null Környezettudatos felhasználók részére: növényvédelemben felhasználható, nem engedélyköteles termékek

Környezettudatos felhasználók részére: növényvédelemben felhasználható, nem engedélyköteles termékek

Környezettudatos felhasználók részére: növényvédelemben felhasználható, nem engedélyköteles termékek
2018. január 9, kedd

Az Európai Unióban engedélyezett hatóanyagok között immár 22-re bővült az ún. „egyszerű anyagok” száma. Az alábbiakban ismertetett lista olyan anyagokat tartalmaz, melyek jelenleg élelmiszerként, vagy gyógyhatású anyagként forgalmazott termékek, de bizonyíthatóan van növényvédelmi hatásuk és a megadott felhasználási körülmények között a környezetre, illetve az emberi egészségre nem jelentenek kockázatot.

Ezek az anyagok egy Európai Uniós értékelésen mennek keresztül, mely alapján a tagállamok szavaznak arról, hogy az egyszerű anyag kategóriában jóváhagyhatók-e növényvédő hatású anyagként. Az ilyen anyagok jóváhagyása határozatlan idejű és sem forgalmazásuk, sem felhasználásuk nem igényli a növényvédő szereknél szükséges engedélyezési eljárás lefolytatását. Ez azt is jelenti, hogy anyagokhoz felhasználási előírásként sem engedélyokiratot, sem címkét nem lehet hozzárendelni, ugyanakkor elsősorban nem növényvédő szer boltokban, hanem hétköznapi üzletekben (élelmiszerbolt, háztartási bolt, gyógyszertár) lehet őket megvásárolni.

Az alábbi, folyamatosan bővülő táblázat tartalmazza az eddig jóváhagyott egyszerű anyagokat. Az anyagok nevére kattintva megtalálják azok felhasználási körülményeit, hígítási és kijuttatási feltételeit.

Sorszám

Megnevezés

Jóváhagyási rendelet

1

Mezei zsurló

462/2014/EU

2

Répacukor (szacharóz)

916/2014/EU

3

Kitozán-hidroklorid

563/2014/EU

4

Mésztej (kalcium-hidroxid)

2015/762/EU

5

Fűzfakéreg

2015/1107/EU

6

Háztartási ecet

2015/1108/EU

7

Lecitinek

2015/1116/EU

8

Gyümölcscukor (fruktóz)

2015/1392/EU

9

Szódabikarbóna

2015/2069/EU

10

Diammónium-foszfát

2016/548/EU

11

Tejsavó

2016/560/EU

12

Napraforgóolaj

2016/1978/EU

13

Hidrogén-peroxid

2017/409/EU

14

Csalán

2017/419/EU

15

Agyagos faszén

2017/428/EU

16

Konyhasó

2017/1529/EU

17

Mustármag por

2017/2066/EU

18

Sör

2017/2090/EU

19

Talkum

2018/691/EU

20

Hagymaolaj 2018/1295/EU

21

Tehéntej 2020/1004/EU

22

L-Cisztein 2020/642/EU
23 Hagymakivonat 2021/81/EU

 

Az egyszerű anyagok jóváhagyási eljárására vonatkozó információk megtalálhatók a DG SANTE honlapján a „basic substances” cím alatt.

A fenti táblázatot és a magyar nyelvű felhasználási technológiáját folyamatosan frissítjük, amint újonnan felkerül egy anyag a listára, vagy újabb felhasználási feltételekkel kiegészül egy anyag.

Az aktuális teljes lista a növényvédő szer hatóanyagok európai adatbázisában, az „Advanced search” gombra kattintva, a „Basic substance” típus kiválasztásával érhető el.


Friss hírek

Befejeződött a LABOR rendszer fejlesztése
2022. január 20, csütörtök

Befejeződött a LABOR rendszer fejlesztése

A 2022. január 1-jén átadott utolsó funkciókkal lezárult az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló LABOR rendszer kialakítása és üzembe helyezése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021. július 1-jétől több lépcsőben hajtotta végre az ágazat ügyviteli rendszerének átvezetését a digitális térbe. Ezzel megvalósult a modernizációs intézkedések kiemelt célja, azaz jelentősen egyszerűsödött a diagnosztikai vizsgálatok megrendelése, valamint létrejött a hiteles és gyors elektronikus eredményközlés háttere.

Tovább >

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben
2022. január 20, csütörtök

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Tovább >