Komárom-Esztergom megye - 53. számú vizsgálat - Öveges József Általános Iskola Tálalókonyha - Szákszend
Komárom-Esztergom megye - 53. számú vizsgálat - Öveges József Általános Iskola Tálalókonyha - Szákszend
53. számú vizsgálat (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Öveges József Általános Iskola Tálalókonyha
(2856 Szákszend Száki u. 95.)
A menü minősítése:
| ÁTLAGOS | 14,0, pont |
Menü: Palócleves, Túrósmetélt, Alma
Foto:

Mintavétel ideje: 2019. április 24.
Mintavételi alap : 50 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év
A főzőkonyha neve, címe:
Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Főzőkonyha
(2800 Tatabánya, Verebély László utca 1.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Palócleves (412 g /adag)
| Külső megjelenés: | Fűszerpaprikától narancsos-sárgás-drappra színezett, tejtermékkel sűrített, sűrű alaplében vajszínű zöldbab csíkok, narancsos sárgarépadarabok, eltérő méretűre kockázott, barnás húsdarabok, sárgásfehér burgonya kockák láthatók. Tetején kis mennyiségben narancspiros zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne zöldfűszerdarabok úsznak. A levesbetét szétfőtt, nagy mennyiségű vajszínű karikatészta. |
| Állomány: | Az alaplé sűrű, csomómentes. A hús megfőtt, a zöldségek átfőttek, némelyik kissé fás, a levesbetét túlfőtt. |
| Illat: | Savanykás, harmonikus illatú, a zöldbab illata jól érződik. |
| Íz: | Telt, jellemző ízű, harmonikus, savanykás-fűszeres, a zöldbab íze dominál. |
Túrósmetélt (344 g/adag)
| Külső megjelenés: | Vajszínű, néhol barnásra pirított töredezett, eltérő méretű szélesmetélt tészta tetején, egy darabban összeálló, nem rögös, krémtúróra emlékeztető csontfehér színű túró, csontfehér tejföl és hófehér porcukor látható a tésztához képest kis mennyiségben. |
| Állomány: | A tészta nem egyenletesen főtt át, a túró a masszaszerű-krémes állománya miatt nehezen oszlatható, kis levet ereszt. A tejföl sűrűn folyó, a porcukor szórható. |
| Illat: | Kissé üres illatú, a túró illata nem érződik. |
| Íz: |
A túró enyhén savanykás ízű, az édesítés megfelelő, de kissé üres, nem karakteres ízű. |
Alma (1 db /adag)
| Külső megjelenés: | A gyümölcs alma, ami 6-7 cm átmérőjű, jellemző alakú, jellemzően sárga színű, pirosas cirmossággal, néhány ütődésből adódó barna folttal a felületén. A gyümölcshús sárgásfehér színű, amiben az ütődésfoltok barnás színeződéssel látszódnak. |
| Állomány: | Vékony héjú, érett, lédús, az ütődések helyén puhább, máshol roppanós. |
| Illat: | A gyümölcsre jellemző harmonikus illatú. |
| Íz: |
Savanykás-édeskés ízű, a barnás foltoknál kissé kesernyés. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Palócleves:
- Babérlevél
- Burgonya
- Búzaliszt
- Ételízesítő
- Étolaj
- Feketebors, őrölt
- Fokhagymagerezd
- Jódozott vákumsó
- Köménymag, őrölt
- Sertéslapocka, kockázott
- Tejföl (12%-os)
- Vöröshagyma
- Zöldbab, fagyasztott
- Karikatészta
Túrósmetélt:
- Étolaj
- Jódozott vákumsó
- Porcukor
- Rövidmetélt
- Tehéntúró
- Tejföl, 12%-os