null 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok

29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok

29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok
2022. május 16, hétfő

2022-ben május 5-7-én tartották a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napokat Hódmezővásárhelyen. A kiállításon lehetőség van élőben is megtekinteni azokat állatokat, melyeket papírról ismerek. Mint a Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság - Szarvasmarha és Kiskérődző Tenyésztési Osztály munkatársa, szakmai szempontból megfigyelhetem a tenyésztési előrehaladást is. Az első napon tartották meg a tenyészállatok bírálatát. Húsmarha kategóriában magyartarka, charolais, limousin, blonde d'Aquitaine fajtákat vezettek fel.Blonde d'Aquitaine növendék bika (2 éves) és felnőtt tenyészbika bírálat (fotó: Prágai Andrea)Charolais hímivar nagydíjas és fajta győztes Parfait, melynek lajstromszáma 38898 (fotó: Prágai Andrea)

A húsmarha fajták győzteseinek összevetése során a 37751 központi lajstromszámmal rendelkező magyar szürke szarvasmarha tenyészbika került ki győztesként. Ez az állat 2017-ben született, lajstromszámot 2021-ben kapott a NÉBIH által üzemeltetett enar rendszerben. Az első szürkemarha a rendszerben a 286-os számot kapta és 1974-ben született.
 

A 37751 központi lajstromszámú győztes bika (fotó: Prágai Andrea)

A magyar szürkemarha őshonos, hazánkban törvényileg védett háziállat. A XVI. századtól keresett vágóállat volt Nyugat-Európában is, még a 19. században is keresett és kedvelt volt a húsa egész Európában. A fajtára jellemző, hogy rendkívül jól alkalmazkodott a puszták nyújtotta életkörülményekhez. Erős, szilárd szervezetük jól viseli a szélsőségesebb időjárási viszonyokat, a nagy nyári meleget és a zord hideg telet is. A táplálékkal szemben sem igényesek, ezért a homoki legelőktől az árterekig mindenhol tarthatók. A teheneket tejükért és szaporulatukért, az ökröket igavonóként hasznosították. 


Friss hírek

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban
2022. június 23, csütörtök

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság 2022. június 24-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tovább él.

Tovább >

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon
2022. június 22, szerda

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon

Több éve működtetett illegális haltárolóhelyet lepleztek le a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Nébih Állami Halőri Szolgálatának halőrei. A Balatonkenesén található, 40 m3 térfogatú gödörben 23 pontyot helyezett el a horgász, amelyek nagy részét sértetlenül sikerült visszahelyezni a Balatonba. A halak ezúttal megúszták, a jogsértő horgász azonban nem lesz ilyen szerencsés.

Tovább >