Hajdú-Bihar megye - 34. számú vizsgálat - Szerepi Kelemen Hétpettyes Óvoda és Minibölcsőde Főzőkonyha - Szerep
Hajdú-Bihar megye - 34. számú vizsgálat - Szerepi Kelemen Hétpettyes Óvoda és Minibölcsőde Főzőkonyha - Szerep
34. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
(4163 Szerep, Kossuth u. 10.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,8 pont |
Menü: Grízgaluskaleves, Főtt hús sóskamártással, kuszkusszal és teljes kiőrlésű kenyérrel
Mintavétel ideje: 2019. szeptember 17.
Mintavételi alap : 274 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermektől felnőttig terjedő korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
Szerep Község Önkormányzata
(4163 Szerep, Nagy utca 53.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Grízgaluskaleves (418 g /adag)
Külső megjelenés: |
Opálos, aranysárgás színű alaplében egyforma nagyságúra, 1x1 cm-es kocka formájúra vágott narancsos sárgarépadarabok, törtfehér gyökérzöldség-darabok (fehérrépa, karalábé, zeller) láthatóak. A levesbetét nagyobb méretű vajszínű daragaluska. Tetején apró zsiradékcseppek és feltehetően ételízesítőből származó zöldfűszerlevél-szemcsék úsznak. |
Állomány: |
Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek puhák, a daragaluska egyenletesen megfőtt. |
Illat: |
Intenzív illatú, telt, ételízesítőre emlékeztető illat is erősen érződik. |
Íz: |
A zöldségek íze mellett, ételízesítőre emlékeztető íz érezhető. A só ízfokozó hatása gyengébben érvényesül. |
Főtt hús sóskamártással és kuszkusszal (94g + 254g + 162g /adag)
Külső megjelenés: |
Sóskára jellemző, fakó zöldes színű főzelékalapban apró sóskalevéldarabok valamint a sűrítésből származó néhány apró tejterméket tartalmazó csomó látható. A köretként tálalt kuszkusz drappos színű, apró gömböcskékből álló, dara jellegű, pergős, matt felületű, fekete fűszerszemcséket tartalmaz. 1 db jellemző formájú törtfehér színű őtt sertéskaraj hússzelet a feltét. |
Állomány: |
A kuszkusz egyenletesen főtt át, megfelelő puhaságú, nem ragad, nem állt össze, nem pépes, száraz, morzsalékos. A sóskafőzelék hígabban folyó, enyhén zselés állományú, a sóska a főzelékalapban kellő mennyiségben van jelen, apró, sűrítésből származó csomókat tartalmaz. A főtthús jellemző állományú, rugalmas, de száraz. |
Illat: |
A kuszkusz jellemző, tiszta, főtt gabona-, a hús tiszta, natúr-, a mártás enyhén savanykás illatú. |
Íz: |
A kuszkusz jellemző, daraszerű, tiszta, főtt gabona ízű, de száraz érzetű, a sóskafőzelék üres ízű, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül, nem elég karakteres, a hús jellegtelen, kissé íztelen. |
Teljeskiőrlésű kenyér (62 g /adag)
Külső megjelenés: |
A formában sült kenyérszelet felülete arányosan domború. A héj aranybarnára sült, repedezett, a bélzet a héjtól nem elválló, egységes, világosabb barna, kisebb-nagyobb lyukakat tartalmaz, a felhasznált lisztre jellemző. |
Állomány: |
A héj és a bélzet jól átsült. A bélzet puha, rugalmas, de kissé morzsálódó. A héj kissé felpuhult. |
Illat: |
Jellemző, tiszta gabona illatú, de kissé gyengébben aromás. |
Íz: |
Enyhén savanykás, a termékre jellemző. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Grízgaluskaleves:
- sárgarépa
- petrezselyem
- karalábé
- zeller
- búzadara
- tojás
- olaj
- vöröshagyma
- fokhagyma
- petrezselyemzöld
- feketebors, őrölt, szemes
- csontleves alap
- só
Főtt hús
- karaj filé
Sóskamártás
- sóska
- tejföl
- só
- cukor
- olaj
- liszt
Kuszkusz
- olaj
- só
- ételízesítő
- bors