Jelenlegi információk szerint hazánk nem érintett a fertőzött román juhsajt ügyében
Nem érkezett bejelentés az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyors riasztási rendszerén (RASFF) keresztül arra vonatkozóan, hogy Magyarországon is forgalomba kerültek az E.coli baktériumfertőzésben érintett román előállítású túró terméktételek.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) folyamatosan, napi 24 órában figyeli a RASFF-on megjelenő információkat. Jelenlegi ismereteink szerint Belgiumba, Németországba, Spanyolországba, Franciaországba és Olaszországba szállítottak a feltehetően fertőzött termékekből. A szennyezett tételekből a rendelkezésre álló információk alapján nem érkezett Magyarországra, ugyanakkor az érintett országok köre még bővülhet.
A NÉBIH az eset teljes kivizsgálásának lezárásáig, elővigyázatosságból, a gyártó (SC Bradet SRL, ovális azonosítója: RO L13 CE) termékeinek fogyasztását nem javasolja.
Háttérinformációk
A RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) az EU és az EFTA tagállamok hatóságainak élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyors riasztási rendszere, amely hatékony és azonnali információcserét tesz lehetővé. A rendszert az Európai Bizottság működteti, a hazai kapcsolattartó a NÉBIH.
A NÉBIH az év 365 napján napi 24 órában, folyamatosan figyeli a rendszert. Évente kb. 3000 eredeti bejelentést osztanak meg a rendszeren (ebből 700 körüli a riasztás), valamint 6000 után követés továbbítódik (az esetek kivizsgálása, a megtett intézkedések).
A román csecsemők megbetegedését shigatoxin termelő (másik gyakran használt nevén verotoxikus) Escherichia coli baktérium okozta. A shigatoxin termelő Escherichia coli fő rezervoárját a kérődzők jelentik. A megbetegedés forrása leggyakrabban nyers, vagy nem kellő mértékben hőkezelt, esetleg már a hőkezelést követően utószennyeződött tej, tejtermék és hús, illetve trágyával szennyeződött nyers zöldség, gyümölcs, csíráztatott mag (az elmúlt évek legjelentősebb járványkitörésében ez utóbbi volt a fertőző forrás). Jellemzően emberi mulasztás, a higiéniai előírások be nem tartása esetén fordul elő.
A magyar tejfeldolgozó üzemekben a tejtermékek, így a túró is, hőkezelt tejből készülnek, a technológiai-hőkezelési előírások betartása, az utószennyeződés elkerülése az előállítók felelőssége, ezt a hatóság ellenőrzi. A kórokozó kiemelt jelentőségére való tekintettel a NÉBIH rendszeresen, országos monitoring program keretében vizsgálja az előfordulás tekintetében leginkább kockázatos alapanyagokat, termékcsoportokat, továbbá megbetegedés előfordulása esetén a járványügyi nyomozás során a gyanúsítható élelmiszereket. Tavaly több mint 400 minta vizsgálata történt meg a monitoring rendszer keretében, a kórokozót egyik mintából sem volt izoláltuk.