null A kockázatok rangsorolása és kockázaton alapuló monitoring tervezés

A kockázatok rangsorolása és kockázaton alapuló monitoring tervezés

2013. december 5, csütörtök

„A kockázatok rangsorolása és kockázaton alapuló monitoring tervezés” címmel 2013. december 3-án a Danubius Hotel HELIA-ban megrendezésre került a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóságának (ÉKI) szakmai konferenciája, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) támogatásával, és a NÉBIH Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóságának (REFI) együttműködésével. Az esemény aktualitását a Hivatalban folyamatban levő, kockázatalapú monitoring tervezés adta.

A rendezvényt Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária a NÉBIH-ÉKI igazgatója nyitotta meg, aki köszöntötte a meghívott előadókat, vendégeket és kollégákat, majd felkérte Dr. Oravecz Mártont, a NÉBIH elnökét köszöntője megtartására, az esemény aktualitásának, témájának felvezetésére.  Dr. Oravecz Márton (NÉBIH elnök) beszédében kiemelte a rendezvény témájának aktualitását, a kockázatalapú monitoring tervezések fontosságát, amelyet Hivatalban a nem régiben alakult Szakmai Panelek látnak el.

Az első prezentációt Alessandro Broglia meghívott előadó, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) biológia veszélyekkel foglalkozó részlegének munkatársa tartotta, aki kitért az EFSA küldetésére, jelenlegi feladataira, majd bemutatta az európai hatóság biológiai veszélyekre vonatkozó kockázat-rangsorolási tevékenységét, valamint eszköztárát. A második előadó Prof. Dr. Ambrus Árpád az ÉKI munkatársa volt, aki a kockázat alapú mintavételezés statisztikai tervezését ismertette a hallgatósággal egy olasz tejfeldolgozó üzem mintáinak aflatoxin M1 eredményei példáján, hangsúlyozva a megfelelő mintavételezés jelentőségét. Dr. Ócsai Lajos az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetője vette át a szót, aki a prioritásokról számolt be az élelmiszerrel terjedő fertőzések terén. Előadásában a járványfolyamat kialakulásának mechanizmusáról és a megelőzés lehetőségeiről számolt be. A délelőtti szekció utolsó előadója az ÉKI munkatársa dr. Szerleticsné dr. Túri Mária volt, aki a kémiai élelmiszerbiztonság terén ismertette a prioritásokat, kitérve az élelmiszerbiztonság alapjaira, a prioritások meghatározására, valamint beszámolt az EU és a nemzetközi szervezetek aktuális témáiról.

A délutáni szekciót dr. Jóźwiak Ákos (NÉBIH-REFI) előadása nyitotta meg, prezentációjában a kockázat alapú mintavételezésről, a stratégiai megfontolásokról számolt be, valamint azok jelentőségéről, majd Mészáros László (NÉBIH-ÉKI) a Risk Rangert, egy kockázat-rangsorolási metódust mutatott be a hallgatóságnak. Ezt követően ismét dr. Jóźwiak Ákos (NÉBIH-REFI) kérte vissza a szót, ezúttal a Risk Ranking gyakorlati megvalósításáról számolt be takarmányok kockázatrangsorolásán keresztül. Az előadásokat Tóthné Lippai Edit a NÉBIH-REFI munkatársa folytatta „Kockázatok rangsorolása az elsődleges termelés felmérését célzó monitoring rendszerekben” címmel. Végezetül Kerekes Katától (NÉBIH-ÉKI) kaptak a megjelentek egy kis kitekintést a kanadai kockázat-rangsorolási modellről, majd Farkas Zsuzsa (NÉBIH-ÉKI) ismertette az amerikai módszert: „Az USDA gyakorlata a szermaradék monitoring tervezés terén” címmel.

Az előadások után fehér asztal mellett, kötetlenül folytatódott a megbeszélés.


PROGRAM

Megnyitó és köszöntők:

Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária
NÉBIH-ÉKI igazgató

Dr. Oravecz Márton
NÉBIH Elnök, országos főállatorvos helyettes

Előadások:

Broglia Alessandro (EFSA)

Overview on the development of a risk ranking framework and toolbox for the EFSA Panel on Biological Hazards (Az EFSA biológiai veszélyekre vonatkozó kockázat-rangsorolási tevékenységének és eszköztárának bemutatása)

Prof. Dr. Ambrus Árpád (NÉBIH-ÉKI)

Kockázat alapú mintavételezés statisztikai tervezése az aflatoxin M1 eredmények példáján

Dr. Ócsai Lajos (OTH ÁNTSZ)

Prioritások az élelmiszerrel (is) terjedőfertőések terén

dr. Szerleticsné dr. Túri Mária (NÉBIH-ÉKI)

Prioritások a kémiai élelmiszerbiztonság terén

dr. Jóźwiak Ákos (NÉBIH-REFI)

Kockázat alapú mintavételezés: Stratégiai megfontolások

Mészáros László (NÉBIH-ÉKI)

Risk Ranger: egy kockázat-rangsorolási szoftver bemutatása

dr. Jóźiak Ákos (NÉBIH-REFI)

Risk Ranking gyakorlati megvalósítása: takarmány kockázat rangsorolás

Tóthné Lippai Edit (NÉBIH-REFI)

Kockázatok rangsorolása az elsőleges termelés felmérését célzó monitoring rendszerekben

Kerekes Kata (NÉBIH-ÉKI)

Kitekintés: a kanadai kockázat-rangsorolási modell

Farkas Zsuzsa (NÉBIH ÉKI)

Kitekintés: az USDA gyakorlata a szermaradék monitoring tervezés terén


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Nagy érdeklődés fogadta a fitotoxicitás témában megrendezett tordasi szakmai napot

Az elmúlt héten Tordason Fitotoxicitási vizsgálatok kapcsán tartott szakmai bemutatót a Nébih. A nagy érdeklődést kiváltó rendezvény a VP1-1.2.1-23 kódszámú felhívás által elnyert projektnek köszönhetően valósulhatott meg.

Tovább >

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >