Hajdú-Bihar megye - 30. számú vizsgálat - Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola Főzőkonyha - Hajdúszoboszló
Hajdú-Bihar megye - 30. számú vizsgálat - Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola Főzőkonyha - Hajdúszoboszló
30. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola Főzőkonyha
(4200 Hajdúszoboszló, Kölcsey u. 2-4.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 17,7 pont |
Menü: Tavaszi zöldségleves, Hal paprikáslisztben burgonyapürével, banán
Mintavétel ideje: 2019. szeptember 11.
Mintavételi alap : 500 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe :
Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény
(4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 58-64.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Tavaszi zöldségleves (386 g /adag)
Külső megjelenés: |
Pirospaprikától narancsos-barnára színezett, opálos alaplében jellemző színű, friss érzetű zöldbabcsíkok, zöldborsószemek, narancsos színű változó méretűre és alakúra szelt sárgarépa, törtfehér gyökérzöldségek (karalábé, petrezselyemgyökér), nagy mennyiségű frissen vágott zöldfűszerlevéldarabok láthatók. Tetején pirosas színű, közepes mennyiségben jelen lévő zsiradékcseppek gyöngyöznek. |
Állomány: |
Az alaplé hígan folyó, a zöldségek megfelelően átfőttek, némelyik zöldbab túlfőtt, zöldborsó roppanós. |
Illat: |
A levesben a fűszerpaprika és a petrezselyem illata dominál. |
Íz: |
Harmonikus ízhatású, a zöldségek íze mellett a fűszerek íze dominál. Enyhén csípős utóíze van. |
Hal paprikáslisztben burgonyapürével (102 g + 378 g /adag)
Külső megjelenés: |
Az 1 db, kb. 7 cm átmérőjű 1,0 cm vastag, korong alakú, fűszeres felületű (pirospaprika, bors), egyenletesen barnára sütött lisztréteggel fedett halpogácsa a hús. A halhús piszkosfehér színű, felülete pirospaprikától színezett. A halhús köreteként vajsárga színű, burgonyapürét kínálnak. A köret mennyisége a halhúshoz képest kissé túlzó. |
Állomány: | A burgonyapüré, kissé kemény, sima, homogén. A hal megfelelően átsült, keményre préselt, formázott, feltehetően fagyasztott termékből sütött, kissé száraz. |
Illat: | A burgonyapüré jellegzetes illatú a burgonya és a zsiradék illata harmonikusan érződik. A halpogácsán intenzíven érződik a hal jellegzetes, frissen sült, karakteres illata. |
Íz: | A burgonyapüré tiszta ízű, a főtt burgonya és a zsiradék íze harmonizál. A halhús karakteres ízével a frissen sült fűszeres bundázás íze harmonizál, egykét részen a paprika enyhén kesernyés ízt eredményez. |
Banán (220 g /adag)
Külső megjelenés: |
Egyenletesen sárga, kellően érett, ép, jellemző alakú, átlagosnál nagyobb méretű banán a gyümölcs. Az egyik minta apró barna foltokat tartalmaz, amik a gyümölcshúson is megjelennek |
Állomány: | Megfelelően puha, nem túlérett, héjától könnyen elválik. Az a minta, ami barnás foltokat tartalmaz, ott a gyümölcshús kissé puhább. |
Illat: | Tiszta, friss, jellemző banán illat érezhető. |
Íz: | Jellegzetes tiszta, kellően édes, érett, intenzív banán íz jellemzi. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Tavaszi zöldségleves:
- bors őrölt
- karalábé, friss
- zöldbab, mirelit
- gyökér, friss
- sárgarépa, friss
- só, jódozott
- vöröshagyma, friss
- zellergumó, friss
- zöldborsó, mirelit
- zöldséglevespor
- vaj
- kert fűszerpaszta
- fűszerpaprika
- petrezselyemzöld, friss
Hal paprikáslisztben:
- alaszkai halfilé
- teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- só, jódozott
- fűszerpaprika
- bors, őrölt
- rama combi profi (zsiradék)
Burgonyapüré:
- burgonya
- margarin
- só, jódozott
- tej, 2,8%