Vissza

Elindult a közétkeztető konyhák minősítő rendszerének tesztüzeme

Elindult a közétkeztető konyhák minősítő rendszerének tesztüzeme

Elindult a közétkeztető konyhák minősítő rendszerének tesztüzeme
2015. október 12.

Vendéglátó és közétkeztető szakmai civil szervezeteknek tartott tájékoztatót október 8-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A GHP munkacsoport rendkívüli ülésén a hatósági szakemberek beszámoltak többek között az elmúlt időszak közétkeztető és vendéglátó szektort érintő ételmérgezéseiről, az OKÉS 2015 szakácsverseny aktualitásairól, valamint a minőségvezérelt közétkeztetés projektről és a vendéglátó létesítmények minősítő rendszeréről.

Megnyitójában dr. Pleva György a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője hangsúlyozta, a NÉBIH – követve eddigi gyakorlatát – ezúttal is partnerként fordul a szakmai civil szervezetekhez, és terveik szerint a jövőben is rendszeresen tartanak majd hasonló tájékoztatókat.

A GHP munkacsoport rendkívüli ülése mintegy 60 fő részvételével zajlott le 2015. október 8-án. Az ülésen Némedi József az ÉTREND Egyesület elnöke beszámolt a 2015-ös Országos Közétkeztetési Szakácsverseny, azaz az OKÉS aktuális állásáról. A szeptember 30-i nevezési határidőig 26 csapat adta le jelentkezését, így november hónapban 3 regionális elődöntőt tartanak majd.

Helik Ferenc igazgató (NÉBIH KÜI) bemutatta, hogy a szektorban milyen jellemző visszásságokat tárt fel az elmúlt időszakban a Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Zoltai Anna osztályvezető (NÉBIH ÉTbI) pedig az élelmiszer eredetű megbetegedések aktuális eseteiről, például a múlt heti éttermi gombamérgezésről tartott előadást. Összesítve a korábbi évek statisztikai adatait az látható, hogy a nyilvántartott élelmiszer eredetű megbetegedések 73%-a a közétkeztetésben, 21%-a pedig a vendéglátásban történt.

A legérdekesebb napirendi pont a minőségvezérelt közétkeztetés projekt és a vendéglátó létesítmények minősítő rendszerének bemutatása volt, Deák Ferenc főosztályvezető helyettes (FM) és Zoltai Anna osztályvezető közös előadásában. A közétkeztető cégek minősítése teszt jelleggel már elindult, ezzel párhuzamosan zajlik a jogi háttér kidolgozása is. A NÉBIH szakemberei a rendszer kidolgozásakor számos hasonló külföldi megoldást megvizsgáltak, sorra vették azok erősségeit és gyengeségeit, s ezek figyelembe vételével dolgozták ki a hazai minősítő eljárást. A minősítésnél fontos, hogy átlátható, nyilvános, egységes, objektív, elfogadott és ne megszégyenítő, hanem fejlesztésre ösztönző legyen. Fontos, hogy a szakmai auditnak – a legsúlyosabb esetektől eltekintve – nem lesz hatósági következménye.

A minősítést országszerte 20 auditor végzi egy 140-150 (élelmiszerbiztonságra és élelmiszerminő-ségre egyaránt kitérő) kérdésből álló nyilvános lista alapján. A tesztidőszak várhatóan 2016 januárjában zárul majd. A Vendéglátás jó higiéniai gyakorlati útmutatón alapuló kérdéssort és az audit eredményeket is a hivatal honlapján olvashatják majd az érdeklődők. A rendszer alapvető célja a tájékoztatás, olyan új információk biztosítása a megrendelők (szülők, önkormányzatok, vállalatok stb.) felé, amelynek segítségével reális döntést hozhatnak a szolgáltatás megrendelésekor és megítélésekor.

 

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:
a közlemény letölthető formában
audit kérdéssor (checklista)

 



Friss hírek

Budapest XVIII.ker. - 157. vizsgálat - Kondor Béla Általános Iskola Eurest Főzőkonyha

Budapest XVIII.ker. - 157. vizsgálat - Kondor Béla Általános Iskola Eurest Főzőkonyha

Pest megye – 58. számú vizsgálat – Budapest Főváros XIII. ker. Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Gyermekkert Tagóvoda

Pest megye – 58. számú vizsgálat – Budapest Főváros XIII. ker. Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Gyermekkert Tagóvoda

Pest megye – 57. számú vizsgálat – Vasadi Község Bölcsőde Főzőkonyha

Pest megye – 57. számú vizsgálat – Vasadi Község Bölcsőde Főzőkonyha

Fejér megye - 61.számú vizsgálat - Gárdonyi Óvoda-Dinnyési Tagóvoda Főző- és Tálalókonyha

Fejér megye - 61.számú vizsgálat - Gárdonyi Óvoda-Dinnyési Tagóvoda Főző- és Tálalókonyha

Nógrád megye-38.számú vizsgálat- Bartók Béla Általános Iskola Tálalókonyha - Bátonyterenye

Nógrád megye-38.számú vizsgálat- Bartók Béla Általános Iskola Tálalókonyha - Bátonyterenye

Somogy megye – 64. számú vizsgálat – Festetics Kristóf Általános Iskola Főzőkonyha - Balatonkeresztúr

Somogy megye – 64. számú vizsgálat – Festetics Kristóf Általános Iskola Főzőkonyha - Balatonkeresztúr

Pest megye – 56. számú vizsgálat – Idősek Klubja Központi Konyha - Tápiószecső

Pest megye – 56. számú vizsgálat – Idősek Klubja Központi Konyha - Tápiószecső

Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

Komárom-Esztergom megye – 33. számú vizsgálat – Oroszlány Város Óvodái, Brunszvik Teréz Óvoda Tálalókonyha

Komárom-Esztergom megye – 33. számú vizsgálat – Oroszlány Város Óvodái, Brunszvik Teréz Óvoda Tálalókonyha

Heves megye- 41. számú vizsgálat - Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Tálalókonyha - Eger

Heves megye- 41. számú vizsgálat - Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Tálalókonyha - Eger

Pest megye – 50. számú vizsgálat – KÖVÁL Nonprofit Zrt. Katona úti Óvoda Főzőkonyha - Monor

Pest megye – 50. számú vizsgálat – KÖVÁL Nonprofit Zrt. Katona úti Óvoda Főzőkonyha - Monor

Csongrád megye - 47. számú vizsgálat - Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda - Szentes
2018. május 21, hétfő

Csongrád megye - 47. számú vizsgálat - Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda - Szentes

GHP archív anyagok
2018. május 11, péntek

GHP archív anyagok

Somogy megye - 71. számú vizsgálat - Kaposvári Egyetem-Gyakorló Óvoda
2018. május 10, csütörtök

Somogy megye - 71. számú vizsgálat - Kaposvári Egyetem-Gyakorló Óvoda

Vas megye - 54. számú vizsgálat - Mézeskalács Óvoda - Acsád
2018. március 28, szerda

Vas megye - 54. számú vizsgálat - Mézeskalács Óvoda - Acsád

Tropán alkaloidok
2018. március 22, csütörtök

Tropán alkaloidok