Vissza

Minőségvezérelt Közétkeztetés Program

Minőségvezérelt Közétkeztetés Program

Minőségvezérelt Közétkeztetés Program

A minőségvezérelt közétkeztetés minősítő rendszerének közzétett adatairól

2015. októberben megkezdtük a közétkeztetési főzőkonyhák élelmiszerbiztonsági és élelmiszerminőségi szempontok szerinti minősítését, „próbaüzemben”. A minősítések eredményét a terveink szerint folyamatosan nyilvánosságra hozzuk, a próbaüzemben azonban csak azoknak a konyháknak az adatait tesszük közzé, amelyek jeles és jó minősítést kaptak és előzetesen hozzájárultak adataik közzétételéhez.

A minősítés helyszíni szemlékre épül, amit szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező, erre a feladatra képzett, titoktartási és összeférhetetlenségi nyilatkozatot tett auditorok végeznek, a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának szakmai irányításával és szakmai kontrolljával. A szemlék előre nem egyeztetett, váratlan időpontban zajlanak.

Vizsgáljuk a terméket (élelmiszer, étel), tevékenységet, a létesítményt, a minőséget és élelmiszerbiztonságot garantáló dokumentumokat és a folyamatok rendszerét, megbízhatóságát, jogszabályoknak megfelelőségét.

minősítés egységes, és átlátható, mert a minősítés alapját képező  csekklista nyilvános, honlapunkról bárki letöltheti, és az önellenőrzési feladatainak teljesítéséhez felhasználhatja. Az átláthatósághoz hozzátartozik az is, hogy az eredményeket a fogyasztók is láthatják. Az értékelés, azaz a minősítés az iskolában már jól ismert módszerrel, 1-5-ig terjedő „osztályozással” zajlik, a csekklistáról megszerezhető pontok arányában.

( Az összes pontszám mindenkinél más-más, attól függően, hogy milyen tevékenységeket végez)

90 - 100 %  jeles (5)

80 - 89,9 %  jó (4)

70 - 79,9 %  közepes (3)

60 - 69,9 %  elégséges (2)

60 % alatt    elégtelen (1)

 

A minősítés legfontosabb célja, hogy fejlesztő, és javításra ösztönző legyen. A feltárt nem megfelelőségek alapján egyénre szabottan levélben, szakmai javaslatokat teszünk a konyha üzemeltetőjének a javításokra, majd később visszatérünk és felmérjük a fejlődést, változást.

Eddigi tapasztalataink alapján megállapítható, hogy a munkaszervezéssel és odafigyeléssel, ismertek felfrissítésével a nem megfelelőségek többsége javítható. Az ilyen hibák aránya jóval meghaladja a beruházással, fejlesztéssel javíthatókat.

2016. szeptemberben megkezdtük a közétkeztetési tálalókonyhák élelmiszerbiztonsági és élelmiszerminőségi szempontok szerinti minősítését, „próbaüzemben”. A minősítés alapját képező csekklista szerkezete, osztályozása, értékelése a főzőkonyhai csekklistához hasonló, szintén nyilvános, honlapunkról letölthető, és az önellenőrzési feladatok teljesítéséhez felhasználható.

 

NÉBIH Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály

 

Kapcsolódó anyag
A jeles és jó minősítést elért létesítmények listája - Főzőkonyha

A jeles és jó minősítést elért létesítmények listája - Tálalókonyha

 

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Baranya megye 2013-2016

Baranya megye 2013-2016

Baranya megye 2013-2016
2017. szeptember 29, péntek

Baranya megye 2013-2016

Pest megye – 37. számú vizsgálat – Mesevár Óvoda Marton utcai telephelye Tálalókonyha
2017. szeptember 20, szerda

Pest megye – 37. számú vizsgálat – Mesevár Óvoda Marton utcai telephelye Tálalókonyha

Fejér megye – 67.számú vizsgálat – Zöldliget Általános Iskola – Velence
2017. szeptember 20, szerda

Fejér megye – 67.számú vizsgálat – Zöldliget Általános Iskola – Velence

Békés megye – 62. számú vizsgálat – Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium Tálalókonyha
2017. szeptember 20, szerda

Békés megye – 62. számú vizsgálat – Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium Tálalókonyha

Békés megye – 61. számú vizsgálat – Kölcsey utcai és Ligeti sori Óvoda Tálalókonyha – Békéscsaba
2017. szeptember 20, szerda

Békés megye – 61. számú vizsgálat – Kölcsey utcai és Ligeti sori Óvoda Tálalókonyha – Békéscsaba

Békés megye – 60. számú vizsgálat – Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthona Főzőkonyha
2017. szeptember 20, szerda

Békés megye – 60. számú vizsgálat – Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthona Főzőkonyha

Békés megye – 59. számú vizsgálat – Napközi konyha – Csorvás
2017. szeptember 20, szerda

Békés megye – 59. számú vizsgálat – Napközi konyha – Csorvás

Csongrád megye – 46. számú vizsgálat – Csongrád Megyei Napsugár Otthon Főző- és tálalókonyha
2017. szeptember 20, szerda

Csongrád megye – 46. számú vizsgálat – Csongrád Megyei Napsugár Otthon Főző- és tálalókonyha

Csongrád megye – 45. számú vizsgálat – Tálalókonyha HTKT Egyesített Bölcsődei Intézet Hóvirág utcai Bölcsőde
2017. szeptember 20, szerda

Csongrád megye – 45. számú vizsgálat – Tálalókonyha HTKT Egyesített Bölcsődei Intézet Hóvirág utcai Bölcsőde

Csongrád megye – 44. számú vizsgálat – Makói Egyesített Népjóléti Intézmény 2. sz. Idősek Klubja Tálalókonyha Tálalókonyha - Szeged
2017. szeptember 20, szerda

Csongrád megye – 44. számú vizsgálat – Makói Egyesített Népjóléti Intézmény 2. sz. Idősek Klubja Tálalókonyha Tálalókonyha - Szeged

Csongrád megye – 43. számú vizsgálat – Arany János Általános Iskola Tálalókonyha – Szeged
2017. szeptember 20, szerda

Csongrád megye – 43. számú vizsgálat – Arany János Általános Iskola Tálalókonyha – Szeged

Pest megye – 36. számú vizsgálat – Budaörsi Vackor Óvoda Tálalókonyha
2017. szeptember 20, szerda

Pest megye – 36. számú vizsgálat – Budaörsi Vackor Óvoda Tálalókonyha

Vas megye – 51. számú vizsgálat – Coreth Mária Óvoda Főzőkonyha - Körmend
2017. szeptember 20, szerda

Vas megye – 51. számú vizsgálat – Coreth Mária Óvoda Főzőkonyha - Körmend

Vas megye – 50. számú vizsgálat – Atroplusz Kft. Főzőkonyha – Vasvár
2017. szeptember 20, szerda

Vas megye – 50. számú vizsgálat – Atroplusz Kft. Főzőkonyha – Vasvár

Vas megye – 49. számú vizsgálat – Vasi Fogadó Kft. Főzőkonyha – Kőszeg
2017. szeptember 20, szerda

Vas megye – 49. számú vizsgálat – Vasi Fogadó Kft. Főzőkonyha – Kőszeg