null Megújult az EFSA Journal

Megújult az EFSA Journal

2017. október 9, hétfő

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) bejelentette, hogy elérhető az EFSA Journal megújult platformja. 

Az új felületen számos új lehetőséget találnak az érdeklődők:

  • jobb link-kapcsolódást az EFSA honlapjához;
  • továbbfejlesztetett keresést (mely az EFSA Journalt és az azokhoz mellékelt tanulmányokat [Supporting Publications] együttesen dolgozza fel, valamint találatai korlátozhatóak az egyes tudományos testületekre [Scientific Panels] vagy a tudományos bizottságra [Scientific Committee]);
  • a cikkek mérőszámait, így idézettségét és elérését;
  • tematikus cikkgyűjteményeket (Virtual Issues);
  • kiemelt cikkeket.

A Journal egyéb funkcionalitása, így például a cikkek, hivatkozások, absztraktok és idézők elérési módja nem változott jelentősen. A Journal továbbra is szabadon olvasható bárki számára.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság a következő hetekben tervezi elindítani további újítását, az EFSA Journal applikációját.

A hatóság kérése, hogy akinek kérdése van a megújult oldallal kapcsolatban, a efsajournal@efsa.europa.eu címre továbbítsa azt.

Hivatalunk az EFSA Focal Pointon keresztül értesül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot érintő hírekről.

Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >