null A növényvédő szerek biztonságos szállítása

A növényvédő szerek biztonságos szállítása

A növényvédő szerek biztonságos szállítása
2020. szeptember 1, kedd

Egészségünk és környezetünk megóvása érdekében a megvásárolt növényvédőszer-készítmények szállításánál is be kell tartani néhány egyszerű, ám igen fontos biztonsági előírást. Növényvédelmi cikksorozatunk 14. része a növényvédő szerek biztonságos szállításával foglalkozik, elősegítve a készítmények használatához szükséges szabályok megismerését.

A növényvédő szert kizárólag elkülönítve és megfelelően rögzítve szállítsuk bontatlan állapotban, vagy a visszazárt eredeti, sérülésmentes csomagolásában. 

Mindenképp ügyeljünk arra, hogy a készítmény ne érintkezzen egyéb szállított áruval, ne szennyezze be sem a szállító járművet, sem a környezetet. Amennyiben a szállító jármű mégis szennyeződne, azonnal tisztítsuk meg a releváns egészségügyi, környezetvédelmi és természetvédelmi előírások szigorú betartása mellett. 

Szállítás közben a szert hőtől, esőtől, hidegtől és más időjárási viszontagságtól védeni kell.

•    Növényvédő szerek szállítása esetén szigorúan tilos a szállító jármű rakfelületén növényvédő szerrel együtt embert, állatot, takarmányt, élelmiszert vagy gyógyszert szállítani!
•    Szigorúan tilos felhasználásra előkészített növényvédő szert közúton szállítani (pl.: háti permetezőbe készítve)!
 

A szállító járműben minden eshetőségre felkészülve legyen kéznél porraloltó készülék, elsősegélydoboz, valamint kerékkitámasztó ék.
A készítmények járműbe helyezése és járműből való kiemelése esetén gondoskodjunk az alapvető egyéni védőeszközök (pl.: védőkesztyű) használatáról!
Ezen egyszerű szabályok figyelembevételével biztonságossá válik a szállítás, és távol marad a baj.
 


Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >