null Elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás jó higiéniai gyakorlati útmutatója

Elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás jó higiéniai gyakorlati útmutatója

2019. július 3, szerda

Négy szakágazat új jó higiéniai gyakorlati útmutatója (GHP) érhető el mától az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A húsipari, a sütőipari valamint a tejipari GHP-k aktualizálásán túl elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás útmutatója is. Újdonságként jelenik meg például az élelmiszerlánc-biztonság egyik kiemelten fontos eleme, az önellenőrzés.A jó higiéniai gyakorlati útmutatók célja olyan megvalósítható, ugyanakkor a kockázatokkal arányos intézkedések összegyűjtése, amelyek az élelmiszeripar mindennapi gyakorlatán alapulnak. A GHP-k segítik az élelmiszer-vállalkozásokat a rendeletekben foglaltak megértésében, a tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában.

Az útmutatók széles körű szakmai együttműködés eredményeként készültek el és használatuk mostanra elterjedtté vált. Folyamatos frissítésüket az időközben megszerzett gyakorlati tapasztalatok és jogszabályi változások teszik szükségessé. Ennek során a közelmúltban a húsipari, a sütőipari és a tejipari GHP-t aktualizálta a szakmai szervezetek és a Nébih  szakembereiből álló munkacsoport.

A frissítések mellett új, hiánypótló dokumentumként – az Országos Kereskedelmi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Munkacsoportja és a Nébih közös munkájának eredményeként – elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás útmutatója is. A kiadvány összefoglalja az alapvető higiéniai előírásokat, segítséget nyújtva azok gyakorlati alkalmazásában, a jó higiéniai gyakorlat megteremtésében.

Az útmutatók az AM weboldaláról ingyenesen letölthetőek.

Forrás: AM Sajtóiroda


Friss hírek

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >

2025. december 17, szerda

Megérkeztek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés újabb eredményei

Élőhal-kereskedőket, forralt bor árusokat, őstermelőket, vad- és halfeldogozókat, valamint nagyüzemi és kézműves söröket is ellenőriztek az elmúlt hetekben az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberi által végzett téli szezonális ellenőrzés újabb célterületeinek összesítése, egy-egy kirívó esettől eltekintve, pozitív tapasztalatokat hozott. Egy vadhúsfeldolgozó üzemben 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és a működését is felfüggesztették. Egy sörben a dobozos termékeknél nem engedélyezett adalékanyagot mutatott ki a Nébih laboratóriuma.

Tovább >