null A tűzifavásárlás leggyakoribb kérdései

A tűzifavásárlás leggyakoribb kérdései

2020. szeptember 15, kedd

A Tűzifát okosan online piactér (https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu/) elindítása mellett, a tudatos tűzifavásárlás támogatása érdekében, a Nébih összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat.

Hol vásároljak?

A tűzifa esetében is igaz, hogy akkor járunk a legjobban, ha helyi termelőtől (erdőgazdálkodók) vagy helyben működő kereskedőtől vásárolunk, hiszen kisebb lesz a szállítási költség (ami a környezet mellett a pénztárcánknak is kíméli) és probléma esetében később is könnyen megtalálható a kereskedő.

A Tűzifát okosan telephely keresőfelületén (ami a weboldal alapbeállítása) megadhatjuk a lakhelyünket, valamint azt, hogy hány kilométeres körzetben keressük az erdőgazdálkodók, kereskedők telephelyeit. Az eredményeket listázza a felület, de megjeleníthetjük térképen is.

Ha már tudjuk, milyen tűzifát szeretnénk vásárolni, akkor a fatermék kereső funkciót érdemes használni, ahol a tűzifa feldolgozottságára, kiszerelésére (például sarangolt vagy ömlesztett konyhakész) kereshetünk rá.

Mennyiért vásároljak?

Korábban még erdész szakembereknek is komoly kihívást jelentett, ha különböző tűzifa hirdetések árait össze akarták hasonlítani egymással. A Tűzifát okosan online piactéren ezért az árak tömör köbméterben szerepelnek, ami egy 1x1x1 méteres tömör fakocka mennyiségét jelenti. Emellett a hirdető megadja azt is, hogy milyen formában (méteres, aprított, hasított, kalodába rakott, stb.) szállítja majd ki a megvásárolt faterméket. Azon persze nem szabad meglepődni, hogy a konyhakész, hasított, 25 centiméteres tűzifa tömör köbméterre vonatkozó ára magasabb, mint a méteres, sarangolt tüzelőé, hiszen a feldolgozásnak többletköltségei vannak. (Ezt természetesen megspórolhatjuk, ha van kedvünk, időnk, motorfűrészünk és egy jó fejszénk. Az otthoni tűzifaaprítás a tapasztalatok szerint garantáltan minden izomcsoportot megmozgat, azonban nagy odafigyelést és megfelelő védőeszközök alkalmazását igényli!)

Milyen méretben, avagy kuglizott vagy hasított fát rendeljek?

A méret kérdése akkor merül fel, ha feldolgozott (kuglizott, hasított) tűzifát vásárolunk. A megválaszolásához meg kell mérnünk a tüzelő berendezés tűzterének méreteit. Túl kicsire darabolt fát ne vegyünk, mert „hamarabb ellobban”, de kerüljük a túl hosszút is, mert csak a kezünket „verjük le” a fa bekészítésénél, és ha már ég a tűz, nem lesz lehetőségünk bűvészkedni a rárakásnál.

Régebbi vagy kisebb kályháknál a 25 centiméteres, újabb kályháknál, kisebb kandallóknál a 33 centiméteres, míg a faelgázosító kazánoknál, nagyobb tűzterű kandallóknál az 50 centiméteres fahasábméret a megfelelő. Ha bizonytalanok vagyunk, rendelés előtt mindenképpen mérjük meg és próbáljuk ki a méretet.

Milyen fával tüzeljek?

A különböző fafajcsoportok (keménylombos, lágylombos, fenyő) fűtőértéke és ára jelentősen eltér egymástól. A lágylombos és fenyő fafajok mindig olcsóbbak, hiszen fűtőértékük is alacsonyabb. Ellenben nagyobb tároló helyre van szükség és többször kell a tűzre is rakni, ha ezekkel fűtünk.

Fafajcsoporton belül a választás már inkább ízlés dolga, bár vannak kisebb különbségek. A bükknek vékony a kérge, kevés a hamuja, ha viszont nem teljesen száraz, könnyen gombásodik és befülled a tárolás ideje alatt. A tölgynek jó az illata, a csernek szép a lángja, magas a fűtőértéke, akárcsak a gyertyánnak, amit viszont nehezebb hasítani.

Egyes fafajok fűtési tulajdonságairól a Nébih EUTR vásárlói információs oldalán (https://portal.nebih.gov.hu/eutr-vasarloi) elérhető Tűzifát csak okosan kiadványában további részletes adatok olvashatóak.

Mikor érdemes vásárolni?

Lehetőleg az előző évben, de legkésőbb nyár elején vásároljuk meg az adott évi tüzelőt és hagyjuk száradni esőtől védett, lehetőleg szellős helyen. A Tűzifát okosan keresőjében az is beállítható, hogy mikor vágták ki a fát, de ha van elég tároló kapacitásunk, akkor vehetünk olyat, amin „tegnap még a rigó fütyült”.

Figyeljünk arra, hogy a méteres fa nem szárad úgy, mintha fel lenne hasítva. Ha betároljuk, szellős helyre rakjuk, de ha ez nem oldható meg, akkor csak száraz fát vásároljunk.

Bármelyik fafajcsoportból vásárolunk is, a legfontosabb, hogy száraz, azaz legfeljebb 30% nedvességtartalmú tűzifával fűtsünk. A nedvességtartalmat a rendes kereskedelmi forgalomban kapható kézi mérőműszerekkel pontosan meg lehet mérni, de tapasztalati úton is hamar el lehet sajátítani az ehhez szükséges tudást. Száraz fából akár 30%-al kevesebbre van szükség egy fűtési szezonban, ráadásul az ezzel faló fűtés gyorsabb, egyszerűbb, hatékonyabb! Ez nemcsak anyagilag térül meg, hanem csökkenti a légszennyezést és a természeti erőforrások ésszerűbb használatát is jelenti!


Friss hírek

2022. április 25, hétfő

Helyzetjelentés az illegális fakitermelésekről és kereskedelemről

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a járványhelyzet ellenére is fokozni tudta fellépését a faanyagkereskedelmi lánc hatékony felügyelete érdekében. A 2021-ben folytatott ellenőrzések számadatai és az illegális fakitermelés kockázatával kapcsolatos aktuális statisztikai adatok összefoglalója - immár az elmúlt öt év tapasztalatait alapul véve - a Nébih honlapján olvashatók.

Tovább >

2022. január 14, péntek

Közeleg az erdei faválasztékok készletének nyilvántartásba vételi határideje!

A faanyag kereskedelmi lánc szereplőknek nyilvántartásba kell venniük az üzleti év első napja szerinti nyitó erdei faválaszték készletet az üzleti év első hónapjának végéig. Mivel a legtöbb gazdasági szervezet, gazdálkodó esetében ezen első napnak január 1-e minősül, így esetükben a határidő 2022. január 31 én jár le. A kötelezettség teljesítéséhez gyors és biztos megoldást nyújt a Nébih saját elektronikus rögzítő felülete.

Tovább >