null Fontos tudnivalók a tej és tejtermékek biztonságos fogyasztásáról

Fontos tudnivalók a tej és tejtermékek biztonságos fogyasztásáról

Fontos tudnivalók a tej és tejtermékek biztonságos fogyasztásáról

Az egészséges állatok tőgyéből kiürülő friss tej baktériumszáma alacsony, megbetegítő baktériumokat, vírusokat nem tartalmazhat. Amennyiben a fejés előkészítése és maga a fejés szakszerűtlen, ha annak higiéniai szabályait nem tartják be, a tej utólagosan szennyeződhet baktériumokkal. A legveszélyesebb szennyeződés az állati ürülék, mert nemcsak a nyerstej és a tejtermék minőségét rontja, hanem a bélből származó baktériumok akár ételmérgezést is okozhatnak. Ha az állat tőgygyulladásban szenved, vagy más betegsége van, akkor már a frissen fejt tejben is kórokozók lehetnek; az ilyen állat tejét forgalomba hozni, felhasználni nem szabad. A tej a baktériumok növekedéséhez kiváló tápanyagul szolgál, és a fejést követő valamennyi, szakszerűtlenül végzett művelet (szűrés, áttöltés, feldolgozás, csomagolás stb.) fokozatosan növelheti a tej baktériumszámát. A tej további kezelése, hűtése, tárolása folytán a csíraszám nem csökken, legfeljebb a tejben lévő baktériumok szaporodását gátolja. A baktériumok szaporodása 5°C alatt lényegesen lelassul, azonban csak a tej hőkezelésével (pl. pasztőrözés) pusztíthatók el a mikrobák anélkül, hogy ez a tej élvezeti és tápértékét számottevően rontaná.

Biztonságos-e a nyers (pasztőrözetlen) tej fogyasztása?

Friss nyers tejet csak megbízható helyen vásároljon, kerülje az alkalmi árusokat. A nyers tej fogyasztása kockázatos lehet, számtalan esetben okozott már élelmiszerfertőzést, mert kórokozó baktériumokat (pl. E. coli, Campylobacter), vírusokat tartalmazott. A nyers tejet elfogyasztása előtt javasolt felforralni. Kisgyereknek, várandós nőnek, legyengült immunrendszerű személynek nyers tejet, ilyen tejből készült tejterméket ne adjon!

 

Megbetegedhetek, ha penészes sajtot eszem?

Léteznek nemes penésszel bevont sajtok, melyek a fogyaszthatósági idő lejárta előtt biztonsággal fogyaszthatók penészbevonatukkal együtt, feltéve, hogy tárolásuk megfelelő volt. Amennyiben nem nemespenészről van szó, úgy a termék fogyasztása nem biztonságos. A termék felületén jelen lévő, valamint esetenként a termék belsejébe is beszűrődő gombafonalakon keresztül méreganyag juthat az élelmiszerbe, ami megbetegedést okozhat. Ne fogyasszon penészes élelmiszert!

 

Milyen kockázatokat rejthet a tejtermékek fogyasztása?

A tejben, tejtermékekben nem megfelelő kezelés, tárolás esetén a baktériumok könnyen elszaporodhatnak, és megbetegíthetnek. E baktériumok közül a Listeria kiemelten jól tűri a hideget, már 4 °C fokon, hűtőszekrényben is viszonylag gyorsan elszaporodnak minden hűtést igénylő, hosszasan (5 napon túl) hűtőszekrényben tárolt élelmiszerben, köztük a nyers tejből készült termékekben, valamint a lágysajtokban (feta, brie, camembert stb.). Egészséges személyeknél sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása. Várandós nőknél, idős embereknél, valamint legyengült immunrendszerű embereknél (kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, egyéb krónikus betegek stb.) azonban az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is okozhat súlyos, gyakran halálos fertőzést. Ezért ezeknél a fogyasztóknál különösen fontos, hogy ne fogyasszanak nyers tejet és abból készült termékeket. Nekik a lágy sajtok fogyasztása sem ajánlott.

 

Mire érdemes odafigyelni tej/tejtermékek vásárlásakor?

Vásárláskor mindig figyeljen a terméken feltüntetett jelölésre, köztük a termék minőségmegőrzési, illetve a fogyaszt hatósági idejére, valamint a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljon meg. A tejet, tejtermékeket 0-5 °C-on kell tárolni (egyes kivételek léteznek, de ezt a jelölés egyértelműen tartalmazza). Csak akkor vegye meg, ha azt az üzletben valóban hűtőtérben tárolják. Mindig a hűtendő terméket vegye meg legutoljára, és utána mielőbb vigye haza. Vigyen magával több zacskót, szatyrot, hogy a különböző termékek (zöldségek, nyers húsok, kész termékek, köztük a tejtermékek) ne szennyezhessék egymást.

 

Melyek a tárolás aranyszabályai?

A hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tárolóhelyre, a hűtést igénylő tejek, tejtermékek 0-5 °C-os hűtőszekrénybe. A gyártó által előírt tárolási és fogyasztási javaslatokat mindig tartsa be. A hűtőszekrény hőfokát ellenőrizze hőmérővel. A hűtőbe a termékeket úgy tegye be, hogy egymást ne szennyezhessék. Az egyes termékek felbontás után különböző ideig tarthatók el. Itt is a gyártó javaslatai irányadóak. A fogyaszthatósági idő lejártát követően ne fogyassza el a tejet, tejtermékeket. Az elszíneződött, penészes, rossz állagú, rossz szagú élelmiszert inkább dobja ki. Az ultramagas hőmérsékleten kezelt, UHT tejek felbontás nélkül 90 napig tárolhatóak szobahőmérsékleten. Felbontás után maximum 2-3 nap alatt fogyassza el és tovább semmiképp se tárolja azt. A pasztőrözött és magas hőmérsékleten kezelt tejtermékeket mindig hűtőben kell tárolni a csomagoláson feltüntetett időpontig. A fogyaszthatósági idő lejárta után ne fogyasszuk el a terméket, inkább dobjuk ki azt.

Ne feledje!

A megbízható helyen vásárolt, helyesen tárolt, pasztőrözött tej és tejtermék fogyasztása biztonságos!

Letölthető anyag

Fontos tudnivalók a tej és tejtermékek biztonságos fogyasztásáról


Friss hírek

Tájékoztatás az idegenhonos inváziós dísznövényekkel kapcsolatos követelményekről
2020. szeptember 29, kedd

Tájékoztatás az idegenhonos inváziós dísznövényekkel kapcsolatos követelményekről

Egy 2016. évi tanulmány szerint az Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós növényfajok 55%-a dísznövény szaporítóanyagokkal kerül be hazánkba, és az Unióban is egyre nagyobb problémát jelent a biodiverzitásra és az ökoszisztéma szolgáltatásokra gyakorolt kedvezőtlen hatásuk.

Tovább >

Dísznövény és zöldségpalánta szaporítóanyag-felügyeleti hatáskörök megoszlása
2020. szeptember 28, hétfő

Dísznövény és zöldségpalánta szaporítóanyag-felügyeleti hatáskörök megoszlása

A kormányzati szervezetek reformja keretében a szaporítóanyag-felügyeletben is jelentős változások léptek életbe 2017. január 1-től. A változások érintették a dísznövény- és zöldségpalánta szaporítóanyagok területét is.

Tovább >