Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 16. vizsgálat - Miskolc - Kaffka Margit Általános Iskola
Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 16. vizsgálat - Miskolc - Kaffka Margit Általános Iskola
16. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Kaffka Margit Általános Iskola és A.M.I. Iskolai étkeztetés
(3524 Miskolc Hunfalvy Pál u. 1.)
A menü minősítése:
KIVÁLÓAN MEGFELELT |
átlag feletti |
átlagos |
átlag alatti |
nem |
Menü: Tejfölös zöldbab leves, Mozzarellás csirkemell tricolor rizzsel, Eper, Magvas kenyér Mintavétel ideje: 2015. június 2. Napi adag: 661 adag Főzőkonyha: Miskolci Közintézmény-működtető Központ (3525 Miskolc Városháza tér 13.) |
Részletes érzékszervi minősítés
Tejfölös zöldbab leves (4 dl)
Külső megjelenés: |
Drappos-narancsos színű lében viszonylag sok, eltérő méretűre darabolt sárgahüvelyű zöldbab, apró kaporszálak, pirospaprika szemcsék. Tetején fehér tejföl pöttyök. |
Állomány: |
A jellegének megfelelő állományú, a kellemes, selymesre sűrített lé csomómentes, sima. A zöldbab puha, néhány szétesett darab látható |
Illat: |
Savanykás, enyhén fűszeres, kellemes, harmonikus. |
Íz: |
Kellemesen savanykás, kapros, ízletes. Némi ízfokozó íz érezhető. A sok babtól tartalmas leves. |
Mozzarellás csirkemell tricolor rizsel (0,05 dkg+0,23 dkg)
Külső megjelenés: |
1 kisebb tenyérnyi csirkemell szelet, rajta élénkpiros paradicsomszeletek és olvadt sajt, zöldfűszerrel bőségesen megszórva. A rizs pergős, világos narancs színű, sárga, zöld és piros, apróra vágott paprika darabkákkal. Tetszetős megjelenésű. |
Állomány: |
A hús rugalmasan puha, jól átsült. A sajt olvadt, nyúlós, a paradicsom sült. A rizs kellően puha, pergős, de néhány könnyen szétnyomható csomót tartalmaz. |
Illat: |
A hús kellemes, fűszeres, aromás. Illatában a sült hús és a paradicsom illata, a köretben a zöldpaprika illata dominál. Tiszta, idegen illattól mentes. |
Íz: |
A hús aromás, ízletes, jól érződik a friss zöldfűszerek íze. A zöldpaprikás rizs szokatlan, új ízhatású, de finom. Összességében jól kiegészítik egymást, kellemes, harmonikus összhatást adva. Magas élvezeti értékű étel. |
Eper (10 dkg)
Külső megjelenés: |
Fényes, élénkpiros, ép, egészséges eperszemek, csuma és szárrésszel. Homoktól, szennyeződéstől mentes. |
Állomány: |
Jellégének megfelelő, érett, rugalmas, nem elpuhult. Lédús, friss. |
Illat: |
Kellemes, aromás, tiszta, friss eperillatú. |
Íz: |
Édeskés, tiszta, aromás, friss eper ízű, érett, ízletes. |
Magvas kenyér (1 szelet)
Külső megjelenés: |
1 szelet, kb. 1 cm vastag barna kenyér apró magokkal. A héj matt, aranybarna, a bélzet szürkés-barna. |
Állomány: |
A bélzet puha, rugalmas, laza szerkezetű, 1-2 légüreg, illetve apró magvak láthatók. A héj kisé visszapuhult. |
Illat: |
Kellemes, aromás, enyhén savanykás, tiszta. Minden idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Enyhén savanykás, aromás, kellemes, tiszta. Minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/ anyaghányad: |
Tejfölös zöldbableves olaj – 0,06 l tejszín literes – 0,06 l tejföl 20% - 0,13 l liszt – 0,06 kg vöröshagyma – 0,06 kg mir. zöldbab – 0,7 kg babérlevél – 0,0008 kg ö. bors – 0,0008 kg fűszerpaprika – 0,004 kg jódozott só – 0,015kg tyúkerőleves (Hügli) – 0,02 kg
Mozzarellás csirkemell csirkemell filé – 1 kg paradicsom – 0,3 kg bazsalikom – 0,02 kg pác fűszerkeverék – 0,01 kg szárított metélőhagyma – 0,04 kg mozzarella sajt – 0,6 kg
Rizs olaj – 0,13 l rizs – 0,76 kg pritamin paprika – 0,2 kg delikát (só nélkül) – 0,02 kg |