Győr-Moson-Sopron megye - 36. számú vizsgálat -Aranykapu Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha - Nyúl
Győr-Moson-Sopron megye - 36. számú vizsgálat -Aranykapu Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha - Nyúl
36. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Aranykapu Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha
(9082 Nyúl, Kossuth Lajos utca 50.)
A menü minősítése:
| ÁTLAG FELETTI | 15,4 pont |
Menü: Zellerkrémleves levesgyönggyel, Rántott sertésszelet kukoricás rizzsel, Őszibarackbefőtt
Foto:

Mintavétel ideje: 2019. május 08.
Mintavételi alap : 130 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály
A főzőkonyha üzemeltetője:
Nyúl Község Önkormányzata
(9082 Nyúl, Kossuth Lajos utca 46.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Zellerkrémleves levesgyönggyel (184 g /adag)
| Külső megjelenés: |
Az alapanyagra és a felhasznált sűrítőanyagra jellemző, vajsárga-homokszínű, egynemű, hígan folyó opálos leves zöld fűszerdarabokkal tarkított, amik mérete és mennyisége megfelelő. Tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek megfelelő és arányos mennyiségben. A leveshez tálalt, 1 cm átmérőjű, többnyire szabályos gömb alakú, aranybarnára pirított, enyhén olajos. |
| Állomány: |
A leves a krémlevesekre jellemzőnél kissé hígabb sűrűségű, krémes, a sűrítés csomómentes, sima. A zöldség megfelelően pürésített, egyneműsített, kis mennyiségben zellerrostokat tartalmaz. A levesgyöngy könnyen roppan, a levesben megfelelően visszapuhul. |
| Illat: | A zellerre és a sűrítőanyagra jellemző, de nem elég intenzív. A levesbetét enyhén olajos illatú. |
| Íz: |
A zeller és a sűrítőanyag íze harmonikusan érződik, de nem elég intenzív. |
Rántott sertésszelet kukoricásrizzsel ( 68 g + 102 g /adag)
| Külső megjelenés: |
Egy darab, kb. 8x 10 cm nagyságú, jellemző hússzelet formájú, változatos vastagságúra klopfolt ( 2 mm-től a 4 mm-ig), aranybarnára sütött panírral hiánytalanul, de nem egyenletes vastagon fedett, drapposfehér metszésfelületű hússzelet köretekén kukoricás rizst kínálnak. A panír néhol felhólyagosodott. A rizs törtfehér színű, jellemző, hosszúkás alakú, pergős, több tört szemet tartalmazó, az élénksárga színű kukoricaszemek mennyisége viszonylag kevés. |
| Állomány: | A rizs pergős, néhol túlfőtt, a kukorica megfelelő állományú. A hús kellően átsült, egyenetlenül, néhol "hajszálvékonyságúra" klopfolt, inas részt is tartalmaz, kissé zsíros érzetű. A panír a húshoz nem jól tapad, néhol felhólyagosodott, elvékonyodott. |
| Illat: | A kukoricás rizs tiszta illatú, jellegzetes. A rántott hús jellemző illatú, de inkább a sült panír illata érződik. |
| Íz: |
A rizs jellemző, gabona ízű, a kukorica édeskés. A hús ízét kissé elnyomja a sült panír íze. |
Őszibarackbefőtt (1/2 db-72 g/adag)
| Külső megjelenés: |
Élénk napsárga színű, 5-6 cm átmérőjű, hámozott-magozott, felezett őszibarackbefőtt a gyümölcs. Felülete jól tisztított, ép, egészséges. |
| Állomány: | Rostos gyümölcsre jellemző, roppanós állományú, egy-két helyen visszapuhult. |
| Illat: | Jellemző, édeskés, gyümölcsös, tiszta illatú, de nem elég intenzív. |
| Íz: |
Jellemző, édes-savanykás ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Zellerkrémleves levesgyönggyel:
- Levesgyöngy
- Búzaliszt BL55
- Napraforgóolaj
- Só, jódozott
- Tejszín, főző (18%-os)
- Zellerkocka fagyasztott
Rántott sertésszelet:
- Búzaliszt, BL55
- Napraforgóolaj
- Sertéskaraj
- Só, jódozott
- Tojás
- Zsemlemorzsa
Kukoricásrizs:
- Bors
- Kukorica mirelit
- Napraforgóolaj
- Rizs, hántolt, fényezett
- Só, jódozott