null Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

2021. november 25, csütörtök

A keszthelyi Festetics-kastély elkerített madárparkjában is megjelent a madárinfluenza. Az állategészségügyi szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, a mintegy 380 fogságban tartott vadmadárból álló állomány felszámolását haladéktalanul megkezdték.

A keszthelyi Festetics-kastély madárparkjának dolgozói az állatok váratlan elhullására lettek figyelmesek. Egy nap alatt nyolc, majd további négy madár hullott el előzetes tünetek nélkül. A mintákból a Nébih laboratóriuma mindegyik esetben a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

A madárparkban mintegy 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartanak fogságban. A hatósági szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, az állomány felszámolását megkezdték.

A madárpark nagy része madárhálóval fedett, a területen található tórendszer azonban kedvelt pihenőhelye a vadon élő tőkésrécéknek. A vadmadár populáció fertőzésközvetítő szerepének súlyosságát tehát ez az eset is igazolja. Éppen ezért továbbra is kiemelten fontos a házi és a fogságban tartott szárnyasok vadon élő vadmadarakkal való érintkezésének megakadályozása. Ezt a járványvédelmi zártság fokozását elősegítő rendelkezések betartásával érhetik el az állattartók. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni az állatokat. Az almozásra használt anyagot szintén meg kell óvni a vadmadarakkal való érintkezéstől.


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. augusztus 31, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.08.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >