null Komárom-Esztergom megye - 48. számú vizsgálat - Hunyadi Mátyás Általános Iskola Főzőkonyha - Oroszlány

Komárom-Esztergom megye - 48. számú vizsgálat - Hunyadi Mátyás Általános Iskola Főzőkonyha - Oroszlány

Komárom-Esztergom megye - 48. számú vizsgálat - Hunyadi Mátyás Általános Iskola Főzőkonyha - Oroszlány

Komárom-Esztergom megye - 48. számú vizsgálat - Hunyadi Mátyás Általános Iskola Főzőkonyha - Oroszlány

48. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Hunyadi Mátyás Általános Iskola Főzőkonyha
(2840 Oroszlány, Havasi M. u. 1-3.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 17,9 pont

 

 

Menü: Palócleves, Túrótöltelékes gombóc édes tejföllel, Gála alma

Foto:

Mintavétel ideje: 2019. február 18.

Mintavételi alap : 321 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 év

A főzőkonyha üzemeltetője:
Bakos és Társai vendéglátó Bt.
(6000. Kecskemét, Aradi Vértanuk tere 9/b.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Palócleves (2,5-3,5 dl/adag)

Külső megjelenés: a drappos-zöldes színű levesben sok sárgahüvelyű zöldbab. Különböző méretűre aprított, viszonylag jól tisztított sertéshúskockák, nagyobb méretű burgonyakockák. tetején kevés, pirospaprikától narancsszínűre színezett olajcsepp, zöldfűszerszemcse és sűrítésből eredő apró fehér pöttyök láthatóak.
Állomány: Jellegének megfelelő sűrűségű, homogén, csomómentes. a hús kellően átfőtt, puha, a bab kissé túlfőtt, szétmálló, néhány burgonya nem teljesen átfőtt, kissé kemény.
Illat: Elnevezéssel harmonizáló, jellegzetesen savanykás,megfelelően fűszeres, telt, aromás. a kapor illata jól érezhető. Tiszta, idegen szagtól mentes.
Íz: kellemesen fűszeres, savanykás,harmonikus. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Túrótöltelékes gombóc édes tejföllel (18-25 dkg + 1,5-2,5 dl/adag)

Külső megjelenés: Közel azonos méretű, gondosan formázott gombócok, aranybarnára pirított morzsaréteggel teljesen befedve. A metszésfelületen jól látható a krémszerű, homogén túrótöltelék. A tejföl törtfehér színű, homogén, sima.
Állomány: A gombóc jellegzetes, megfelelően rugalmas állományú, nem széteső. a töltelék puha, nem száraz. az ées tejföl sűrűn folyó, egynemű, sima.
Illat: A tészta harmonizál a töltelék savanykás-édeskés-citromosaromájával és a tejföl jellegzetes savanykás illatával. Tiszta, idegen szagtól mentes.
Íz:

Kellemes, aromás, harmonikus. A töltelék citromos ízét jól kiegészíti az édes tejföl. összhatásában ízletes, tiszta, idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alma (7-15 dkg/adag)

Külső megjelenés: Az alma érett, ép, egészséges, kissé ráncos felületű. Tiszta, kártevőktől mentes.
Állomány: Az alma kissé fonnyadt, elpuhult, nem friss érzetű, a héja kissé vastagabb.
Illat: Gyengébben aromás, kissé jellegtelen. Idegen szagtól mentes.
Íz:

Aromaszegény, kevésbé ízletes. idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

 Palócleves:

  • Sovány sertéshús
  • Fagyasztott zöldbab
  • Burgonya
  • Tejföl 12%-os
  • Fagyasztott lecsó
  • Vöröshagyma
  • Búzaliszt
  • Napraforgóolaj
  • Fűszerpaprika
  • Jódozott só
  • Fokhagyma
  • Köménymag
  • Fekete bors
  • Kapor
  • Babérlevél
  • Levestészta 10 tojásos

 Túrótöltelékes gombóc édes tejföllel:

  • Tejföl 12%-os
  • Zsemlemorzsa
  • Cukor
  • Napraforgóolaj
  • Jódozott só
  • Túrótöltelékes gombóc, mirelit

Friss hírek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai
2020. július 3, péntek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.

Tovább >

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?
2020. június 29, hétfő

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?

Az Unió területén csak engedéllyel rendelkező, bizonyítottan jó minőségű, ártalmatlan és hatékony humán és állatgyógyászati készítmények hozhatók forgalomba. A gyógyszerek és vakcinák engedélyezése, gyártásuk, forgalmazásuk és felhasználásuk ellenőrzése szigorú szabályozási keretben történik, amelynek a laboratóriumi vizsgálatok is szerves részét képezik. Az engedélyezés során például szükség lehet a termékminta vizsgálatára és annak igazolására, hogy a termék megfelelő összetételű, illetve a gyártó által alkalmazott ellenőrzési módszerek kielégítőek. A szigorú jogi szabályozás, a jó gyártási, kereskedelmi és felhasználási gyakorlatok mellett is előfordulhat, hogy egy termék szennyeződik. Ilyen esemény volt a közelmúltban az állatgyógyászat területén a fipronillal szennyezett állatgyógyászai termékek okozta méhmérgezés, illetve a humán oldalról a sartan típusú vérnyomáscsökkentők nitrózamin-szennyezettsége. A független laboratórium által végzett vizsgálatok nemcsak a minőségi hibák, hanem a gyógyszerhamisítások felderítésében is elengedhetetlenül fontosak.

Tovább >