null

null Az Egyesült Királyság és Írország növény-egészségügyi korlátozást vezetett be kőris növényekre és faanyagra a Chalara fraxinea nevű kórokozó terjedésének megakadályozására

Az Egyesült Királyság és Írország növény-egészségügyi korlátozást vezetett be kőris növényekre és faanyagra a Chalara fraxinea nevű kórokozó terjedésének megakadályozására

2016. május 3, kedd

Nagy riadalmat keltett az Egyesült Királyságban és Írországban egy, az elmúlt évtizedben az európai kontinens erdeiben megjelent és elterjedt új károsító észlelése a Brit-szigeteken. A Chalara fraxinea nevű gomba kőrisfákon hajtáshervadást, 1-2 éves vesszők elhalását faszöveti elszíneződést és kéregelhalást okoz. Kőriseik védelme és a kórokozó további behurcolásának megakadályozása érdekében az Egyesült Királyság és Írország szigorú korlátozásokat vezetett be a kőris szaporító- és faanyag bevitelére.

A kéregelhalás tünete kőrisen (Fotó: Prof. H. Solheim)Az elmúlt évtizedben új kórokozó jelent meg Európa erdeiben, a kőrisfákon hajtáshervadást, 1-2 éves vesszők elhalását faszöveti elszíneződést és kéregelhalást okozóChalara fraxinea nevű gomba.Hazánkban először 2008 első felében észlelték magas kőris (Fraxinus exelsior) fákon Északnyugat-Magyarországon. Az erdészek által 2008-2009. években végzett országos felderítés eredménye megerősítette, hogy a kórokozó hazánk egész területén elterjedt. A fiatal és idős állományokban egyaránt előfordul, de gyakrabban tapasztalható a károsítás a fiatal, 2-10 éves erdősítésekben. A tünetek jellegzetességei és a pusztulás mértéke alapján a kórokozó már legalább 2-3 évvel korábban megjelent Magyarországon.

A betegséget mind az ültetett, mind a természeti környezetben (erdőkben) megtalálták. 

A kéregelhalás tünete kőrisen
(Fotó: Prof. H. Solheim)

Az erdészeti kutatók vizsgálatai alapján jelenleg nincs lehetőség a kórokozó elleni hatékony védekezésre, a fertőzés súlyosságának csökkentésére sem. A jövőben feltehetőleg tanúi lehetünk a kőrisek természetes szelekciójának, amely még több fa pusztulását fogja okozni. A kutatás azonban készen áll arra, hogy aktívan segítse az ellenállóbb egyedek kiválogatódását a rezisztensnek bizonyuló fák tömeges szaporításával.

A magas kőrises és a keskenylevelű kőrises (Fraxinus angustifolia) állományainkat, de főként fiatal erdeinket jelentősen veszélyeztető Chalara fraxinea 2007 óta szerepel az EPPO figyelemfelkeltő („Alert”) listáján. Az EU teljes területére kiterjedően vizsgálatkötelezetté azonban nem válhat, mert már nagymértékben elterjedt a tagállamokban. Európa 18 országában van jelen.

A Brit-szigeteken azonban még van esély a számukra nagy jelentőségű kőrisfáik megvédésére, nagy erőfeszítéseket tesznek a 2012-es első észlelések nyomán a kórokozó felderítésére és felszámolására. A kontinensről (pl. Hollandiából, Dániából és Magyarországról) érkezett szállítmányokból telepített fák némelyikén talált fertőzést követően a szállítmányokhoz tartozó minden tételt megsemmisítettek. Nagy-Britanniában már olyan fertőzést is találtak, amely nem volt kapcsolatba hozható külföldi szaporítóanyaggal, az Ír-szigeten még sikerült az elővigyázatossági intézkedések keretében végzett megsemmisítésekkel a betegség terjedésének gátat szabni.

Élve a tagállami egyedi intézkedési lehetőséggel, a gombakárosító veszélyesség elemzésének (PRA) területükre történt elvégzése alapján mind az Egyesült Királyság, mind Írország hozott nemzeti szükséghelyzeti intézkedést. (UK: „Plant Health (Forestry) (Amendment) Order 2012.”http://www.legislation.gov.uk/uksi/2012/2707/introduction/made; 2012. október 29.; IE: “Destructive Insects and Pests Acts 1958 and 1991 (Chalara fraxinea) (No. 2) Order 2012.”http://www.irishstatutebook.ie/pdf/2012/en.si.2012.0431.pdf) 2012. október 26.

Az EU Bizottság további intézkedéséig ideiglenes jellegű nemzeti jogszabályok értelmében csak a nemzetközi ISPM 4 szabványnak megfelelően kijelölt és fenntartott károsító-mentes területről fogadnak csemetét és vetőmagot a kőris (Fraxinus) nemzetségbe tartozó valamennyi fajnál. EU-n kívüli országból növény-egészségügyi bizonyítványnak, tagállamból pedig növényútlevélnek kell ezt igazolnia. Mivel Magyarországon – csakúgy, mint a kontinens többi országában – nincs a Chalara fraxinea károsítótól mentesnek elismert terület,hazánk nem szállíthat kőriscsemetét és vetőmagot a két országba.

A szaporítóanyagon kívül az Egyesült Királyság észak-írországi része és Írország a kőrisfa (Fraxinus) faanyagának bevitelére is kiterjesztette a korlátozást. [„Plant Health (Wood and Bark) (Amendment) Order (Northern Ireland) 2012”http://www.legislation.gov.uk/nisr/2012/400/introduction/made.) 2012. november 6.]

Ennek értelmében az Ír-félszigetre akkor szállítható kéregben lévő vagy kéreg nélküli, hengeres vagy fűrészelt, illetve megmunkálatlan vagy megmunkált, de feldolgozatlan faanyag, ha az

  • a szállítmányt kísérő növényútlevél vagy hatósági nyilatkozat alapjánChalara fraxinea károsítótól mentesnek elismert területről származik vagy
  • négyélre vágással teljesen megszüntették kerek felszínét vagy
  • kéregtelenítették és nedvességtartalma nem éri el a szárazanyag tartalom 20 %-át vagy
  • ha fűrészáru, akár tartalmaz maradék kérget, akár nem, megfelelő idő/hőmérséklet programmal végzett mesterséges szárításeredményeként nedvességtartalma nem éri el a szárazanyag tartalom 20 %-át.

A fán vagy bármely, a mindenkori használattal kapcsolatos csomagolóanyagon szerepelnie kell az ezt igazoló „mesterségesen szárított” („Kiln-dried”) vagy „K.D.”, illetve bármely más, nemzetközileg elfogadott jelzésnek.

A tilalom nem vonatkozik az iparilag feldolgozott termékre, (pl. parketta, bútor, rétegelt falemez), valamint a vegyi anyaggal kezelt faárura.

A kőris faanyag beviteli korlátozás az Egyesült Királyságon belül Anglia, Skócia és Wales területére nem vonatkozik.

A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal) Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának Növényegészségügyi és Szaporítóanyag Ellenőrzési Osztályától kérhető további tájékoztatás a károsítóval kapcsolatban.

Kapcsolódó cikk 
Növény-egészségügyi korlátozás a kőris növényekre és faanyagra a  Chalara fraxinea nevű kórokozó terjedésének megakadályozására


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >