null Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza
2021. november 25, csütörtök

A keszthelyi Festetics-kastély elkerített madárparkjában is megjelent a madárinfluenza. Az állategészségügyi szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, a mintegy 380 fogságban tartott vadmadárból álló állomány felszámolását haladéktalanul megkezdték.

A keszthelyi Festetics-kastély madárparkjának dolgozói az állatok váratlan elhullására lettek figyelmesek. Egy nap alatt nyolc, majd további négy madár hullott el előzetes tünetek nélkül. A mintákból a Nébih laboratóriuma mindegyik esetben a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

A madárparkban mintegy 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartanak fogságban. A hatósági szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, az állomány felszámolását megkezdték.

A madárpark nagy része madárhálóval fedett, a területen található tórendszer azonban kedvelt pihenőhelye a vadon élő tőkésrécéknek. A vadmadár populáció fertőzésközvetítő szerepének súlyosságát tehát ez az eset is igazolja. Éppen ezért továbbra is kiemelten fontos a házi és a fogságban tartott szárnyasok vadon élő vadmadarakkal való érintkezésének megakadályozása. Ezt a járványvédelmi zártság fokozását elősegítő rendelkezések betartásával érhetik el az állattartók. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni az állatokat. Az almozásra használt anyagot szintén meg kell óvni a vadmadarakkal való érintkezéstől.


Friss hírek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása
2021. november 26, péntek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása

Ünnepélyes keretek között adta át a fajtaelismerő díszokiratokat 21 fajtanemesítő cég képviselőjének dr. Nagy István agrárminiszter, Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke. A Zamárdiban tartott rendezvényt országos szakembertalálkozó kísérte, valamint kihelyezett ülést tartott a Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Szekciója.

Tovább >

Tájékoztatás a zöldségpalánta-minősítésről
2021. november 24, szerda

Tájékoztatás a zöldségpalánta-minősítésről

A járási hivatal elvégzi a kiszállítás előtt lévő palánta tételek minősítését, amennyiben azt a palántatermesztő üzem kéri. A minősítő okirata igazolja a palánta minősítéskori állapotát, felhasználható minőségvita esetén.

Tovább >