null A növényvédő szerek vásárlása

A növényvédő szerek vásárlása

2020. augusztus 27, csütörtök

Vásárlás előtt nem árt átgondolni, hányféle növényt, milyen kártevőktől és mekkora területen szeretnénk megvédeni a növényvédő készítményekkel. Nagyon fontos szempont például, hogy a kezelendő növénykultúrá(k)ban mely növényvédő szerek rendelkeznek engedéllyel.

Ellentétben a nagyobb területekkel rendelkező gazdaságokkal, a házikertben vagy hobbitelken egységnyi területet nézve többféle növényfaj és -fajta védelmére kell felkészülni, így ehhez mérten kell összeválogatni a készítményeket. A lehető legspecifikusabb készítmények kiválasztása azért is fontost, mert a növényvédő szer engedélyokiratában nem szereplő növénykultúrákat kezelni az adott készítménnyel szigorúan tilos! Nagy fajgazdagságú kert esetében lehetőség van több növénykultúrában engedélyezett készítményeket vásárolni.

Vásárlás előtt mérjük fel a felhasználni kívánt szer mennyiségét

Mindig csak annyi növényvédő szert vásároljunk, amennyit rövidtávon (következő egy hétben vagy hónapban) felhasználunk, és gondoskodjunk a maradék szer(ek)  biztonságos tárolásáról, valamint a keletkező hulladék szakszerű kezeléséről. Vásárlásnál érdemes az évről évre előforduló károsítók megjelenését is számításba venni, illetve figyelemmel kísérni a növényvédelmi előrejelzéseket a különböző mezőgazdasági fórumokon, hatósági tájékoztatókban és szaklapokban.

Növényvédő szert (is) csak megbízható forrásból

Mindig, minden esetben engedéllyel rendelkező, magyarországi forgalmazótól szerezzük be a növényvédő szereket! A megvásárolni kívánt növényvédő szerre hasonlító, hamisított termékek nemcsak a kezelni kívánt növénykultúrában tehetnek kárt, hanem a környezetre, valamint saját és embertársaink egészségére is súlyos hatással lehetnek. 
Az illegális növényvédő szerek alkalmazását a törvény szigorúan bünteti, ezért abban az esetben, ha bárki illegális növényvédőszer-kereskedelemről szerez tudomást, haladéktalanul értesítenie kell a hatóságot!

Megfelelő vásárlási jogosultság megléte

Minden vásárlásnál meg kell győződni arról, hogy a megvásárolni kívánt készítmény beszerzéséhez és felhasználásához rendelkezésre áll-e a megfelelő vásárlási jogosultság. A növényvédelmi hatóság a növényvédő szereket felhasználásuk és forgalmazásuk szerint 3 forgalmi kategóriába sorolja (jelölésük: I., II. és III.) annak érdekében, hogy az ún. „hivatásos felhasználás” céljából felhasználandó növényvédő szerek elkülöníthetőek legyenek a hobbikertészkedésnél is alkalmazható növényvédő szerektől. 
Ez a kategóriarendszer határozza meg, hogy az adott készítménnyel ki, milyen végzettséggel, milyen jogosultsággal milyen tevékenységet végezhet. Az I. és II. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő szereket a megyei kormányhivatalok növény-és talajvédelmi szakhatósága által kiadott engedéllyel („fehér”, illetve „zöld könyv”) lehet forgalmazni, megvásárolni és felhasználni. A III. forgalmi kategóriába tartozó készítményeket engedély nélkül, lakossági felhasználásra lehet beszerezni. A forgalmi kategóriákról bővebben a cikksorozat 3. részében tájékozódhatunk.

Megfelelő védőfelszerelés biztosítása, viselése

Már a tervezett kezelés érdemes beszerezni a növényvédő szer felhasználásakor szükséges egyéni védőfelszerelést, vagyis azokat az eszközöket, amelyekre a permetlé előkészítése, kijuttatása és ártalmatlanítása során szükséges lesz (védőkesztyű, lábbeli, szemüveg, védőruházat, védőmaszk)! A védőkellékekről növényvédő szer forgalmazóitól vagy a gazdabolt, kertészeti árudák eladóitól tudunk tanácsot kérni, és ugyanitt meg is vásárolhatjuk ezeket az eszközöket. Az előírt védőfelszerelés hiányában a növényvédő szeres kezelést veszélyes, épp ezért tilos megkezdeni!

FONTOS INFORMÁCIÓ
A növényvédő szerek vásárlására vonatkozó szabályokat minden esetben szigorúan be kell tartani! A jogszabályban rögzített követelmények figyelmen kívül hagyása esetén növényvédelmi bírság szabható ki.
Az a növényvédő szert eladó személy, aki feltételes forgalmú készítményt arra jogosulatlan személynek ad ki, engedélyének bevonására és a tevékenységtől való eltiltásra számíthat.

 

Friss hírek

2024. június 10, hétfő

Országos parlagfű helyzetkép (2024.06.07.)

Az átlagosnál jóval magasabb kora tavaszi hőmérsékletek hatására 2024-ben a szokásosnál korábban volt észlelhető a parlagfű csírázása. Az idei évben a parlagfű kelése az ország nagy részén már március közepén, végén elkezdődött.

Tovább >

2024. június 5, szerda

Csaknem 1 milliárd forintból fejleszt, majd oktat fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásain a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 984,73 millió forint vissza nem térítendő támogatásból korszerűsíti fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásainak infrastruktúráját Monorierdőn, Pölöskén, Székkutason és Tordason. A hatóság többek között új erőgépek, betakarítógép, kertészeti eszközök és meteorológiai állomások beszerzésére fordítja a támogatás összegét. A bemutatóüzemek fejlesztése során elért eredményeket elméleti és gyakorlati előadásokból álló programokon mutatják be a szakemberek.

Tovább >