null Komárom-Esztergom megye - 51. számú vizsgálat - Ászár Kuckó Óvoda Tálalókonyha - Ászár

Komárom-Esztergom megye - 51. számú vizsgálat - Ászár Kuckó Óvoda Tálalókonyha - Ászár

Komárom-Esztergom megye - 51. számú vizsgálat - Ászár Kuckó Óvoda Tálalókonyha
- Ászár

51. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Ászár Kuckó Óvoda Tálalókonyha 
(2881 Ászár, Győri u. 1.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13, 5 pont

 

 

Menü: Daragaluskaleves, Hentestokány tarhonyával, Csalamádé, Alma

Foto:

 

Mintavétel ideje: 2019. április 17.

Mintavételi alap : 42 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 év

A főzőkonyha üzemeltetője:
Zséfár és Zséfár Kft. Iskolai Főzőkonyha
(2881 Ászár Kossuth Lajos u. 26.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Daragaluskaleves (307 g /adag)

Külső megjelenés: Opálos, kissé zavaros, sárgás színű alaplében hasáb alakú narancsos sárgarépadarabok, törtfehér karfiol és karalábédarabok láthatóak. A levesbetét vajszínű daragaluska. Tetején apró zsiradékcseppek és feltehetően ételízesítőből származó zöldfűszerlevél-szemcsék úsznak
Állomány: Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek kissé túlfőttek, puhák, a daragaluska egyenletesen megfőtt.
Illat: Jellegtelen, üres illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Kissé üres ízű, jellegtelen, ételízesítőre emlékeztető íz érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

Hentestokány tarhonyával (115g + 130g/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától narancsos-barnásra színezett fekete fűszerszemcséket tartalmazó, hígabb-olajos szaftban eltérő méretűre és különböző formájúra vágott, néhol mócsingos részeket tartalmazó sertéshús, zöld csemegeuborka darabok láthatók. A köret világos drappos, kevés sötétebb aranybarna színűre pirított, jellegzetes alakú, kézi tarhonya, ami 1-2 kisebb csomót is tartalmaz.
Állomány: A hús jól átfőtt. A szaft hígan folyó. Az uborka kellően puha. A tarhonya megfelelően és egyenletesen átfőtt
Illat: A tészta tiszta, semleges illatú. A tokány illatában a füstölt szalonna illata is érezhető. Harmonikus íz hatású .
Íz:

A tészta jellegének megfelelő ízű. A tokány esetén a szalonna füstölt íze dominál. A savanykás íz enyhén érezhető. Harmonikus íz hatású.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csalamádé (35 g /adag)

Külső megjelenés: Zöld színű csemeguborka darabok-, piros színű paprika darabok, és vajszínű káposzta-csíkok láthatók egyenletesen elkeverve. Közel azonos méretűek, arányuk megfelelő. A savanyúság mennyisége csekély
Állomány: A káposzta kissé kemény, roppanós, az uborka megfelelően puha, a paprika kissé foszló.
Illat: Jellemző, az ecet illata érezhető.
Íz:

Ecetes-savanykás, kissé édes, enyhén csípős-érdes ízű, édesítőszerre emlékeztető íz is érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

Alma (1 db /adag)

Külső megjelenés: 7-8 cm átmérőjű, héjas, félbe vágott, magozott és cikkekre osztott jellemző alakú, pirosas-sárgás színű, sárgásfehér színű gyümölcshúsú  ép alma a gyümölcs.
Állomány: Friss, roppanós, jól rágható, lédús.
Illat: A gyümölcsre jellemző, fűszeres- harmonikus illatú.
Íz:

Savanykás-édes ízű,  intenzív, lédús.

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

 Daragaluskaleves:

  • Sárgarépa
  • fehérrépa
  • Karalábé
  • Zeller
  • Delikát
  • Vöröshagyma
  • zsír
  • Búzadara
  • petrezselyemzöld
  • Tojás

 Hentestokány tarhonyával:

  • Sertéshús
  • Zsír
  • Liszt
  • Törött bors
  • Vöröshagyma
  • Fokhagyma
  • Pirospaprika
  • Ecetesuborka
  • Lecsó
  • Tarhonya

Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >