Vissza

Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok fesztiválozóknak

Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok fesztiválozóknak

Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok fesztiválozóknak

A fesztiválozás a kikapcsolódást szolgálja. Ne engedd, hogy valamely élelmiszer, ital fogyasztása elrontsa szórakozásodat! Jelen tájékoztató anyagunkban összegyűjtöttük a legfontosabb élelmiszerbiztonsági szabályokat, melyek betartásával megelőzheted az élelmiszer eredetű megbetegedéseket.

Csak megbízható árustól vásárolj élelmiszert, ételt!

A vásárló nem lát be az üzlettér mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi- e, megeszi-e az ételt. Légy igényes, válogasd meg, kitől vásárolsz élelmiszert!

ÉTELMÉRGEZÉS KISOKOS: Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, amelyet az elfogyasztott élelmiszerben levő baktériumok, vírusok, méreganyagok okoznak. A legveszélyesebb élelmiszerek azok a tojástartalmú, valamint húst tartalmzó ételek, amelyek egyáltalán nem vagy nem eléggé vannak átsütve, átfőzve (pl. vagdalt hús, hamburger, rakott, töltött ételek, nagy darabban, egyben sütött húsok). Bármilyen étel veszélyes lehet azonban, amely szennyeződhetett, és ezt követően nincs átsütve, megfőzve. Veszélyesek még az ételmaradékok is, ha nem forrósítjuk át fogyasztás előtt. Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. Az enyhe hasmenéses tünetek egykét nap alatt általában maguktól rendeződnek, azonban a folyadékpótlásról gondoskodni kell. Súlyosabb tünetek (hányás, láz, gyakori vagy véres hasmenés) esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Enyhe tünetek esetén is javasolt a háziorvos felkeresése, hiszen az egyedi megbetegedés része lehet egy kiterjedt járványnak vagy tömeges ételfertőzésnek.

Milyen az ideális élelmiszerárus?

• Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog, minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok. Nincsenek legyek, egyéb rovarok, vagy háziállatok.

• A kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy szorosan hátraköti.

• Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme. Nem dohányzik munka közben.

• Nem nyúl kézzel az ételhez. Van kézmosási lehetősége, és használja is.

• Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.

• A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.

• A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.

• Van kihelyezve hulladékgyűjtő.

• A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.

• Kiszolgáláskor ügyel a pénz és az étel elkülönített kezelésére.

Ügyelj a higiéniára!

Fogyasztóként sokat tehetsz az ételmérgezés megelőzésében. Figyelj az alábbiakra!

• Étkezés előtt moss kezet! Ha erre nincs lehetőséged, használj kézfertőtlenítő kendőt.

• Az ételt csak tiszta kézzel vagy tiszta szalvétával fogd meg.

• Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadj el. A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.

• A tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.

• Ne fogyaszd el az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű.

• A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel veszélyes. A melegben a baktériumok szaporodásnak indulnak és megbetegedést okozhatnak.

Fogyassz sok folyadékot, de nem mindegy, hogy mit!

• Az elegendő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyelj oda!

• Fogyassz minél több ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt, vizet. Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, csak még szomjasabbá tesz.

• Energiaitalt ne igyál üdítőital vagy víz helyett!

• Ne fogyaszd együtt az energiaitalokat alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel! Ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat.

Élelmiszer-biztonsági jó tanácsok fesztiválozóknak


Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Az amigdalin
2018. március 20, kedd

Az amigdalin

Megvannak a Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntőjének helyszínei, csapatai
2017. augusztus 31, csütörtök

Megvannak a Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntőjének helyszínei, csapatai

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék
2017. augusztus 15, kedd

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről
2017. augusztus 10, csütörtök

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről

Élelmiszer-biztonsági fogalommeghatározások
2017. január 24, kedd

Élelmiszer-biztonsági fogalommeghatározások

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége
2016. november 15, kedd

Az érzékszervi vizsgálatok szerepe és jelentősége

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai
2016. szeptember 28, szerda

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai

Burgonyatermesztésünk védelme érdekében 100 tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a NÉBIH
2016. május 2, hétfő

Burgonyatermesztésünk védelme érdekében 100 tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a NÉBIH

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő (creatin származék) étrendkiegészítőben az USA-ból
2016. április 22, péntek

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő (creatin származék) étrendkiegészítőben az USA-ból

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2016
2016. április 12, kedd

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2016

Nem jelölt tej összetevő miatt hívtak vissza csokoládés kekszet
2016. április 7, csütörtök

Nem jelölt tej összetevő miatt hívtak vissza csokoládés kekszet

Fehérjeszelet termékvisszahívás a magyarországi dm üzletekből
2016. március 23, szerda

Fehérjeszelet termékvisszahívás a magyarországi dm üzletekből

Tejcsokoládékat vizsgált a NÉBIH
2016. február 29, hétfő

Tejcsokoládékat vizsgált a NÉBIH

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és a Tej Terméktanács a magyar tejágazat védelméért
2016. február 3, szerda

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és a Tej Terméktanács a magyar tejágazat védelméért

OKÉS 2015-16 - döntős csapatok
2016. január 29, péntek

OKÉS 2015-16 - döntős csapatok

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények gyűjteménye
2016. január 15, péntek

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények gyűjteménye