Heves - vármegye - 163. számú vizsgálat - Laci Konyha (Cseperedő Óvoda Főzőkonyha) - Noszvaj
Heves - vármegye - 163. számú vizsgálat - Laci Konyha (Cseperedő Óvoda Főzőkonyha) - Noszvaj
163. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Laci Konyha (Cseperedő Óvoda Főzőkonyha)
(3325 Noszvaj, Gárdonyi út 21.)
A menü minősítése:
| ÁTLAGOS | 14,3 |
Menü: Csontleves, Pásztor tarhonya, Vegyes vágott savanyúság

Mintavétel ideje: 2022.11.08.
Mintavételi alap : 304 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Magyar László
(3325 Noszvaj, Cseres utca 30/A)
Részletes érzékszervi minősítés:
Csontleves (477 g /adag)
| Külső megjelenés: | Az alaplé tiszta, sárgás színű, átlátszó, tetején kis mennyiségű zsíradékcseppekkel és zöldfűszer darabokkal. A fogás gazdagon tartalmaz zöldségeket: különböző méretűre vágott sárgarépa darabokat, fehérrépa és karalábé kockákat, felezett bimbóskelt. A levesbetét cérnametélt. |
| Állomány: | Az alaplé hígan folyó. A zöldségek jól tisztítottak, átfőttek. A levesbetét nem főtt túl. |
| Illat: | A zöldségek illata felismerhető, harmonikus. |
| Íz: | A fogáson elnevezésétől részben eltérően a zöldségek íze dominál, de összhatásában harmonikus, telt. A só ízfokozó hatása kellően érvényesül. |
Pásztor tarhonya (346 g / adag)
| Külső megjelenés: | A tarhonya pirított, drappos színű, gépi. Közte kb. azonos nagyságúra vágott burgonyakockák, jól zsírtalanított húskockák, illetve kolbászdarabok láthatóak. A fogáson pirospaprika és feketebors fűszerszemcsék láthatóak. |
| Állomány: | Minden alkotó kellően átfőtt, a hús rágási maradékot nem ad. A tarhonya pergős, nem összetapadt, nem száraz. |
| Illat: | Jellegzetes, pirított tészta illata mellett magyaros, pörköltre emlékeztető illat érezhető a fogáson. |
| Íz: | A fogás íze telt, harmonikusan fűszerezett, a hús íze pörköltre emlékeztető, a kolbász füstölt. Az étel íze az elnevezéssel összhangban van. |
Vegyes vágott savanyúság (47 g / adag)
| Külső megjelenés: | Közel azonos nagyságúra gyalult, sárgarépa, hagyma, káposzta, uborka szeleteket, és kis mennyiségű felöntőlevet tartalmaz. A káposzta és vöröshagyma színe szürkés árnyalatú. |
| Állomány: | Az összetevők állománya roppanós, nem elpuhult. |
| Illat: | Intenzív ecetes-savanyú illat érezhető rajta. |
| Íz: | A fogás ízén a savanyú íz dominál. A zöldség alkotóelemek íze emiatt alig érezhető. |
Részletes összetétel/ anyaghányad:
Csontleves:
- jódozott só
- petrezselyem, friss
- feketebors, őrölt
- sárgarépa
- vöröshagyma
- tészta, durum, cérnametélt
- sertés csont
- húsleves, zöldségkeverék
Pásztortarhonya:
- jódozott só
- pirospaprika
- feketebors, őrölt
- pulyka kolbász
- kömény, őrölt
- vöröshagyma
- szalonna, füstölt
- étolaj
- tészta, tarhonya, durum
- burgonya
Vegyes vágott savanyúság:
- vegyesvágott