null Hajdú-Bihar megye - 34. számú vizsgálat - Szerepi Kelemen Hétpettyes Óvoda és Minibölcsőde Főzőkonyha - Szerep

Hajdú-Bihar megye - 34. számú vizsgálat - Szerepi Kelemen Hétpettyes Óvoda és Minibölcsőde Főzőkonyha - Szerep

Hajdú-Bihar megye - 34. számú vizsgálat - Szerepi Kelemen Hétpettyes Óvoda és Minibölcsőde Főzőkonyha - Szerep

34. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Szerepi Kelemen Hétpettyes Óvoda és Minibölcsőde Főzőkonyha (4163 Szerep, Kossuth u. 10.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,8 pont

 

 

Menü: Grízgaluskaleves, Főtt hús sóskamártással, kuszkusszal és teljes kiőrlésű kenyérrel

 

Mintavétel ideje: 2019. szeptember 17.

Mintavételi alap : 274 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermektől felnőttig terjedő korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
Szerep Község Önkormányzata
(4163 Szerep, Nagy utca 53.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Grízgaluskaleves (418 g /adag)

Külső megjelenés:

Opálos, aranysárgás színű alaplében egyforma nagyságúra, 1x1 cm-es kocka formájúra vágott narancsos sárgarépadarabok, törtfehér gyökérzöldség-darabok (fehérrépa, karalábé, zeller) láthatóak. A levesbetét nagyobb méretű vajszínű daragaluska. Tetején apró zsiradékcseppek és feltehetően ételízesítőből származó zöldfűszerlevél-szemcsék úsznak.

Állomány:

Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek puhák, a daragaluska egyenletesen megfőtt.

Illat:

Intenzív illatú, telt, ételízesítőre emlékeztető illat is erősen érződik.

Íz:

A zöldségek íze mellett, ételízesítőre emlékeztető íz érezhető. A só ízfokozó hatása gyengébben érvényesül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Főtt hús sóskamártással és kuszkusszal (94g + 254g + 162g /adag)

Külső megjelenés:

Sóskára jellemző, fakó zöldes színű főzelékalapban apró sóskalevéldarabok valamint a sűrítésből származó néhány apró tejterméket tartalmazó csomó látható. A köretként tálalt kuszkusz drappos színű, apró gömböcskékből álló, dara jellegű, pergős, matt felületű, fekete fűszerszemcséket tartalmaz. 1 db jellemző formájú törtfehér színű  őtt sertéskaraj hússzelet a feltét.

Állomány:

A kuszkusz egyenletesen főtt át, megfelelő puhaságú, nem ragad, nem állt össze, nem pépes, száraz, morzsalékos. A sóskafőzelék hígabban folyó, enyhén zselés állományú, a sóska a főzelékalapban kellő mennyiségben van jelen, apró, sűrítésből származó csomókat tartalmaz. A főtthús jellemző állományú, rugalmas, de száraz.

Illat:

A kuszkusz jellemző, tiszta, főtt gabona-, a hús tiszta, natúr-, a mártás enyhén savanykás illatú.

Íz:

A kuszkusz jellemző, daraszerű, tiszta, főtt gabona ízű, de száraz érzetű, a sóskafőzelék üres ízű, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül, nem elég karakteres, a hús jellegtelen, kissé íztelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teljeskiőrlésű kenyér (62 g /adag)

Külső megjelenés:

A formában sült kenyérszelet felülete arányosan domború. A héj aranybarnára sült, repedezett, a bélzet a héjtól nem elválló, egységes, világosabb barna, kisebb-nagyobb lyukakat tartalmaz, a felhasznált lisztre jellemző.

Állomány:

A héj és a bélzet jól átsült. A bélzet puha, rugalmas, de kissé morzsálódó. A héj kissé felpuhult.

Illat:

Jellemző, tiszta gabona illatú, de kissé gyengébben aromás.

Íz:

Enyhén savanykás, a termékre jellemző.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Grízgaluskaleves:

  • sárgarépa
  • petrezselyem
  • karalábé
  • zeller
  • búzadara
  • tojás
  • olaj
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • petrezselyemzöld
  • feketebors, őrölt, szemes
  • csontleves alap

Főtt hús

  • karaj filé

Sóskamártás

  • sóska
  • tejföl
  • cukor
  • olaj
  • liszt

Kuszkusz

  • olaj
  • ételízesítő
  • bors

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >