null Április elején kezdődik a vadon élő rókák tavaszi veszettség elleni immunizálási kampánya

Április elején kezdődik a vadon élő rókák tavaszi veszettség elleni immunizálási kampánya

2016. március 29, kedd

2016. április 2-16. között kerül sor Magyarországon a rókák veszettség elleni orális vakcinázására. A vakcina tartalmú csalétkek kisrepülőgépes kiszórását Magyarország területének közel kétharmadán, 66.884 négyzetkilométeren végzik el. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák. A hazánkban bevezetett szigorú állategészségügyi intézkedéseknek (ebnyilvántartás létrehozása, ebek kötelező védőoltásának elrendelése) eredményeként Magyarország az 1930-as évekre mentessé vált a betegségtől, azonban vadállatokban az 1950-es években észak felől újra megjelent a vírus, és az 1970-es évekre az egész országban elterjedt. A vadon élő rókák rendszeres vakcinázásának bevezetését követően az esetszám folyamatosan csökkent, 2005-2010-ig évi 10 alatt maradt, 2011-ben már csak 2, 2012-ben pedig 1 denevérből mutatták ki a vírust.

2013 szeptemberében az ország középső részén egy rendellenesen viselkedő rókában veszettséget állapított meg a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága (ÁDI), majd év végéig összesen 24, 2014-ben pedig 23 esetben mutatták ki a vírust Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyékben. Az utolsó laboratóriumi megállapítás 2014 októberében történt. Ezen járvány során 4 esetben háziállatok (2 szarvasmarha, 1 kecske, 1 kutya), 43 esetben pedig vadállatok (1 őz, 42 róka) bizonyultak fertőzöttnek. 2015 októberében egy denevérben, 2016 februárjában pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencs környékén talált rókahullában állapított meg veszettséget a NÉBIH ÁDI. Az utóbbi eset kapcsán, egy esetleges járvány megelőzése érdekében a NÉBIH a megállapítás helye körüli 50 km sugarú körben dupla sűrűséggel (40 adag/km2) végezteti a vakcina tartalmú csalétek kiszórását.

Emberi fertőződésre, megbetegedésre 1994 óta nem került sor Magyarországon. A betegségtől való mentesség elérésében, illetve közegészségügyi szempontból is kiemelt szerepe van a kutyák évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltásának, illetve javasolt a nem kizárólag lakásban tartott (kijáró) macskák megelőző veszettség oltása is. A szomszédos országok közül Ukrajnában és Románia teljes területén, illetve Szlovákiában, a lengyel határ közelében is jelen van a betegség.

A rókák vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal. Idén tavasszal Magyarország területének közel kétharmadán, 66.884 négyzetkilométeren történik a vakcina tartalmú csalétkek kisrepülőgépes kiszórása a NÉBIH szervezésében. Annak érdekében, hogy a csalétekbe rejtett oltóanyagot minél nagyobb arányban a rókák egyék meg, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

A vakcinázással érintett települések listáját megyénként az alábbi táblázat tartalmazza. Felhívjuk a figyelmet, hogy a lista tájékoztató jellegű, az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendelésének tényéről, valamint annak időtartamáról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzatok tudnak tájékoztatást adni. Lakott területen, belterületen NEM történik vakcina kiszórás. A vakcina kutyára és macskára nem veszélyes (azonban a veszettség elleni védettséget sem alakít ki ezekben a fajokban). A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található az oltóanyag, amely ha kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és vízzel. Ha a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére jutna, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

A mintegy 600 millió forintos költségvetésű róka immunizációs program 75 százalékos Európai Uniós társfinanszírozással valósul meg. 2016-ban 13 tagállam területén zajlik uniós támogatással veszettség mentesítési program. Az Európai Bizottság célkitűzése, hogy 2020-ra az EU valamennyi tagállamában felszámolásra kerüljön a betegség.

Letölthető anyagok
A vakcinázással érintett települések listája
Térkép - a veszettség elleni immunizáció tervezett időrendje megyénként 2016 tavaszán


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >