null Állatorvosoknak indul képzés az antimikrobiális szerek helyes használatáról

Állatorvosoknak indul képzés az antimikrobiális szerek helyes használatáról

2022. március 2, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az állatorvosok figyelmét, hogy 2024. január 1-jét követően már csak a megfelelő hatósági bizonyítvány birtokában állíthatnak ki olyan vényt, amely élelmiszertermelő állat részére antibiotikum-hatóanyagú készítmény rendelésére szolgál. A hatósági bizonyítvány megszerzésének feltétele a szakirányú graduális vagy iskolarendszeren kívüli, hatósági jellegű képzés igazolt, sikeres elvégzése.

Tájékoztatjuk az egyetemet már elvégzett állatorvosokat, hogy az Állatorvostudományi Egyetem 2022. március 22-23-án rendezi meg első alkalommal a kétnapos képzést, ahol lehetőségük nyílik elsajátítani az antimikrobiális szerek helyes használatával kapcsolatos legújabb ismereteket.

Az előadásokon szó lesz az antibiotikumok alkalmazásának általános irányelveiről és specifikumairól kérődzők, sertések és baromfik esetében. Az antibiotikum-engedélyezés, -forgalmazás és -felhasználás jogszabályi keretei, a külső-belső járványvédelem korszerű megközelítése, a telepi rezisztenciavizsgálatokhoz kapcsolódó mintavétel jó gyakorlata, valamint az alternatív betegség-megelőző eljárások is szerepelnek a programban. 

A képzések a tervek szerint 2-3 havonta követik majd egymást, így 2024. január 1-ig minden érintett állatorvos megfelelhet a jogszabály* által előírt követelménynek. A kurzusokon helyszíni (tantermi) és online részvételre is lesz lehetőség.
 

Hivatkozott jogszabály:
*128/2009 (X.6.) FVM rendeletet módosító 27/2021 (VIII. 11.) AM rendelet

Friss hírek

2023. március 24, péntek

A Nébih közzétette az értékelő szervezetek bevonásáról szóló tájékoztatót

A Nébih közzétette oldalán a növényvédőszer-hatóanyag és növényvédőszer engedélyezésére, valamint a meglévő engedély meghosszabbítására, illetve módosítására irányuló eljárásokban közreműködő értékelő szervezetek bevonásáról szóló tájékoztatót.

Tovább >

2023. március 24, péntek

Maradék nélkül tippek a takarékos ünnephez

Madárcsicsergéssel és virágillattal köszöntött bennünket a tavasz, ráadásul hamarosan kezdetét veszi a húsvéti készülődés is: ilyenkor a családok finomabbnál finomabb ételekkel terítik meg az asztalt. Ugyanakkor az ünnepek során fokozódhat az élelmiszerpazarlás, ezért azt tanácsoljuk, hogy ezt az időszakot is takarékos szemléletben töltsük. Ehhez gyűjtöttünk össze pár ötletet cikkünkben.

Tovább >