null A növényvédő szerek harmonizált kockázati mutatói Magyarországon (2011-2018)

A növényvédő szerek harmonizált kockázati mutatói Magyarországon (2011-2018)

2020. augusztus 28, péntek

A növényvédő szerek fenntartható használatát célzó 2009/128/EK irányelvnek megfelelően idén is kiszámították a szakemberek a harmonizált kockázati mutatókat (Harmonised Risk Indicators - HRI) a 2011-2018 időszak vonatkozásában.

2019. május 19-től az Európai Unió fenti jogszabályát módosító 2019/782/EU irányelv előírja a tagállamok számára az eddig elfogadott két kockázati mutató kiszámítását, annak érdekében, hogy láthatóvá tegyék, milyen tendencia mutatkozik a növényvédőszer-használatból fakadó kockázat változásában.

1. Harmonizált kockázati mutató

A 1107/2009/EK rendelet alapján a forgalomba hozott növényvédőszerekben jelen lévő hatóanyagok mennyiségein alapuló, veszélyalapú harmonizált kockázati mutató (HRI 1).

1. táblázat és ábra: Az összesített súlyozott mutató (HRI 1) alakulása Magyarországon, ahol az alapérték a 2011-2013 évek átlaga (100)

2. harmonizált kockázati mutató

A 1107/2009/EK rendelet 53. cikke alapján kiadott engedélyek számán alapuló harmonizált kockázati mutató (HRI 2)

2. táblázat és ábra: Összesített súlyozott mutató (HRI 2) alakulása Magyarországon, ahol az alapérték a 2011-2013 évek átlaga (100)

A témában bővebb információk olvashatók a Nébih honlapján.

Friss hírek

2024. július 26, péntek

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.26.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. július 25, csütörtök

A napsütés ellenére borús eredményekkel zárult a strandbüfék és a street foodok nyári szezonális ellenőrzése

A 2024-es nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban a strandbüféket és a street foodokat is felkeresték az élelmiszerbiztonsági felügyelők. Az egész országban 346 vendéglátó létesítményt vizsgáltak. Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák. A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

Tovább >