null Komárom-Esztergom megye - 53. számú vizsgálat - Öveges József Általános Iskola Tálalókonyha - Szákszend

Komárom-Esztergom megye - 53. számú vizsgálat - Öveges József Általános Iskola Tálalókonyha - Szákszend

Komárom-Esztergom megye - 53. számú vizsgálat - Öveges József Általános Iskola Tálalókonyha - Szákszend

53. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Öveges József Általános Iskola Tálalókonyha
(2856 Szákszend Száki u. 95.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,0, pont

 

 

Menü: Palócleves, Túrósmetélt, Alma

Foto:

Mintavétel ideje: 2019. április 24.

Mintavételi alap : 50 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év

A főzőkonyha neve, címe:
Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Főzőkonyha
(2800 Tatabánya, Verebély László utca 1.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Palócleves (412 g /adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától narancsos-sárgás-drappra színezett, tejtermékkel sűrített, sűrű alaplében vajszínű zöldbab csíkok, narancsos sárgarépadarabok, eltérő méretűre kockázott, barnás húsdarabok, sárgásfehér burgonya kockák láthatók. Tetején kis mennyiségben narancspiros zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne zöldfűszerdarabok úsznak. A levesbetét szétfőtt, nagy mennyiségű vajszínű karikatészta.
Állomány: Az alaplé sűrű, csomómentes. A hús megfőtt, a zöldségek átfőttek, némelyik kissé fás, a levesbetét túlfőtt.
Illat: Savanykás, harmonikus illatú, a zöldbab illata jól érződik.
Íz: Telt, jellemző ízű, harmonikus, savanykás-fűszeres, a zöldbab íze dominál.

 

 

 

 

 

 

 

 

Túrósmetélt (344 g/adag)

Külső megjelenés: Vajszínű, néhol barnásra pirított töredezett, eltérő méretű szélesmetélt tészta tetején, egy darabban összeálló, nem rögös, krémtúróra emlékeztető csontfehér színű túró, csontfehér tejföl és hófehér porcukor látható a tésztához képest kis mennyiségben.
Állomány: A tészta nem egyenletesen főtt át, a túró a masszaszerű-krémes állománya miatt nehezen oszlatható, kis levet ereszt. A tejföl sűrűn folyó, a porcukor szórható.
Illat: Kissé üres illatú, a túró illata nem érződik.
Íz:

A túró enyhén savanykás ízű, az édesítés megfelelő, de kissé üres, nem karakteres ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

Alma (1 db /adag)

Külső megjelenés: A gyümölcs alma, ami 6-7 cm átmérőjű, jellemző alakú, jellemzően sárga színű, pirosas cirmossággal, néhány ütődésből adódó barna folttal a felületén. A gyümölcshús sárgásfehér színű, amiben az ütődésfoltok barnás színeződéssel látszódnak.
Állomány: Vékony héjú, érett, lédús, az ütődések helyén puhább, máshol roppanós.
Illat: A gyümölcsre jellemző harmonikus illatú.
Íz:

Savanykás-édeskés ízű, a barnás foltoknál kissé kesernyés.

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

 Palócleves:

  • Babérlevél
  • Burgonya
  • Búzaliszt
  • Ételízesítő
  • Étolaj
  • Feketebors, őrölt
  • Fokhagymagerezd
  • Jódozott vákumsó
  • Köménymag, őrölt
  • Sertéslapocka, kockázott
  • Tejföl (12%-os)
  • Vöröshagyma
  • Zöldbab, fagyasztott
  • Karikatészta

 Túrósmetélt:

  • Étolaj
  • Jódozott vákumsó
  • Porcukor
  • Rövidmetélt
  • Tehéntúró
  • Tejföl, 12%-os

Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >