null Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza
2021. november 25, csütörtök

A keszthelyi Festetics-kastély elkerített madárparkjában is megjelent a madárinfluenza. Az állategészségügyi szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, a mintegy 380 fogságban tartott vadmadárból álló állomány felszámolását haladéktalanul megkezdték.

A keszthelyi Festetics-kastély madárparkjának dolgozói az állatok váratlan elhullására lettek figyelmesek. Egy nap alatt nyolc, majd további négy madár hullott el előzetes tünetek nélkül. A mintákból a Nébih laboratóriuma mindegyik esetben a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

A madárparkban mintegy 380, különböző fajhoz tartozó vadmadarat tartanak fogságban. A hatósági szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, az állomány felszámolását megkezdték.

A madárpark nagy része madárhálóval fedett, a területen található tórendszer azonban kedvelt pihenőhelye a vadon élő tőkésrécéknek. A vadmadár populáció fertőzésközvetítő szerepének súlyosságát tehát ez az eset is igazolja. Éppen ezért továbbra is kiemelten fontos a házi és a fogságban tartott szárnyasok vadon élő vadmadarakkal való érintkezésének megakadályozása. Ezt a járványvédelmi zártság fokozását elősegítő rendelkezések betartásával érhetik el az állattartók. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni az állatokat. Az almozásra használt anyagot szintén meg kell óvni a vadmadarakkal való érintkezéstől.


Friss hírek

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2022. július 1, péntek

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. Valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Tovább >

Szombattól már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom
2022. július 1, péntek

Szombattól már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom

Az egész országot sújtó kánikula és az extrém szárazság 2022. július 2-ától hazánk teljes területén indokolttá teszi a tűzgyújtási tilalom kihirdetését. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Tovább >