null Lakossági bejelentés vezetett a csaló kereskedő nyomára

Lakossági bejelentés vezetett a csaló kereskedő nyomára

2015. november 20, péntek

Egy nyíregyházi zöldség-gyümölcs kereskedőnél végeztek ellenőrzést a múlt héten a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Az út menti árusítóhelyen összesen mintegy 10 tonna burgonyát, vöröshagymát és almát kellett hatósági zár alá vonni, mivel azok eredetét nem tudta igazolni a kereskedő. Az árus őstermelő igazolvánnyal is rendelkezett, saját termése azonban egyáltalán nem, import áruja viszont annál több volt a helyszínen.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztálya lakossági bejelentés alapján tartott ellenőrzést Nyíregyházán egy út menti árusítóhelyen.

A burgonya, vöröshagyma és alma tételek egytől-egyig jelöletlenek voltak, és egy részük a minőségi előírásoknak sem felelt meg. Az áru eredetét a tulajdonos nem tudta igazolni – így például nem tudni, hogy azokat mikor és milyen növényvédő szerekkel kezelték –, ezért a hatóság elrendelte a tételek zárolását és megsemmisítését.

Bár a kereskedő rendelkezett őstermelő igazolvánnyal, saját előállítású árut egyáltalán nem találtak az ellenőrök a helyszínen. Ezzel szemben jelentős mennyiségben akadt import áru, köztük déli gyümölcs is az árukészletben. A feltárt hiányosságok miatt a kereskedő őstermelői igazolványát a megyei szakemberek a helyszínen bevonták, így tevékenységét a továbbiakban nem folytathatja.

A hatóság szakemberei összesen mintegy 10 tonna zöldséget és gyümölcsöt vontak ki a forgalomból és rendelték el azok megsemmisítését. A kereskedő ellen hatósági eljárás indult, százezer forintos nagyságrendű bírságra számíthat. 

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve


Forrás: Szabolcs-Szatmár_Bereg Megyei KH Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztály


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >