null EFSA: eltűnőben a fertőző szivacsos agyvelőgyulladásos megbetegedések az Unióból

EFSA: ritka a fertőző szivacsos agyvelőgyulladásos megbetegedés az Unióban

2017. november 30, csütörtök

Második összesítő jelentését közölte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a fertőző szivacsos agyvelőgyulladásos megbetegedések (transmissible spongiform encephalopathies, TSE) uniós helyzetéről.

A TSE-csoportba az emberi és állati agyat és az idegrendszert érintő megbetegedések tartoznak. A betegségek közé tartozik a szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalma (bovine spongiform encephalopathy, BSE), a surlókór és a krónikus sorvadásos betegség (chronic wasting disease, CWD). A klasszikus BSE kivételével a betegségeknél nincs bizonyíték, hogy emberre is átterjedhetnek.

A jelentésben felhasznált adatokat 2016-ban gyűjtötték az EU tagállamaiban, valamint Izlandon, Norvégiában és Svájcban.

A legfontosabb megállapítások:

  • 1 352 585 állat mintájából ötben mutatták ki a szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalmát, ezek egyike sem érte el az élelmiszerláncot. Az ötből mindössze egy eset minősült klasszikus BSE-nek – az állat az állati fehérjék takarmányozási célú, 2001-es, uniós tiltása óta született.
  • A surlókórt 286 351 juh tesztelése során 685-nél mutatták ki, míg 110 832-ből 634 kecske bizonyult fertőzöttnek.
  • 2 712 szarvasféle (rénszarvas, jávorszarvas és vapiti) vizsgálata során egyetlen példányban sem mutattak ki krónikus sorvadásos betegséget az EU-ban. Mindazonáltal Norvégiában három, vadon élő rénszarvas és két jávorszarvas pozitív mintát adott a betegségre.

A teljes jelentés elérhető az EFSA oldaláról.

A szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalma (BSE) soha nem fordult elő hazai szarvasmarha-állományban, azonban az országunk - a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) szerinti - elhanyagolható kockázati kategóriájába való átsorolásához bizonyos előírásoknak meg kellett felelni hét egymást követő éven keresztül. Az előírásoknak 2013 év végére maradéktalanul sikerült eleget tenni, így az OIE 2014. május 27-én az elhanyagolható kockázatú kategóriájú országok közé sorolta Magyarországot. Ahhoz, hogy ezt a kedvező állapotot fenn tudjuk tartani továbbra is szükséges a takarmányozási tilalmat, az uniós előírásoknak megfelelően betartani, továbbá minden elhullott, kényszervágott vagy elkülönítetten levágott 24 hónaposnál idősebb szarvasmarha agyvelejét vizsgálatra kell küldeni.

A NÉBIH állategészségügyi diagnosztikai nemzeti referencialaboratóriuma tavaly 13 664 szarvasmarha-minta vizsgálatát végezte el. Pozitív esetet nem találtak a szakemberek.

Hivatalunk Sali Judit EFSA Focal Pointon keresztül értesül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot érintő hírekről.


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >