null Kérelem jelölőkalapács használatához

Kérelem jelölőkalapács használatához

A Sertés ENAR nyomtatványa

A Sertések Egységes Nyilvántartási Rendszerének (továbbiakban Sertés ENAR) keretében történik a sertések nyilvántartása.

A sertések jelöléséről, valamint Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 83/2015. (XII.16.) FM rendelet rendeli el a sertések szállítást megelőző ENAR füljelzővel történő jelölését és a szállítólevél, mint a szállítás kísérő dokumentumának használatát.

A rendelet szerint az ENAR működtetése és fejlesztése a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az e rendeletben előírtak hatósági ellenőrzése a tenyésztési hatóság és a megyei kormányhivatalok feladata.
A Sertés ENAR rendeletet engedélyezi a jelölőkalapáccsal jelölt sertések önálló tenyészetből vágóhídra történő szállítását.  

A központi hivatalok felülvizsgálatával és a járási (fővárosi kerületi) hivatalok megerősítésével összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 42/2017. (VIII. 17.) FM rendeletben foglaltak szerint 2017. augusztus 18-tól a Sertés ENAR 83/2015. (XII. 16.) FM rendelet 5. § (4)2 a jelölőkalapács (1) bekezdés szerinti, önálló tenyészetben való használatát a Pest Megyei Kormányhivatal kérelemre engedélyezi.

A jelölőkalapács használatára irányuló kérelmet az innen letölthető nyomtatványon a Pest Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi Osztályhoz (1135 Budapest, Lehel utca 43-47.) kell benyújtani.

Amennyiben a jelölőkalapáccsal végzett jelölés nem felel meg a jogszabályban foglaltaknak, a tenyésztési hatóság az engedélyt visszavonja. A jelölőkalapáccsal jelölt sertéseket az új  (2.1-es vagy annál nagyobb verziószámú) Sertés Szállítólevéllel lehet szállítani. A szállítólevél bizonylat tömböket a NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóságtól igényelhetik a jelölőkalapács használatára engedéllyel rendelkező tenyészetek tartói.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >