null Határérték feletti formaldehid kioldódást mértek kínai műanyag evőeszközökből

Határérték feletti formaldehid kioldódást mértek kínai műanyag evőeszközökből

2017. augusztus 24, csütörtök

Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehid kioldódást mért a cseh hatóság egy Kínából származó, „bambusz” elnevezésű háromrészes műanyag evőeszköz szettben. Az esetről a NÉBIH a RASFF rendszeren keresztül kapott tájékoztatást. A termék Németországon keresztül érkezett az Unió piacára, ahonnan Magyarország mellett további 22 országba szállítottak belőle.

Frissítve: 2017.09.06.

Egy, a riasztásban érintett budapesti vállalkozáshoz 20 db termék érkezett. A helyszíni ellenőrzés során mind a 20 terméket megtalálták, kivonták a forgalomból és megsemmisítették. 

Frissítve: 2017.08.29.

A termékből 40 db érkezett egy Zala megyei vállalkozáshoz, melyből 38-at végfelhasználók részére értékesítettek. A helyszíni ellenőrzéskor talált 2 db-ot a hatóság kivonta a forgalomból.

A termék adatai:

  • Megnevezés: „bambusz” elnevezésű háromrészes műanyag evőeszköz szett
  • Tételszám: 33535
  • Egyéb információ: három részes szett (kés, villa, kanál) karabinerrel összekötve
  • RASFF referenciaszám: 2017.1145

A vonatkozó rendelet alapján a formaldehid kioldódási határértéke 15 mg/kg, a vizsgált eszközökben ezzel szemben 148 mg/kg és 78,2 mg/kg-ot mértek, amely többszörösen meghaladja az engedélyezett mennyiséget.

Kérjük, hogy aki rendelkezik a fenti azonosítókkal ellátott termékkel, étkezés során ne használja azt!

A formaldehidről

A formaldehid egy főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használt vegyület, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be. Nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.



Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >