null Elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás jó higiéniai gyakorlati útmutatója

Elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás jó higiéniai gyakorlati útmutatója

2019. július 3, szerda

Négy szakágazat új jó higiéniai gyakorlati útmutatója (GHP) érhető el mától az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A húsipari, a sütőipari valamint a tejipari GHP-k aktualizálásán túl elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás útmutatója is. Újdonságként jelenik meg például az élelmiszerlánc-biztonság egyik kiemelten fontos eleme, az önellenőrzés.A jó higiéniai gyakorlati útmutatók célja olyan megvalósítható, ugyanakkor a kockázatokkal arányos intézkedések összegyűjtése, amelyek az élelmiszeripar mindennapi gyakorlatán alapulnak. A GHP-k segítik az élelmiszer-vállalkozásokat a rendeletekben foglaltak megértésében, a tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában.

Az útmutatók széles körű szakmai együttműködés eredményeként készültek el és használatuk mostanra elterjedtté vált. Folyamatos frissítésüket az időközben megszerzett gyakorlati tapasztalatok és jogszabályi változások teszik szükségessé. Ennek során a közelmúltban a húsipari, a sütőipari és a tejipari GHP-t aktualizálta a szakmai szervezetek és a Nébih  szakembereiből álló munkacsoport.

A frissítések mellett új, hiánypótló dokumentumként – az Országos Kereskedelmi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Munkacsoportja és a Nébih közös munkájának eredményeként – elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás útmutatója is. A kiadvány összefoglalja az alapvető higiéniai előírásokat, segítséget nyújtva azok gyakorlati alkalmazásában, a jó higiéniai gyakorlat megteremtésében.

Az útmutatók az AM weboldaláról ingyenesen letölthetőek.

Forrás: AM Sajtóiroda


Friss hírek

2024. október 9, szerda

Tartalmas szakmai nappal gazdagodott a gesztenyeágazat Pölöskén

A Nébih a Pölöskei Fajtakísérleti Állomásán gesztenye fajtabemutatót tartott az elmúlt hónapban. Az eseményt széleskörű érdeklődés fogadta, a gesztenyeágazat valamennyi szegmenséből érkeztek érdeklődők a szakmai napra. Gesztenyenemesítők, szaporítóanyag-előállítók, termelők, valamint élelmiszeripari feldolgozók egyaránt részt vettek a rendezvényen. A Pölöskei Állomás csapata ismét színvonalas bemutatót szervezett a bemutatóüzemi pályázat rendezvénysorozatának részeként.

Tovább >

2024. október 9, szerda

Technikai információk az EK-eGN szinkronizációhoz

Idén is lehetőség lesz az Egységes Kérelem (EK) adatait automatikusan betölteni és szinkronizálni az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) rendszerében. A Nébih tájékoztatója a legfontosabb technikai információkat és speciális eseteket tartalmazza.

Tovább >