null ÁSZ vizsgálat - nyilvános a NÉBIH pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzési eredménye

ÁSZ vizsgálat - nyilvános a NÉBIH pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzési eredménye

ÁSZ vizsgálat - nyilvános a NÉBIH pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzési eredménye
2015. július 30, csütörtök

Szabályszerűnek értékelte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ma nyilvánosságra hozott jelentésében (http://www.asz.hu/hir/2015-07-30/harom-kozponti-intezmeny-ellenorzeset-zarta-le-az-asz) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tevékenységét, pénzügyi és vagyongazdálkodását, valamint belső kontrollrendszerét. Az ÁSZ a 2008-2013. közötti időszakot vizsgálta a hivatalnál.

Az ÁSZ a központi alrendszer egyes intézményei pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése során vizsgálta a NÉBIH 2008-2013. közötti tevékenységét.

A Hivatal működése szempontjából kiemelten fontos eredmény, hogy a pénzügyi és vagyongazdálkodás legtöbb dimenzióját szabályszerűnek ítélte az ÁSZ, illetve értékelte a javuló tendenciákat. A NÉBIH gondosságát, munkatársai precizitását bizonyította, hogy a vizsgálat tárgyát képező hosszú időszak ellenére az ellenőrzéshez szükséges dokumentáció minden évre naprakészen az ÁSZ rendelkezésre állt.

Természetesen a jelentés kitér a hiányosságokra is, hiszen a folyamatosan változó jogszabályok és a gyakori szervezeti változások között nem jutott mindig elegendő személyi erőforrás a napi működés mellett, belső eljárásrendjeiket, kontrolljainkat aktualizálni. Ugyanakkor az ÁSZ helyszíni ellenőrzés során, az ellenőrök hasznos kérdései, iránymutatásai és tapasztalatai alapján, még a jelentéstervezet megismerése előtt mód nyílt egyes belső eljárások korrigálására.

A NÉBIH szeretné megköszönni az ÁSZ helyszíni ellenőrzésben résztvevő munkatársainak – nemcsak jelen vizsgálat, hanem a 2013-as és a 2014-es zárszámadás vizsgálata során tapasztalt – őszinte érdeklődését, hogy megismerhessék a magyar közigazgatási rendszer egyik legnagyobb központi hivatalának sajátosságait, az élelmiszer-biztonság és mezőgazdaság felügyeletében játszott szerepét, hiszen ez egyértelmű kihatással van pénzügyi és vagyongazdálkodási folyamatokra és problémákra is.

A NÉBIH a megállapítások jelentős részének korrigálást már a vizsgálat időtartama alatt megkezdte; célja a továbbiakban, hogy a még fennmaradó kisebb hiányosságokat – például a teljesítményellenőrzés kapcsán megfogalmazott javaslatot – is kezelje.

A NÉBIH belső kontrollrendszer megfelelt az ÁSZ vizsgálata során


Friss hírek

Újabb „horror” vágóhidat záratott be a Nébih és a KH
2021. szeptember 23, csütörtök

Újabb „horror” vágóhidat záratott be a Nébih és a KH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei 2021 szeptemberében a Közbeszerzési Hatóság (KH) munkatársaival együttműködve végeztek ellenőrzést egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhídon. A Nébih szakemberei az egységben tapasztalt gyomorforgató körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztették annak működését, egyúttal 15 tonna élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

Tovább >

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére
2021. szeptember 16, csütörtök

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein. A helyszíni ellenőrzések során mindenekelőtt a működéshez, valamint a termékek nyomonkövetéséhez szükséges dokumentációt vizsgálták a szakemberek. A tapasztalatok alapján a Nébih a kötelező jogszabályi előírások – így különösen az alábbiak – szigorú betartására hívja fel az érintettek figyelmét.

Tovább >