null Ismét együttműködik a Nébih és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

Ismét együttműködik a Nébih és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség

2023. március 28, kedd

Ötödször is kiérdemelte a Nébih ÉLI Radioanalitikai Referencia Laboratóriuma az Együttműködő Központ kijelölést a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségtől (NAÜ). A 2026-ig szóló együttműködés célja a radioanalitikai mérési eredmények megbízhatóságának és összehasonlíthatóságának növelése, továbbá a méréstechnikák fejlesztése, a szakemberek képzése és tanfolyamok szervezése.

A NAÜ-nek világszerte 46 Együttműködő Központja van. A Nébih radioanalitikai laboratóriuma a szervezet egyik legrégebbi partnere, a közös munka kezdete egész 2005-ig nyúlik vissza. A referenciaanyagok előállításán és a képzések szervezésén túl a hivatal szakemberei együttműködnek a NAÜ Szárazföldi Környezet Radokémiai Laboratóriumával és más Együttműködő Központokkal. 

A Nébih laboratóriuma évente átlagosan 1-2 anyagminta készítésében vesz részt, amiket a NAÜ referenciaanyagként, továbbá jártassági vizsgálatokhoz használ fel. Utóbbi, a megfelelő vizsgálati teljesítményt igazoló jártassági vizsgálatok során körülbelül 400 laboratórium dolgozik a hivatal szakemberei által előkészített mintával.

Az elmúlt 18 évben eredményei közül kiemelkedő a 2017-es ConvEx-3 nemzetközi nukleárisbaleset elhárítási gyakorlat, melyeknek során első alkalommal szerveztek valós idejű méréseket. A mintát a résztvevők a gyakorlat ideje alatt kapták meg, amit azonnali mérés és adatszolgáltatás követett. A gyakorlatban résztvevő 37 ország 90 laboratóriumába – a NAÜ-vel együttműködve – a Nébih ÉLI Radioanalitikai Referencia Laboratóriuma készítette és juttatta el a mintákat. 

A közös munka folytatásaként az újabb, 2026-ig szóló szerződés aláírására 2023. február 21-én, online formában került sor. A megállapodást a NAÜ főigazgató-helyettese, Najat Mokhtar, és a Nébih ÉLI igazgatója, dr. Nagy Attila látta el kézjegyével. A főigazgató jelképesen átadta a kijelölő „kék táblát”, továbbá méltatta a hivatal laboratóriumi szakembereinek eddigi munkáját, és – a Nébih-hez hasonlóan – örömét fejezte ki az együttműködés folytatásával kapcsolatban. A megállapodás célja többek között a radioanalitikai méréstechnikák fejlesztése, valamint, hogy a minőségellenőrzéshez megfelelő referenciaanyagok biztosításával fokozzák a mérési eredmények megbízhatóságát és összehasonlíthatóságát.

Az Együttműködő Központról
Az Együttműködő Központok olyan, a NAÜ főigazgató-helyettese által kijelölt állami intézmények és laboratóriumok, amelyek a szervezettel közösen összeállított program szerint vesznek részt a munkában, a saját szakterületükön. A megállapodás tartalmazza – többek között – a felek kötelezettségvállalását, a célokat, a tevékenységeket és a várható eredményeket, valamint a kijelölés időtartamát. 


Friss hírek

2023. június 5, hétfő

Idén is folytatják a szakmai munkát a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának budapesti ülésén

2023. június 13-16. között tartja Budapesten a 42. szakmai ülését az idén 60 éves FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A nemzetközi szervezet szabványrendszereinek laboratóriumi kérdéseit összefogó testület 1972 óta Magyarországon ülésezik, valamint az elnöki feladatokat is minden évben magyar szakember látja el.

Tovább >

2023. június 2, péntek

Magyarország csatlakozik az afrikai sertéspestis megállítása érdekében indított európai kampányhoz (#StopASF)

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority - EFSA) 2023-ban is európai szintű kampánnyal támogatja az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelmet. Az immár negyedik éve tartó #StopASF (#StopAfricanSwineFever – Állítsuk meg az afrikai sertéspestist) kampány tizennyolc európai országban, köztük Magyarországon is felhívja a gazdák, vadászok és az állatorvosok figyelmét erre a rendkívül fertőző betegségre, arra ösztönözve az érdekelteket, hogy lépéseket tegyenek a betegség terjedésének megállítására.

Tovább >