null Csak ellenorzott, jo minosegu vetoburgonyat ultessen!

Csak ellenőrzött, jó minőségű vetőburgonyát ültessen!

2020. március 24, kedd

Minden évben számtalan helyi és internetes hirdetésben megjelennek a „vetésre alkalmas”, a „vető méretű” és a „kisméretű burgonya” vagy a „malackrumpli” megnevezések. A hirdetők burkoltan vetőburgonyát kínálnak eladásra, viszont az ilyen tételek – mint nem ellenőrzött növényanyagok – potenciálisan fertőzöttek lehetnek karantén és egyéb károsítókkal is. A növényegészségügyi kockázatok csökkentése érdekében a Nébih és a megyei kormányhivatalok kiemelten ellenőrzik idén a vetőburgonya-árusítókat.

Amint arról már korábbi cikkünkben is olvashattak (https://portal.nebih.gov.hu/-/kimagaslo-volt-2019-ben-a-burgonya-ralstonia-solonacearum-okozta-bakteriumos-hervadas-es-barna-gumorothadas-betegseg-elofordulasa), a burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum zárlati baktérium 2019-ben – az előző évekhez képest – jóval több helyszínen fordult elő hazánkban. Ennek egyik fő oka a fémzárolt, ellenőrzött vetőburgonya használatának visszaesése. 
A fémzárolt vetőburgonya ültetésének számos előnye van. Vetőburgonyának ugyanis kizárólag a származási bizonylattal ellátott, többlépcsős minősítési folyamaton és hatósági ellenőrzésen átesett, fémzárolt burgonya nevezhető és árusítható. Annak érdekében, hogy a legjobb minőségű vetőburgonya kerüljön forgalomba, a teljes hazai vetőburgonya-előállító területen hatósági szemlét és laboratóriumi vizsgálatot végeznek a szakemberek. Ezzel minimálisra csökkentve a zárlati és vizsgálatköteles nemzárlati károsítók előfordulásának lehetőségét. A fémzárolt vetőburgonyának biztosított a nyomonkövethetősége és a fajtaazonossága, valamint a megfelelő termesztési gyakorlat mellett az elvárható termésmennyiség is elérhető.  
A fémzárolt burgonyából következő évben visszavetett (utántermesztett – UT) burgonya már nem minősül vetőburgonyának, ugyanakkor növényegészségügyi követelmények vonatkoznak rá. Az ilyen szempontból nem vizsgált burgonya ültetése veszélyezteti a felelős gazdák következő évi termését. Az utántermesztés ugyanis kockázattal jár, előfordulhat többek között különböző vírusok okozta leromlás, mely egyik évről a másikra akár 60-70%-os terméskiesést is jelenthet, vagy megjelenhetnek uniós zárlati károsítók is (pl. Ralstonia solanacearum, Clavibacter sepedonicus stb.), mely esetben az illetékes megyei kormányhivatalok a tétel megsemmisítését rendelhetik el. 
A hatóság fokozottan ellenőrzi a nem regisztrált, kis területen burgonyát előállító termőhelyeket, valamint intenzívebben vizsgálja és mintázza a többi tagállamból származó vetőburgonya-szállítmányokat. Továbbá célzottan ellenőrzi a vetőként árult vagy reklámozott (vető méretű, apró burgonya), de nem fémzárolt burgonyatételeket, és nem megfelelőség esetén bírságot szab ki.
Mindemellett felhívjuk a figyelmet arra, hogy az olyan zárlati károsítóval történő fertőzés esetén, amely nem ellenőrzött vetőburgonyából előállított étkezési burgonyánál jelenik meg, nem jár kártalanítás a termelőnek.
Nem érdemes takarékoskodni az ültetési anyag költségeivel, sokkal többet veszíthet egy bekövetkező fertőzéssel vagy terméskieséssel. Ne vásároljon bizonytalan eredetű vetőburgonyát!


Friss hírek

2023. március 17, péntek

Távértékesítéskor elengedhetetlen a növényútlevél

Az ültetésre szánt növények (köztük a lágy és fás szárú dísznövények, számos erdészeti faj, valamint a zöldségpalánták) távértékesítése esetén kötelező a növényútlevél.

Tovább >

2022. február 1, kedd

Érdemes volt az önellenőrzés: 8 import paradicsompalántán igazolta a Nébih a ToBRFV vírus jelenlétét

A hazai paradicsomtermesztők körében is ismert, hogy a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) okozta fertőzés elleni védekezés csak hatékony prevencióval valósítható meg. Ezen elv alapján kezdeményezett önellenőrzést egy Pest megyei termelő, aki a Hollandiából vásárolt paradicsompalántáit vizsgáltatta be a Nébih laboratóriumában. A ToBRFV károsító jelenléte mind a 8 fajtából származó minta esetében bebizonyosodott, pedig mindegyik szaporítóanyag rendelkezett a károsítóktól való mentességet igazoló növényútlevéllel. Megéri tehát az elővigyázatosság!

Tovább >