null Biztonságosak a kenyérrevalók - 17 dobozos margarint tesztelt a Szupermenta

Biztonságosak a kenyérrevalók - 17 dobozos margarint tesztelt a Szupermenta

Biztonságosak a kenyérrevalók - 17 dobozos margarint tesztelt a Szupermenta
2020. április 23, csütörtök

Egy, a háztartások többségében megtalálható alapélelmiszert, a dobozos margarinokat vizsgálta legutóbb Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek 17 termék komplex ellenőrzését végezték el.  Az eredmények alapján elmondható, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek a dobozos margarinok, 8 termék jelölésével viszont akadtak kisebb-nagyobb problémák.

A dobozos margarinok terén rendkívül nagy a választék a kereskedelemben. A Nébih szakemberei ezúttal 17, a vásárlók számára széles körben elérhető, ízesítés nélküli, 39 és 60% közötti zsírtartalmú margarint ellenőriztek a legújabb Szupermenta termékteszt során.

A hivatal laboratóriumaiban minden terméknek megmérték a zsír és tartósítószer tartalmát, egyes margarinoknál pedig a laktóz (tejcukor) és kazein (tejfehérje) jelenlétét is. Ezen felül az erukasav-tartalmat, fémszennyezés tekintetében pedig az ólom és réz jelenlétét is ellenőrizték, továbbá szintén sor került az omega-3, omega-6 zsírsav tartalom vizsgálatára.

A vizsgálati eredmények alapján a margarinok megfelelnek a jelölésen szereplő zsírtartalmuknak, valamint a laktózmentes jelöléseknek is. Fontos és megnyugtató tapasztalat, hogy a termékek nem tartalmaznak nehézfémeket (ólom vagy réz), ahogyan erukasavat is kizárólag határérték alatti mértékben mutatott ki a laboratórium.

A tartósítószerek használata a margarinban általánosan elterjedt és megengedett, azonban azt minden esetben jelölni kell. A vizsgált margarinokban a jelölésük alapján 13-ban használtak tartósítószert, mindnél kálium-szorbátot. A laboratóriumi eredmények alapján a tartósítószer a jogszabályban meghatározott határérték alatt volt.

4 terméken nem tüntettek fel az összetevők között tartósítószert, de ezeknél is ellenőrizték az állítás valódiságát. Két terméknél tényleg nem volt kimutatható hozzáadott tartósítószer. Két terméknél viszont kis mennyiségben kimutatható volt a szorbinsav annak ellenére, hogy csomagolásán nem tüntették fel összetevőként. Emiatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a szakemberek. A bírságok összege – az eljárási költségekkel együtt – mintegy 460.000 Ft volt.

4 esetben akadtak olyan kisebb jelölési hibák, ami miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítette a hivatal. A hibák javításáról intézkedési tervet kell benyújtaniuk az élelmiszer-vállalkozóknak.

A dobozos margarin teszt kedveltségi vizsgálata még februárban zajlott, ahol szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. Az értékelések alapján a Líra Félzsíros margarin A-, D-, E-vitaminnal állhatott a dobogó legfelső fokára. Második helyen a Bords Eve Olívaolajjal Csökkentett zsírtartalmú margarin 4% olívaolajjal végzett, míg a harmadik helyezést a Flora Olive 39% zsírtartalmú light margarin olívaolajjal érte el.

A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/17-dobozos-margarint-teszteltunk/

 


Friss hírek

Jól teljesítettek az Irsai Olivér borok a Szupermenta tesztjén
2020. május 25, hétfő

Jól teljesítettek az Irsai Olivér borok a Szupermenta tesztjén

Kiváló eredmény a bor világnapján: az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. A hivatal szakemberei összesen 25, 2019-es évjáratú termék komplex vizsgálatát végezték el.

Tovább >

Omega-3 és omega-6 zsírsavakat vizsgált a Szupermenta
2020. május 14, csütörtök

Omega-3 és omega-6 zsírsavakat vizsgált a Szupermenta

Rendhagyó vizsgálatsorozattal szakította meg a terméktesztek sorát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programja. A speciális vizsgálat kiindulópontja a legutóbbi dobozos margarin termékteszt volt, amelyben a szakemberek a margarinok omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmát is górcső alá vették. A teszt folytatásaként laboratóriumi vizsgálatokkal annak is utánajártak, vajon a margarin, a bio lenmagolaj, a natúr lenmag, a norvég lazac, vagy a busa fogyasztása járul-e jobban hozzá ezen esszenciális zsírsavak hatékony beviteléhez.

Tovább >