null Az amigdalin

Az amigdalin

Az amigdalin
2018. március 20, kedd

A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halálhoz is vezethet.

A különböző sárgabarackmagok amigdalin tartalma nagyon eltérő lehet. Az utóbbi években több RASFF bejelentés is volt, melyben sárgabarackmagban vagy keserűmandulában magas cianid tartalmat mértek, sőt volt olyan eset, amikor egy fogyasztó kórházba került sárgabarackmag fogyasztás következtében kialakult cianidmérgezéssel.

Figyelembe véve a sárgabarack magban jellemzően előforduló amigdalin mennyiségeket, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2016-ban kiadott véleménye szerint a felnőttek több mint három kicsi, vagy kevesebb, mint fél nagy nyers sárgabarack mag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet.

A kisgyermekek esetében már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet. Az EFSA vélemény hatására a Bizottság, a tagállamok szakértőivel egyetértésben úgy döntött, hogy felső határértéket állapít meg a végső fogyasztók számára forgalomba hozott feldolgozatlan egész, őrölt, tört, zúzott, aprított sárgabarackmagra.

További információk:
Élelmiszerbiztonsági Szemelvények:
2016/4. szám: EFSA hírek: Ciánmérgezés kockázatát veti fel a sárgabarack mag fogyasztása
2016/5. szám: FSA tanácsok a sárgabarackmag és keserűmandula-bél fogyasztóknak; Az FSA sem javasolja a barackmag-fogyasztást a cián mérgezés kockázata miatt


Friss hírek

Zöldségpalánta előállítói és forgalmazói tevékenység éves bejelentése és a zöldségpalánta leltár megküldése
2021. szeptember 24, péntek

Zöldségpalánta előállítói és forgalmazói tevékenység éves bejelentése és a zöldségpalánta leltár megküldése

A Rendelet alapján a Nébih nyilvántartásban szereplő engedélyes zöldségpalánta előállító és forgalmazó üzemek évente bejelentik a tevékenységüket a Nébih-nek, és megküldik a tárgyévet megelőző év adatait tartalmazó Zöldségpalánta leltárt.

Tovább >

Enyhült a szabályozás a nitrátérzékeny területen gazdálkodók esetében
2021. szeptember 24, péntek

Enyhült a szabályozás a nitrátérzékeny területen gazdálkodók esetében

A nitrátrendelet* módosításának köszönhetően egy hónappal rövidült a trágyázási tilalmi időszak. A kedvezőbb szabályozás elősegíti a nitrátérzékeny területen gazdálkodók termésmennyiségének és -minőségének javítását, ezáltal pozitívan befolyásolja a versenyképességüket, valamint a hazai növénytermesztés eredményességét.

Tovább >