null Győr-Moson-Sopron megye - 36. számú vizsgálat -Aranykapu Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha - Nyúl

Győr-Moson-Sopron megye - 36. számú vizsgálat -Aranykapu Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha - Nyúl

Győr-Moson-Sopron megye - 36. számú vizsgálat -Aranykapu Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha - Nyúl

36. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Aranykapu Óvoda és Bölcsőde Főzőkonyha
(9082 Nyúl, Kossuth Lajos utca 50.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,4 pont

 

 

Menü: Zellerkrémleves levesgyönggyel, Rántott sertésszelet kukoricás rizzsel, Őszibarackbefőtt

Foto: 

Mintavétel ideje: 2019. május 08.

Mintavételi alap : 130 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-7 éves korosztály

A főzőkonyha üzemeltetője:
Nyúl Község Önkormányzata
(9082 Nyúl, Kossuth Lajos utca 46.) 

Részletes érzékszervi minősítés:

Zellerkrémleves levesgyönggyel (184 g /adag)

Külső megjelenés:

Az alapanyagra és a felhasznált sűrítőanyagra jellemző, vajsárga-homokszínű, egynemű, hígan folyó opálos leves zöld fűszerdarabokkal tarkított, amik mérete és mennyisége megfelelő. Tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek megfelelő és arányos mennyiségben.  A leveshez tálalt, 1 cm átmérőjű, többnyire szabályos gömb alakú, aranybarnára pirított, enyhén olajos.

Állomány:

A leves a krémlevesekre jellemzőnél kissé hígabb sűrűségű, krémes, a sűrítés csomómentes, sima. A zöldség megfelelően pürésített, egyneműsített, kis mennyiségben zellerrostokat tartalmaz. A levesgyöngy könnyen roppan, a levesben megfelelően visszapuhul.

Illat: A zellerre és a sűrítőanyagra jellemző, de nem elég intenzív. A levesbetét enyhén olajos illatú.
Íz:

A zeller és a sűrítőanyag íze harmonikusan érződik, de nem elég intenzív.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rántott sertésszelet kukoricásrizzsel ( 68 g + 102 g /adag)

Külső megjelenés:

Egy darab, kb. 8x 10 cm nagyságú, jellemző hússzelet formájú, változatos vastagságúra klopfolt ( 2 mm-től a 4 mm-ig), aranybarnára sütött panírral hiánytalanul, de nem egyenletes vastagon fedett, drapposfehér metszésfelületű hússzelet köretekén kukoricás rizst kínálnak. A panír néhol felhólyagosodott. A rizs törtfehér színű, jellemző, hosszúkás alakú, pergős, több tört szemet tartalmazó, az élénksárga színű kukoricaszemek mennyisége viszonylag kevés.

Állomány: A rizs pergős, néhol túlfőtt, a kukorica megfelelő állományú. A hús kellően átsült, egyenetlenül, néhol "hajszálvékonyságúra" klopfolt, inas részt is tartalmaz, kissé zsíros érzetű.  A panír a húshoz nem jól tapad, néhol felhólyagosodott, elvékonyodott.
Illat: A kukoricás rizs tiszta illatú, jellegzetes. A rántott hús jellemző illatú, de inkább a sült panír illata érződik.
Íz:

A rizs jellemző, gabona ízű, a kukorica édeskés. A hús ízét kissé elnyomja a sült panír íze.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Őszibarackbefőtt (1/2 db-72 g/adag)

Külső megjelenés:

Élénk napsárga színű, 5-6 cm átmérőjű, hámozott-magozott, felezett őszibarackbefőtt a gyümölcs. Felülete jól tisztított, ép, egészséges.

Állomány: Rostos gyümölcsre jellemző, roppanós állományú, egy-két helyen visszapuhult.
Illat: Jellemző, édeskés, gyümölcsös, tiszta illatú, de nem elég intenzív.
Íz:

Jellemző, édes-savanykás ízű.

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

 Zellerkrémleves levesgyönggyel:

  • Levesgyöngy
  • Búzaliszt BL55
  • Napraforgóolaj
  • Só, jódozott
  • Tejszín, főző (18%-os)
  • Zellerkocka fagyasztott

 Rántott sertésszelet:

  • Búzaliszt, BL55
  • Napraforgóolaj
  • Sertéskaraj
  • Só, jódozott
  • Tojás
  • Zsemlemorzsa

Kukoricásrizs:

  • Bors
  • Kukorica mirelit
  • Napraforgóolaj
  • Rizs, hántolt, fényezett
  • Só, jódozott

Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >