null A hazai élelmiszerlánc-biztonság eredményei elismertek Európában

A hazai élelmiszerlánc-biztonság eredményei elismertek Európában

A hazai élelmiszerlánc-biztonság eredményei elismertek Európában
2016. november 11, péntek

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és Magyarország intézményei, szakemberei között meglévő tudományos együttműködés további erősítése, a gyakorlati tapasztalatok átadása és a jövőbeni közös munka újabb lehetőségei is szóba került a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Zsigó Róbert, Bognár Lajos helyettes államtitkár és az EFSA főigazgatója, Bernhard Url közötti tárgyaláson.

Az élelmiszerbiztonsági rendszer ismertsége, elismertsége, megbecsülése jelentősen növekedett Magyarországon az elmúlt három évben. Az eredményes kommunikáció megalapozhatja a hatékony szakmai munkát és az élelmiszerbiztonsági tevékenység elismertségét, ezért is üdvözlendő az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakemberek gyakori eszmecseréje – mondta Zsigó Róbert. Az élelmiszerbiztonság egyre komplexebb rendszerének naprakészen tartásához a tagállamok együttműködése elengedhetetlen, ezért is segíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a nemzetközi szervezet munkáját. Az emberek egészsége érdekében Magyarország érdekelt egy olyan együttműködésben, amely még eredményesebbé, és hatékonyabbá teszi a hazai élelmiszerlánc-biztonságot akár az állategészségügyben, akár a növényvédelemben. Ezért az EFSA főigazgatóját Zsigó Róbert a szakmai szervezetek további támogatásáról biztosította.

A főigazgató elismerte a magyar szakemberek munkáját, és megerősítette, a nemzetközi szervezetnek valamennyi tagállam tapasztalatára szüksége van. A további hatékony munkához kérte, hogy hazánk nagyobb szerepet vállaljon, ehhez segítséget nyújt az EFSA gyakornoki programja és a szakértők cseréje.

A 2013-ban elfogadott tízéves Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia új, korszerű alapokra helyezte az élelmiszerlánc-biztonságért felelős szereplők viszonyát. A Stratégia Európában is példaértékű, átfogó szemléletének eredményességét a terület elmúlt négy évben elért eredményei igazolták – fogalmazott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által szervezett tudományos konferenciát köszöntő beszédében Zsigó Róbert. Véleménye szerint a további élelmiszerbiztonsági kockázatcsökkentés érdekében a hatósági funkciók további erősítésére és a társadalmi tudásmenedzsment megszervezésére és koordinálására van szükség.

Az EFSA az Európai Unió finanszírozásával 2002-ben létrehozott intézmény, amely az uniós törvényhozó és végrehajtó szervektől (Bizottság, Tanács, Parlament), valamint a Tagállamoktól függetlenül működik. Az intézmény feladata az élelmiszerlánchoz köthető kockázatokkal kapcsolatos tudományos tanácsadás és kommunikáció. Az EFSA nagy hangsúlyt fektet az élelmiszerbiztonság területén dolgozó szakemberek, valamint a nemzeti hatóságok és más intézmények közötti tapasztalatcserére.

(FM Sajtóiroda)Friss hírek

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih
2021. október 20, szerda

Fokozottan ellenőrzi ősszel a mikotoxinokat vizsgáló laborokat a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ősszel – a fokozott kockázat miatt – a mikotoxinokat vizsgáló egységekre kiemelten fókuszálnak majd.

Tovább >

Közlemény visszavont „zöld könyvről”
2021. október 20, szerda

Közlemény visszavont „zöld könyvről”

A Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása

Tovább >