Komárom-Esztergom-vármegye - 30. számú vizsgálat - Árpád Gimnázium Tálalókonyha - Tatabánya
Komárom-Esztergom-vármegye - 30. számú vizsgálat - Árpád Gimnázium Tálalókonyha - Tatabánya
30. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Árpád Gimnázium Tálalókonyha
(2800, Tatabánya, Fő tér 1.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,5 pont |
Menü: Zöldborsóleves, Tejfölös csirkemáj párolt rizzsel
Mintavétel ideje: 2022.03.22.
Mintavételi alap : 139 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 12-18 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Kölyök Kft.
(2800, Tatabánya, Gál István ltp. 223.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldborsóleves (328 g /adag)
Külső megjelenés: | Pirospaprikától narancsosra színezett, opálos-sűrített lében jellemző színű zöldborsószemek, egyenletes méretűre kockázott narancsos sárgarépa és törtfehér, néhol kisebb csomókba összeállt rizstészta alkotja. Tetején zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne feltehetően ételízesítőből származó fűszerszemcsék úsznak. |
Állomány: | A sárgarépa és a tészta kissé túlfőtt, egy-két zöldborsószem kissé keményebb, de összességében jól rágható, megfelelő állományú. A leves jellemző sűrűségű, hígan folyó, enyhén sűrített. |
Illat: | Illata jellemző, a zöldborsó illata dominál, enyhe rántásra emlékeztető illat is érezhető. |
Íz: | Ízében a zöldborsó jellemző, kissé édeskés íze dominál, kissé gyenge ízhatású, de harmonikus. |
Tejfölös csirkemáj párolt rizzsel (350 g + 272 g /adag)
Külső megjelenés: | Fehér színű, hosszúkás, kissé túlfőtt és kisebb csomókba összeállt rizsszemek alkotják a köretet. Drappos-barnás hígan folyó, csekély mennyiségű tejterméket tartalmazó szaftban barnás színű nagyobb darabokra vágott csirkemáj látható. |
Állomány: | A rizs kissé csomós, kissé túlfőtt. A szaft hígan folyó, a máj megfelelően átfőtt, jó állagú. |
Illat: | A kitálalt köret a rizsre jellemző semleges gabona illatú. A húsételben a máj illata dominál. Nem elég harmonikus illatú. |
Íz: | A főtt rizs jellemző gabona ízű. A húsételben a máj aromás íze és a savanykás tejföl párosítás nem harmonikus ízhatást eredményez, kissé idegen, nem étvágygerjesztő. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Zöldborsóleves:
- búzafinomliszt
- ételízesítő
- étolaj
- jódozott vákumsó
- kristálycukor
- petrezselyemzöld
- sárgarépa
- zöldborsó, fagyasztott
Tejfölös csirkemáj:
- búzafinomliszt
- búzaliszt (teljeskiőrlésű)
- csirkemáj
- étolaj
- feketebors, őrölt
- jódozott vákumsó
- majoranna
- petrezselyemzöld
- tejföl
- tej
- víz
Párolt rizs:
- étolaj
- jódozott vákumsó
- petrezselyemzöld
- rizs
- vöröshagyma
Fehérkenyér