null Elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás jó higiéniai gyakorlati útmutatója

Elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás jó higiéniai gyakorlati útmutatója

2019. július 3, szerda

Négy szakágazat új jó higiéniai gyakorlati útmutatója (GHP) érhető el mától az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A húsipari, a sütőipari valamint a tejipari GHP-k aktualizálásán túl elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás útmutatója is. Újdonságként jelenik meg például az élelmiszerlánc-biztonság egyik kiemelten fontos eleme, az önellenőrzés.A jó higiéniai gyakorlati útmutatók célja olyan megvalósítható, ugyanakkor a kockázatokkal arányos intézkedések összegyűjtése, amelyek az élelmiszeripar mindennapi gyakorlatán alapulnak. A GHP-k segítik az élelmiszer-vállalkozásokat a rendeletekben foglaltak megértésében, a tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában.

Az útmutatók széles körű szakmai együttműködés eredményeként készültek el és használatuk mostanra elterjedtté vált. Folyamatos frissítésüket az időközben megszerzett gyakorlati tapasztalatok és jogszabályi változások teszik szükségessé. Ennek során a közelmúltban a húsipari, a sütőipari és a tejipari GHP-t aktualizálta a szakmai szervezetek és a Nébih  szakembereiből álló munkacsoport.

A frissítések mellett új, hiánypótló dokumentumként – az Országos Kereskedelmi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Munkacsoportja és a Nébih közös munkájának eredményeként – elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás útmutatója is. A kiadvány összefoglalja az alapvető higiéniai előírásokat, segítséget nyújtva azok gyakorlati alkalmazásában, a jó higiéniai gyakorlat megteremtésében.

Az útmutatók az AM weboldaláról ingyenesen letölthetőek.

Forrás: AM Sajtóiroda


Friss hírek

2024. július 26, péntek

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.26.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. július 25, csütörtök

A napsütés ellenére borús eredményekkel zárult a strandbüfék és a street foodok nyári szezonális ellenőrzése

A 2024-es nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban a strandbüféket és a street foodokat is felkeresték az élelmiszerbiztonsági felügyelők. Az egész országban 346 vendéglátó létesítményt vizsgáltak. Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák. A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

Tovább >