null Bolti májasból készült a kistermelői portéka

Bolti májasból készült a kistermelői portéka

Bolti májasból készült a kistermelői portéka
2015. május 21, csütörtök

Egy péteri kistermelőnél tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (NÉBIH KÜI) szakemberei április közepén. A helyszínen tapasztalt számos szabálytalanság miatt mintegy 5700 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelték el az ellenőrök.

A feldolgozó helyiségek, hűtők és füstölők egyáltalán nem voltak alkalmasak kistermelői tevékenység végzésére. A termelő penészes szemeteskukában pácolta a termékeket, koszos üstökben ipari zsírt olvasztott. Maga az üzem egy takarítatlan garázsban volt berendezve, ahol tyúkok mászkáltak a termékek között.

A kistermelő az ellenőrzést megelőző három hétben az alapanyagokról, a gyártásról és az eladásról sem vezette a szükséges dokumentumokat, így termékei többek között a nyomonkövethetőség szabályainak sem feleltek meg.

A kistermelő három piacon árusított termékeit (Péteri, Sülysáp és Diósd). Mivel a kistermelők számára engedélyezett heti egy sertésvágásból nem tudta kielégíteni a vásárlók igényeit, ezért alapanyagokat (például zsírszalonnát, sertés apróhúst, marhanyelvet) és késztermékeket (többek között paraszt májast, füstölt oldalast, füstölt szalonnát) is vásárolt.  Előbbieket saját termékeibe dolgozta be, míg utóbbiakat átcsomagolta.

Az előállító helyen talált 52 tétel közül 46 nem volt nyomonkövethető, 6 tételnek pedig lejárt a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési ideje. A szakemberek az ellenőrzés során többek között 2012 márciusában lejárt fokhagyma port és 2013 év elején lejárt kötözött sonkát is találtak. Legnagyobb mennyiségben étkezési zsírt (2883 kg-ot) kellett megsemmisíteni.

A NÉBIH KÜI összesen több mint 5700 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását rendelte el. A megsemmisített tételeket ekkora mennyiségben egy kistermelő – normál esetben – több mint 2 év alatt tudná előállítani.

 

 

Kapcsolódó anyagok
                    Képek tömörítve
                    Közlemény letölthető formában



Friss hírek

Már elektronikusan is beadhatók a halgazdálkodási szakterület kérelmei, bejelentései
2020. július 9, csütörtök

Már elektronikusan is beadhatók a halgazdálkodási szakterület kérelmei, bejelentései

Július 8-ától már elektronikusan is benyújthatják a halgazdálkodásban érintett szereplők a halgazdálkodási szakterülettel kapcsolatos kérelmeiket, bejelentéseiket a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül.

Tovább >

A nyári aratás időszakában különösen fontos az ASP elleni védekezés
2020. július 8, szerda

A nyári aratás időszakában különösen fontos az ASP elleni védekezés

A nyári mezőgazdasági munkálatok indulása fokozott körültekintést követel a sertéstartóktól is.  A vírus ugyanis akár közvetett érintkezéssel, így a földekről betakarított terményekkel és eszközök közvetítésével is bekerülhet a telepekre. A házisertés-állományok védelme az egyik legfontosabb feladatunk az ASP elleni küzdelemben, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az állattartók figyelmét a járványvédelmi előírások betartásának fontosságára.

Tovább >