null A vadgazdálkodók számára is előnyös a LABOR rendszer fejlesztése

A vadgazdálkodók számára is előnyös a LABOR rendszer fejlesztése

2021. június 30, szerda

2021. július 1-jétől gyakorlati fázisba lépett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) digitális LABOR rendszerének fejlesztése. Bár a vadgazdálkodókat közvetlenül nem érintik az ezzel járó feladatok, a belőle fakadó előnyöket ők is élvezhetik: a gyorsabb, elektronikus eredményközlés jóvoltából hamarabb születhet döntés a vadhús felhasználhatóságáról.

A hazai állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló ügyviteli rendszer fejlesztésének legfontosabb célja a vizsgálatok megrendelésének és az eredményközlésnek az egyszerűsítése, gyorsabbá és átláthatóbbá tétele. Júliusban az ASP vizsgálatok terén két fontos változás lép életbe:

  • Július 1-jétől elsőként az afrikai sertéspestissel kapcsolatos vaddisznóvizsgálati eljárásrend módosul, azaz a megyei és járási hivataloknál dolgozó szakemberek ettől az időponttól kezdve a LABOR rendszerben érik majd el az ASP eredményközlő dokumentumokat.
  • Július 15-től pedig már az ASP mintákhoz tartozó vizsgálati megrendelőt is csak online, a digitális LABOR felületen keresztül lehet beküldeni a Nébih részére, amire kizárólag az állatorvos vagy meghatalmazottja lesz jogosult.

A Nébih az új eljárásrendtől a vizsgálati eredményközlés jelentős gyorsulását várja, amelynek – a vadgazdálkodókra nézve – fontos pozitívuma lesz, hogy rövidülhet a vaddisznók felhasználhatóságát érintő hatósági eljárás ideje.

Az új rendszer használatában elsődlegesen érintett hatósági állatorvos és ügyintéző szakemberek felkészítése már megkezdődött, így remélhetőleg zökkenőmentes lesz az átállás. Bízunk abban, hogy az innováció közvetett előnyeit rövidesen az állategészségügyi területhez kapcsolódó valamennyi szektor élvezheti. 

A kezdeti időszakra mindannyiuk türelmét és támogatását kérjük.


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >