null Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság Tanácsadó Testületének tagjainak nyilatkozata az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megalapításának 10. évfordulója alkalmából

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság Tanácsadó Testületének tagjainak nyilatkozata az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megalapításának 10. évfordulója alkalmából

2012. október 25, csütörtök

Tíz éve az Európai Unió az élelmiszerek és takarmányok biztonságosságának elősegítése céljából egy új szabályozó hatóságot hozott létre, amely az élelmiszerekkel kapcsolatos jogszabályokat érintő döntéshozatali folyamatokba, azok tudományon megalapozottságába és a közegészségügyet védő intézmények függetlenségébe vetett hitet erősíti. A tízéves évforduló alkalmából az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) Tanácsadó Testületét alkotó európai illetékes nemzeti élelmiszerbiztonsági intézetek a következő nyilatkozatot adják ki:

„Tíz év leforgása alatt az európai élelmiszerbiztonság jelentős fejlődésen ment keresztül, mely mérföldkő elérésében ezennel ki szeretnénk emelni az EFSA nélkülözhetetlen szerepét. Az EFSA javította a fogyasztóvédelem szintjét, fontos támogatást nyújtott a tagállamoknak és jelentős forrásnak bizonyult élelmiszerválságok idején.

A Tanácsadó Testület bízik az EFSA függetlenségében, illetve tudományos döntéshozatalában, és az elmúlt tíz évben együttműködött a Hatósággal az uniós kockázatértékelés, valamint a tudományos tanácsadás objektivitásának biztosítására irányuló intézkedések megerősítése érdekében.

Tagjaink biztosítják támogatásukat a független szakértők felé, akik hozzájárulnak az EFSA tudományos munkájához és fontos szerepet játszanak a kockázatértékelési folyamatban.

A Tanácsadó Testületet alkotó európai illetékes nemzeti élelmiszerbiztonsági intézetek kijelentik, hogy továbbra is elkötelezettek a tudományos alapú döntéshozatal megerősítése mellett. A jövőben PRk biztosítására törekszünk, hogy a tudományos kockázatértékelés továbbfejlődjön PRk érdekében, hogy a folytonosan változó világban rejtőző kritikus kihívásoknak megfeleljen.

A 2002 óta elért eredményekre építünk és továbbra is a bizalmon alapuló partnerséget hirdetjük az európai élelmiszerek és takarmányok biztonságosságának elősegítése érdekében.”

 

Letölthető anyagok

EFSA nyilatkozat magyar

EFSA nyilatkozat angol


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >