP) hatásos a káros mikroorganizmusok elpusztításában, és nem jelent magasabb biztonsági kockázatot, mint más kezelési módok. Ezek a fő következtetései annak a tudományos véleménynek, melyet az EFSA nemrégiben publikált.

Az EFSA szakértői értékelték a módszer biztonságosságát és hatásosságát az élelmiszerekre vonatkozóan, pontosabban a Listeria monocytogenes kontrollálására készételek esetében, továbbá alternatív lehetőségként a pasztörizálás mellett nyers tejnél. 

A HPP egy olyan, nem hőkezelésen alapuló élelmiszertartósítási módszer, amely megöli azokat a mikroorganizmusokat, amelyek megbetegedéseket vagy az élelmiszerek romlását okozhatják. A HPP során intenzív nyomást alkalmaznak egy bizonyos ideig, melynek minimális hatása van az ízre, állagra, a megjelenésre és a tápértékre. 

A HPP alkalmazható nyers alapanyagok, mint tej, gyümölcslevek vagy turmixok, de már feldolgozott élelmiszerek esetében is, mint például hőkezelt, szeletelt hústermékeknél és fogyasztásra kész ételeknél. Ez utóbbinál a HPP csökkenti a gyártási környezetből származó szennyeződést, például a szeletelés vagy a termék kezelése során. 

A HPP módszer csökkenti a Listeria monocytogenes mennyiségét a fogyasztásra kész ételekben (RTE). Általában, minél hosszabb a nyomás időtartama és intenzitása, annál jelentősebb mikrobaszám csökkenés érhető el. Ez egy fontos megállapítás, mivel a fogyasztásra kész ételek L. monocytogenes szennyeződése közegészségügyi aggály az EU-ban. A HPP szintén hatékonynak bizonyult más kórokozók, mint pl. a Salmonella és az E. coli szintjének csökkentésében is.
Nyers tej esetében, a szakértők megállapították azt az idő-nyomás kombinációt, amely során ugyanazt a hatást érik el, mint pasztörizálással. Azonban ez nagyban függ a kórokozótól.


Friss hírek

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza
2022. május 25, szerda

Csongrád-Csanád megye eddig fertőzésmentes területén jelent meg a madárinfluenza

A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Csongrád-Csanád megye újabb területén. A székkutasi, fertőzött hízólúdállomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént, a térségben életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Eközben Békés megyében az összes védőkörzetet feloldotta a Nébih.

Tovább >

Horgászok figyelmébe: az elektronikusan megváltott területi horgászjegyet is be kell mutatni a vízparton
2022. május 25, szerda

Horgászok figyelmébe: az elektronikusan megváltott területi horgászjegyet is be kell mutatni a vízparton

A Nébih Állami Halőri Szolgálatának halőrei az elmúlt időszakban az ország több ellenőrzött vízterületén tapasztalták, hogy az elektronikusan értékesített területi horgászjegyeket nem nyomtatják ki a horgászok, de még egy elektronikus eszközön bemutatható másolattal sem rendelkeznek arról a horgászat közben. A Nébih fokozottan felhívja a horgászok figyelmét, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően, tartsák maguknál a területi horgászjegyeket akár papírra nyomtatva, akár elektronikus eszközön bemutatható módon! Ezzel számos kellemetlenségtől, például a horgászattól való eltiltástól is megkímélhetik magukat.

Tovább >