null Bács-Kiskun megye- 17. vizsgálat - Bugac - Rigó József Általános Művelődési Központ

Bács-Kiskun megye- 17. vizsgálat - Bugac - Rigó József Általános Művelődési Központ

Bács-Kiskun megye- 17. vizsgálat - Bugac - Rigó József Általános Művelődési Központ

17. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Bugac - Rigó József Általános Művelődési Központ (6114 Bugac, Szabadság tér 14.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Burgonyaleves, mustáros jércemell, rizs, alma

Mintavétel ideje: 2014. május 19.
Napi adag: 360 adag/ebéd

Főzőkonyha: Rigó József Általános Művelődési Központ (6114 Bugac, Szabadság tér 14.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Burgonyaleves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Paprikától pirosasra színezett, enyhén opálos lében szabálytalan alakúra darabolt burgonya, kis zöldség és sárgarépa darabok, valamint szeletelt káposzta van megfőzve. Felszínén zöldség zöldje darabkák és zsiradék cseppecskék láthatók.

Állomány:

A zöldségek kellően átfőttek, leve hígan folyó, rántásos, jellegzetes.

Illat:

Burgonyalevesre jellemző, kellemes, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Burgonyalevesre jellemző, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • burgonya
  • sárgarépa
  • gyökér
  • karfiol
  • kelbimbó
  • petrezselyem zöldje
  • étolaj

 

Mustáros jércemell (0,25 l/adag)

Külső megjelenés:

Világosbarna színű, fűszerszemcsékkel tarkított mártásban különböző méretű és alakú húsdarabok láthatók. A húsdarabkák belseje jellegzetes barnás-rózsaszínes.

Állomány:

A hús jól átfőtt, a mártás sűrűn folyó.

Illat:

Kellemes, harmonikus, gyengébben érezhető a mustár, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Kellemesen fűszeres, a mustár íz kevésbé érezhető, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • baromfihús csont nélkül
  • vöröshagyma
  • mustár
  • liszt
  • tejföl (félzsíros)

 

Rizs (0,24 kg/adag)

Külső megjelenés:

Nagyobb csomókban összetepadt halmokból álló, fűszerszemcsékkel tarkított, törtfehér színű rizsköret. Világosbarna csíkokat tartalmazó szemek is vannak közötte. felületén zsiradék és bors látható.

Állomány:

Kívül kissé túlfőtt, mászkos, belül kemények a szemek.

Illat:

Rizsre jellemző, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Párolt rizsre jellemző, ropog a rizsszemek belseje, minden idegen íztől mentes.

Részletes összetétel:

  • rizs
  • bors

 

Alma (1 darab/adag)

Külső megjelenés:

Kb. 6 cm átmérőjű, enyhén cirombás, sárgás-pirosas színű, néhol kis ütődésfoltokkal tarkított, szabályos alakú alma. Húsa sárgás-fehéres.

Állomány:

Kemény, masszív héjú, húsa kásás.

Illat:

Almára jellemző, kissé gyenge, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegtelen, nem kellemes, kesernyés, fanyar.


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >