null Komárom-Esztergom-vármegye - 30. számú vizsgálat - Árpád Gimnázium Tálalókonyha - Tatabánya

Komárom-Esztergom-vármegye - 30. számú vizsgálat - Árpád Gimnázium Tálalókonyha - Tatabánya

Komárom-Esztergom-vármegye - 30. számú vizsgálat - Árpád Gimnázium Tálalókonyha - Tatabánya

30. számú vizsgálat 

A mintavétel helye:
Árpád Gimnázium Tálalókonyha
(2800, Tatabánya, Fő tér 1.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,5 pont

Menü: Zöldborsóleves, Tejfölös csirkemáj párolt rizzsel

Zöldborsóleves, Tejfölös csirkemáj párolt rizzsel
Mintavétel ideje: 2022.03.22. 

Mintavételi alap : 139 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 12-18 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Kölyök Kft.
(2800, Tatabánya, Gál István ltp. 223.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldborsóleves (328 g /adag)

Külső megjelenés: Pirospaprikától narancsosra színezett, opálos-sűrített lében jellemző színű zöldborsószemek, egyenletes méretűre kockázott narancsos sárgarépa és törtfehér, néhol kisebb csomókba összeállt rizstészta alkotja. Tetején zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne feltehetően ételízesítőből származó fűszerszemcsék úsznak.
Állomány: A sárgarépa és a tészta kissé túlfőtt, egy-két zöldborsószem kissé keményebb, de összességében jól rágható, megfelelő állományú. A leves jellemző sűrűségű, hígan folyó, enyhén sűrített.
Illat: Illata jellemző, a zöldborsó illata dominál, enyhe rántásra emlékeztető illat is érezhető.
Íz: Ízében a zöldborsó jellemző, kissé édeskés íze dominál, kissé gyenge ízhatású, de harmonikus.

 

Tejfölös csirkemáj párolt rizzsel (350 g + 272 g /adag)

Külső megjelenés: Fehér színű, hosszúkás, kissé túlfőtt és kisebb csomókba összeállt rizsszemek alkotják a köretet. Drappos-barnás hígan folyó, csekély mennyiségű tejterméket tartalmazó szaftban barnás színű nagyobb darabokra vágott csirkemáj látható.
Állomány: A rizs kissé csomós, kissé túlfőtt. A szaft hígan folyó, a máj megfelelően átfőtt, jó állagú.
Illat: A kitálalt köret a rizsre jellemző semleges gabona illatú. A húsételben a máj illata dominál. Nem elég harmonikus illatú.
Íz: A főtt rizs jellemző gabona ízű. A húsételben a máj aromás íze és a savanykás tejföl párosítás nem harmonikus ízhatást eredményez, kissé idegen, nem étvágygerjesztő.

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Zöldborsóleves:

  • búzafinomliszt
  • ételízesítő 
  • étolaj
  • jódozott vákumsó
  • kristálycukor
  • petrezselyemzöld
  • sárgarépa
  • zöldborsó, fagyasztott

Tejfölös csirkemáj:

  • búzafinomliszt
  • búzaliszt (teljeskiőrlésű)
  • csirkemáj
  • étolaj
  • feketebors, őrölt
  • jódozott vákumsó
  • majoranna
  • petrezselyemzöld
  • tejföl
  • tej
  • víz

Párolt rizs:

  • étolaj
  • jódozott vákumsó
  • petrezselyemzöld
  • rizs
  • vöröshagyma

Fehérkenyér


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >