null A növényvédő szerek engedélyezéséről és hatóanyagaik vizsgálatáról

A növényvédő szerek engedélyezéséről és hatóanyagaik vizsgálatáról

A növényvédő szerek engedélyezéséről és hatóanyagaik vizsgálatáról

A növényvédő szerek alkalmazásának fontos szerepe van abban, hogy elegendő és jó minőségű élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára az év minden napján. Sajnos azonban nem lehet kiküszöbölni, hogy ezeknek a szereknek a hatóanyag maradékai ne jelenjenek meg a növényi és állati eredetű élelmiszerekben, illetve azok felületén. Fontos cél, hogy a szermaradékok mennyisége minimális legyen, illetve hogy ne haladja meg az uniós szinten meghatározott, fogyasztókra nézve biztonságosnak ítélt határértékeket (maximum residue level - MRL)

Az Európai Unióban a növényvédő szer hatóanyagoknak a világ talán legszigorúbb engedélyezési folyamatán kell keresztül mennie. Ezen felül periodikus, illetve adott esetben ad hoc felülvizsgálaton is meg kell felelniük az uniós szinten meghatározott kritériumoknak, hogy aztán a növényvédő szerekben felhasználhatók legyenek. Az ún. jóváhagyási eljárás során kiemelt hangsúlyt kap egy hatóanyag akut és krónikus toxikológiai tulajdonsága. Ebből kifolyólag azok az anyagok, amelyek a tudomány jelenlegi állása szerint többek között bizonyítottan rákkeltő, reprodukciót károsító vagy hormonháztartást romboló tulajdonsággal rendelkeznek, nem használhatók fel növényvédő szerekben.

A növényvédő szerek engedélyezése során kiemelt figyelmet kapnak az élelmiszerekben megjelenő hatóanyagok maradékainak kérdése. Kizárólag olyan felhasználás engedélyezhető, amely esetében a maradékok a fogyasztói csoportok számára nem jelentenek rövid- vagy hosszútávon fogyasztói kockázatot. A fogyasztói kockázatbecslés szintén uniós szinten harmonizált és egységesen elfogadott metódus szerint készül, biztosítva minden európai polgár biztonságát. Tehát a növényvédő szerek engedélyezési folyamata jelenti az első lépcsőt a fogyasztók egészségének biztosítása érdekében.

Második lépcsőben szúrópróba szerűen a forgalomban lévő élelmiszerek hatóanyag maradék tartalmát vizsgálják. Uniós rendelet írja elő a tagállamok számára, hogy megbizonyosodjanak az élelmiszerekre megállapított határértékeknek való megfelelésről. Emellett uniós szinten is működik egy koordinált monitoring program. A tagállami hatóságok éves szinten több mint 75.000 élelmiszermintát vizsgálnak csaknem 600 különböző növényvédő szer hatóanyag tekintetében. A monitoring eredmények az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) honlapján elérhetők (https://www.efsa.europa.eu). A 2018-as magyarországi mintavételek alapján a piacra került feldolgozatlan növényi termékek 46%-a semmilyen növényvédő szert nem tartalmazott, 53%-ban csak az EU-s határértékeket meg nem haladó, tehát egészségre nem ártalmas mennyiségű szermaradékot találtak. A vizsgált minták kevesebb, mint 1%-a tartalmazott határérték feletti mennyiségű, vagy éppen az EU-ban nem engedélyezett hatóanyagot.

Az eredmények szerint a növényi termékek közel felénél ugyanúgy nem mutatható ki növényvédő szer, mintha biotermesztéssel állították volna elő.

A tagállami és az EU által koordinált monitoring vizsgálati eredményei alapján az EFSA minden évben elvégzi az európai fogyasztókat érő kockázatok becslését. Az EFSA a legutóbbi értékelése alapján megállapította, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint az uniós piacon forgalomban lévő élelmiszerekben megtalálható szermaradékok nagy valószínűséggel nem jelentenek a fogyasztók egészségére kockázatot. Megjegyzendő, hogy a több hatóanyagot tartalmazó élelmiszerek kockázatbecslési metódusa még nincs véglegesítve. A több évet felölelő előkészítő munka várhatóan még idén befejeződik, hogy aztán a jövőben már az ún. koktélhatásokat is vizsgálni tudjuk.

Az élelmiszerláncba kerülő szennyezések forrása lehet a talaj, és a talajra vagy növényre kijuttatott termésnövelő anyagok. Mivel Magyarországon a legszigorúbb Európában a termésnövelő anyagok engedélyezési rendszere, elmondhatjuk, hogy az ilyen módon a növényekbe kerülő szennyezések kockázata minimális, amíg e rendszer működik.  A magyar talajok szennyezettségi állapota európai szinten jónak tekinthető a kevesebb kijuttatott káros anyag miatt.


Friss hírek

Harmadik országból származó ökológiai termékek behozatala és forgalomba hozatala
2022. január 18, kedd

Harmadik országból származó ökológiai termékek behozatala és forgalomba hozatala

Bio termékek harmadik országból történő importálását végző élelmiszer-vállalkozó tevékenységét tanúsító szervezet ellenőrzése alatt folytathatja. E célból szükséges a tevékenység megkezdése előtt a szervezetnél a nyilvántartásba vételét kérni.

Tovább >

Biztosan jó, ha „steril” zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk?
2022. január 18, kedd

Biztosan jó, ha „steril” zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk?

Manapság már alapvető fogyasztói igénynek tekinthető, hogy az úgynevezett „földesáruk” megmosva kerüljenek a boltok polcaira. Ezzel párhuzamosan egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát-/perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel. A Nébih felhívja a termesztők, kereskedők figyelmét, hogy semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése, a fogyasztókét pedig arra, hogy tudatos vásárlóként ne csak „szemre” vásároljanak, a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyék meg!

Tovább >