null A növényvédő szerek harmonizált kockázati mutatói Magyarországon (2011-2018)

A növényvédő szerek harmonizált kockázati mutatói Magyarországon (2011-2018)

2020. augusztus 28, péntek

A növényvédő szerek fenntartható használatát célzó 2009/128/EK irányelvnek megfelelően idén is kiszámították a szakemberek a harmonizált kockázati mutatókat (Harmonised Risk Indicators - HRI) a 2011-2018 időszak vonatkozásában.

2019. május 19-től az Európai Unió fenti jogszabályát módosító 2019/782/EU irányelv előírja a tagállamok számára az eddig elfogadott két kockázati mutató kiszámítását, annak érdekében, hogy láthatóvá tegyék, milyen tendencia mutatkozik a növényvédőszer-használatból fakadó kockázat változásában.

1. Harmonizált kockázati mutató

A 1107/2009/EK rendelet alapján a forgalomba hozott növényvédőszerekben jelen lévő hatóanyagok mennyiségein alapuló, veszélyalapú harmonizált kockázati mutató (HRI 1).

1. táblázat és ábra: Az összesített súlyozott mutató (HRI 1) alakulása Magyarországon, ahol az alapérték a 2011-2013 évek átlaga (100)

2. harmonizált kockázati mutató

A 1107/2009/EK rendelet 53. cikke alapján kiadott engedélyek számán alapuló harmonizált kockázati mutató (HRI 2)

2. táblázat és ábra: Összesített súlyozott mutató (HRI 2) alakulása Magyarországon, ahol az alapérték a 2011-2013 évek átlaga (100)

A témában bővebb információk olvashatók a Nébih honlapján.

Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >