null Az országos, átfogó halászati ellenőrzés eredményeiről

Az országos, átfogó halászati ellenőrzés eredményeiről

Az országos, átfogó halászati ellenőrzés eredményeiről
2012. augusztus 2, csütörtök

A 2012. július 27. napján a NÉBIH Földművelésügyi Igazgatósága Vadászati és Halászati Osztályának koordinációjával, a megyei halászati hatóságok, a rendőrhatóság, élelmiszerlánc-biztonsági hatóság, adóhatóság valamint egyes halászati vízterületek halászati őreinek bevonásával megtartott országos átfogó halászati ellenőrzés mind a 19 megyét érintette. Az ellenőrzés 146 halászati vízterületet érintett. Az ellenőrzésben a megyei halászati hatóságok 51 fővel képviseltették magukat, összesen pedig 209 hatósági személy és öt fő halászati őr vett részt az ellenőrzésen. Az ellenőrzések menetét a NÉBIH Földművelésügyi Igazgatóság részéről Fülöpp István vadászati és halászati osztályvezető, Mészáros Gergely, Székely Tibor halászati szakreferens felügyelte.

Az egységes hatósági fellépés elsődleges célja az volt, amint az a tárgyban korábban kiadott sajtóközleményben is szerepelt, hogy a hatósági jelenlét által is felhívja a horgászok és halászok, halforgalmazók és halászatra jogosultak figyelmét a vonatkozó jogszabályi rendelkezések és etikai normák betartásának fontosságára, ezen keresztül is segítve tevékenységüket.

A halászati hatóság távlati célja a tervek szerint évente több ízben is végrehajtásra kerülő hasonló, társhatóságokkal együttesen lefolytatott ellenőrzésekkel az, hogy fellépésével, intézkedéseivel segítsen megelőzni, majd felszámolni a hazai vizeken, sajnálatos módon egyre elterjedtebb orvhalászatot, orvhorgászatot. Előzőeken túl egyre hangsúlyosabb a hal, mint élelmiszer útjának folyamatos nyomon követése, a kifogástól egészen a fogyasztó asztaláig, ez által is biztosítva az egészséges élelmiszer iránti fogyasztói elvárásoknak történő megfelelés feltételeit.

Átfogó jellegéből adódóan az ellenőrzés a rendelkezésre álló egy nap alatt megyénként a lehető legtöbb halászati vízterületen zajlott. Így érintett volt természetesen a szinte teljes magyarországi Tisza és Duna szakasz, valamint a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó, és Fertő-tó sem kerülhette el ezen a napon a hatóságok fokozott figyelmét. A felsorolt jelentősebb vízterületeken kívül a kisebb vízfolyásokon, és állóvizeken is történtek ellenőrzések. Az átfogó ellenőrzés alkalmával a horgászati és halászati ellenőrzések mellett, az adóhatóság, és az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság segítségével ellenőrzések történtek halforgalmazó helyeken, így sütödékben, éttermekben, halárusító helyeken is.

 

Tervezett ellenőrzés helyszínek száma

Megye

Vízterületek száma

Halforgalmazó helyek száma

Baranya

3

0

Bács-Kiskun

3

8

Békés

6

8

Borsod-Abaúj-Zemplén

22

5

Csongrád

15

3

Fejér

3

2

Győr-Moson-Sopron

20

2

Hajdú-Bihar

2

0

Heves

13

1

Jász-Nagykunk-Szolnok

10

 

Komárom-Esztergom

8

4

Nógrád

2

0

Pest

2

0

Somogy

2

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg

3

5

Tolna

3

3

Vas

15

3

Veszprém

8

13

Zala

6

4

Összesen:

146

61


A koordinációs szerepet betöltő NÉBIH Földművelésügyi Igazgatóság halászati szakterülete által megadott szempontok szerint az ellenőrzések során a következők kerültek vizsgálatra:

Halfogással kapcsolatos tevékenységek tekintetében sor került a halfogásra jogosító okmányok (állami horgászjegy, területi engedély) vizsgálatára, azok érvényessége, a fogási napló helyes, és pontos vezetése szempontjából, továbbá különös figyelmet fordítottak munkatársaink a tiltott módszerek alkalmazásra, a vonatkozó jogszabályi rendelkezésnek megfelelően egyidejűleg használható horgász eszközök darabszámára is. A hatóságok ellenőrizték továbbá a méret- és mennyiségi korlátozások betartását, továbbá azt is, hogy nem került-e sor védett halak kifogására.

Az ellenőrök külön figyelemmel kísérték a természetes vizek halászainak tevékenységét. A halászatra jogosultak munkája sem kerülte el a hatóságok figyelmét, itt az okmányok kiadását, azok pontos vezetését ellenőrizték az ellenőrzésben résztvevők, valamint azt, hogy a halászatra jogosult körültekintően jár-e el a területi engedélyt igénylők esetén a jogszabályi rendelkezések szerint kötelezően kiváltandó állami horgászjegy meglétét illetően.

A halászok, horgászok ellenőrzésén túl az országos akció alkalmával az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szakemberei a hal forgalmazásához szükséges bizonylatokon túlmenően vizsgálták a halhús fogyasztásra való megfelelőségét, a különböző kezelési eljárások szakszerűségét, szavatossági időket, illetőleg a vásárlói tájékoztatás hitelességét is.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársai az ország több területén, összesen 60 helyszínen folytattak ellenőrzéseket, melyek elsődlegesen, próbavásárlással a nyugtaadási kötelezettség vizsgálatára irányultak. Kiemelt figyelemmel voltak továbbá a foglalkoztatás szabályszerűségének ellenőrzésére, a forgalmazott áruk eredetének vizsgálatára, valamint több alkalommal végeztek leltár ellenőrzést.

Az érintett területeken elsődlegesen a halat forgalmazó helyeken, piacokon, büféknél, vendéglátóhelyeken ellenőrizték az élő és a sült halat forgalmazókat, a halastavaknál pedig ellenőrzés alá került a napijegyek, bérletek bizonylatolása, a vezetett nyilvántartások teljes körű volta, valamint a már említett alkalmazotti bejelentések megléte, szabályszerűsége.

A hatósági ellenőrzések során országosan 146 halászati vízterületen, 1043 fő horgász és halász ellenőrzésére került sor. Az ellenőrzések alkalmával kirívóan súlyos szabálysértés megállapítására nem került sor, azonban 31 esetben feljelentést tettek a hatóságok, ezek közül túlnyomó többségben jogosulatlan horgászat miatt került sor intézkedésre, de történt feljelentés megengedettnél több készséggel történő horgászat, és a fogási napló elégtelen vezetése miatt is. Két esetben történt hatósági intézkedés a halászatra jogosulttal szemben, aki elmulasztotta ellenőrizni az állami horgászjegy meglétét a területi engedély kiadása előtt, így ellenük szintén halászati hatósági eljárás indult.

Az adóhatóság és az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek összesen több mint 60 helyen végeztek ellenőrzést, ahol közel húsz esetben találtak szabálytalanságot főképpen a bizonylatok számlák elégtelensége miatt, de néhány esetben az élelmiszerlánc-biztonsági előírásokkal szemben is vétettek a forgalmazók.

A tapasztalt mulasztások leginkább a nyugtaadás elmulasztásához és a foglalkoztatottak késedelmes bejelentéséhez kapcsolódtak. Az adóhatóság munkatársai már 9 esetben eljárást is indítottak, illetve az ellenőrzések egy része még folyamatban van, így azok eredménye csak később várható.

Egy vendéglátó egységben a fagyasztott hal tételek származását az üzemeltető nem tudta igazolni, ezért a fagyasztott halat az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság határozatban lefoglalta, ártalmatlanításra utalta, az üzemeltetővel szemben élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására kerül sor.

A legsúlyosabb feltárt esetben az ellenőrzésben közreműködő rendőrhatóság munkatársai egy halforgalmazó helyen a hallal való helytelen bánásmód, tárolás miatt állatkínzás bűncselekménye és közokirat hamisítás miatt kezdeményeztek eljárást.

 

Ellenőrzések és eljárások száma megyénként bontásban

 Megye

Horgászok

Halforgalmazók

Nav ellenőrzések

Ell. száma

Eljárás kezdeménye-zése

Ell. száma

Eljárás kezdeménye-zése

Ell. száma

Megállapítással zárt

Baranya

16

0

 

 

0

0

Bács-Kiskun

37

0

 

 

9

3

Békés

235

1

8

1

2

2

Borsod-Abaúj-Zemplén

71

16

5

0

5

2

Csongrád

56

1

4

1

7

0

Fejér

24

1

 

 

2

0

Győr-Moson-Sopron

40

3

2

0

0

0

Hajdú-Bihar

66

2

0

0

0

0

Heves

164

4

4

0

2

0

Jász-Nagykun-Szolnok

45

1

3

1

6

0

Komárom-Esztergom

23

0

3

0

0

0

Nógrád

11

1

0

0

3

0

Pest

8

0

0

0

0

0

Somogy

58

0

10

1

8

1

Szabolcs-Szatmár-Bereg

15

1

3

2

0

0

Tolna

20

0

 

 

8

1

Vas

51

0

3

0

5

0

Veszprém

70

0

13

2

0

0

Zala

33

0

4

0

3

0

Összesen:

1043 fő

31 db

62 db

8 db

60 db

9 db

 

Összefoglalva elmondható, hogy az átfogó országos halászati ellenőrzés ismételten elérte célját. A közösen lefolytatott ellenőrzés alkalmával bebizonyosodott, hogy több hatóság hatékony együttműködése a jövőben is eredményes lehet.

Az ellenőrzés különösen örömteli tapasztalata, hogy az ellenőrzött horgászok maguk is igénylik a jövőbeni gyakoribb ellenőrzéseket, mert álláspontjuk szerint így hatékonyabban lehet kiszűrni a személyes nyugalmukat is zavaró, nem kívánatos orvhalászokat, orvhorgászokat. Az átfogó halászati ellenőrzés sikerét bizonyítja az is, hogy a résztvevő társhatóságok részéről megfogalmazódott, hogy a horgászati szezonban gyakrabban kellene hasonló közös ellenőrzéseket tartani, amely a törvénysértő cselekmények, a jogosulatlan halfogási tevékenység fokozatos felszámolása mellett, biztosítaná azt is, hogy biztonságos élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára.


Friss hírek

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!
2022. augusztus 2, kedd

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább >

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022. július 19, kedd

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

Tovább >