Komárom-Esztergom megye - 51. számú vizsgálat - Ászár Kuckó Óvoda Tálalókonyha - Ászár
Komárom-Esztergom megye - 51. számú vizsgálat - Ászár Kuckó Óvoda Tálalókonyha
- Ászár
51. számú vizsgálat (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Ászár Kuckó Óvoda Tálalókonyha
(2881 Ászár, Győri u. 1.)
A menü minősítése:
| ÁTLAGOS | 13, 5 pont |
Menü: Daragaluskaleves, Hentestokány tarhonyával, Csalamádé, Alma
Foto:

Mintavétel ideje: 2019. április 17.
Mintavételi alap : 42 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 év
A főzőkonyha üzemeltetője:
Zséfár és Zséfár Kft. Iskolai Főzőkonyha
(2881 Ászár Kossuth Lajos u. 26.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Daragaluskaleves (307 g /adag)
| Külső megjelenés: | Opálos, kissé zavaros, sárgás színű alaplében hasáb alakú narancsos sárgarépadarabok, törtfehér karfiol és karalábédarabok láthatóak. A levesbetét vajszínű daragaluska. Tetején apró zsiradékcseppek és feltehetően ételízesítőből származó zöldfűszerlevél-szemcsék úsznak |
| Állomány: | Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek kissé túlfőttek, puhák, a daragaluska egyenletesen megfőtt. |
| Illat: | Jellegtelen, üres illatú. Idegen szagtól mentes. |
| Íz: | Kissé üres ízű, jellegtelen, ételízesítőre emlékeztető íz érezhető. Idegen íztől mentes. |
Hentestokány tarhonyával (115g + 130g/adag)
| Külső megjelenés: | Fűszerpaprikától narancsos-barnásra színezett fekete fűszerszemcséket tartalmazó, hígabb-olajos szaftban eltérő méretűre és különböző formájúra vágott, néhol mócsingos részeket tartalmazó sertéshús, zöld csemegeuborka darabok láthatók. A köret világos drappos, kevés sötétebb aranybarna színűre pirított, jellegzetes alakú, kézi tarhonya, ami 1-2 kisebb csomót is tartalmaz. |
| Állomány: | A hús jól átfőtt. A szaft hígan folyó. Az uborka kellően puha. A tarhonya megfelelően és egyenletesen átfőtt |
| Illat: | A tészta tiszta, semleges illatú. A tokány illatában a füstölt szalonna illata is érezhető. Harmonikus íz hatású . |
| Íz: |
A tészta jellegének megfelelő ízű. A tokány esetén a szalonna füstölt íze dominál. A savanykás íz enyhén érezhető. Harmonikus íz hatású. |
Csalamádé (35 g /adag)
| Külső megjelenés: | Zöld színű csemeguborka darabok-, piros színű paprika darabok, és vajszínű káposzta-csíkok láthatók egyenletesen elkeverve. Közel azonos méretűek, arányuk megfelelő. A savanyúság mennyisége csekély |
| Állomány: | A káposzta kissé kemény, roppanós, az uborka megfelelően puha, a paprika kissé foszló. |
| Illat: | Jellemző, az ecet illata érezhető. |
| Íz: |
Ecetes-savanykás, kissé édes, enyhén csípős-érdes ízű, édesítőszerre emlékeztető íz is érezhető. |
Alma (1 db /adag)
| Külső megjelenés: | 7-8 cm átmérőjű, héjas, félbe vágott, magozott és cikkekre osztott jellemző alakú, pirosas-sárgás színű, sárgásfehér színű gyümölcshúsú ép alma a gyümölcs. |
| Állomány: | Friss, roppanós, jól rágható, lédús. |
| Illat: | A gyümölcsre jellemző, fűszeres- harmonikus illatú. |
| Íz: |
Savanykás-édes ízű, intenzív, lédús. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Daragaluskaleves:
- Sárgarépa
- fehérrépa
- Karalábé
- Só
- Zeller
- Delikát
- Vöröshagyma
- zsír
- Búzadara
- petrezselyemzöld
- Tojás
Hentestokány tarhonyával:
- Sertéshús
- Zsír
- Liszt
- Törött bors
- Só
- Vöröshagyma
- Fokhagyma
- Pirospaprika
- Ecetesuborka
- Lecsó
- Tarhonya