null Állatorvosoknak indul képzés az antimikrobiális szerek helyes használatáról

Állatorvosoknak indul képzés az antimikrobiális szerek helyes használatáról

2022. március 2, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az állatorvosok figyelmét, hogy 2024. január 1-jét követően már csak a megfelelő hatósági bizonyítvány birtokában állíthatnak ki olyan vényt, amely élelmiszertermelő állat részére antibiotikum-hatóanyagú készítmény rendelésére szolgál. A hatósági bizonyítvány megszerzésének feltétele a szakirányú graduális vagy iskolarendszeren kívüli, hatósági jellegű képzés igazolt, sikeres elvégzése.

Tájékoztatjuk az egyetemet már elvégzett állatorvosokat, hogy az Állatorvostudományi Egyetem 2022. március 22-23-án rendezi meg első alkalommal a kétnapos képzést, ahol lehetőségük nyílik elsajátítani az antimikrobiális szerek helyes használatával kapcsolatos legújabb ismereteket.

Az előadásokon szó lesz az antibiotikumok alkalmazásának általános irányelveiről és specifikumairól kérődzők, sertések és baromfik esetében. Az antibiotikum-engedélyezés, -forgalmazás és -felhasználás jogszabályi keretei, a külső-belső járványvédelem korszerű megközelítése, a telepi rezisztenciavizsgálatokhoz kapcsolódó mintavétel jó gyakorlata, valamint az alternatív betegség-megelőző eljárások is szerepelnek a programban. 

A képzések a tervek szerint 2-3 havonta követik majd egymást, így 2024. január 1-ig minden érintett állatorvos megfelelhet a jogszabály* által előírt követelménynek. A kurzusokon helyszíni (tantermi) és online részvételre is lesz lehetőség.
 

Hivatkozott jogszabály:
*128/2009 (X.6.) FVM rendeletet módosító 27/2021 (VIII. 11.) AM rendelet

Friss hírek

2025. december 12, péntek

Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság!

Tovább >

2025. december 11, csütörtök

A Nébih 2025-ben is célzott helyszíni ellenőrzésekkel támogatta a jogszerű hazai drónos növényvédelmet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2025-ben is elvégezte a drónos növényvédelmi tevékenységet reklámozó magánszemélyek és vállalkozások támogató jellegű, helyszíni ellenőrzését. Bár a vizsgálatok az idei évben is vegyes eredményekkel zárultak, a szakemberek ugyanakkor fejlődést tapasztaltak.

Tovább >