Gyermek közétkeztetésből származó ételek (ebéd) érzékszervi vizsgálata - részeredmények
2013. januártól a NÉBIH saját erőforrás felhasználásával és a Kormányhivatalok bevonásával folyamatosan mintázza elsősorban a legkiszolgáltatottabb korosztályt ellátó gyermekétkeztetés során feltálalt készételeket. Az érzékszervi vizsgálatok jelenleg hét, az érzékszervi vizsgálatokra akkreditált laboratóriumban történnek.
Azonban 2015. év tavaszától a mozgó érzékszervi vizsgáló állomás üzembe helyezésével olyan kisebb településekre is eljuthatunk, ahol eddig a területi korlátok határt szabtak.
A nemzetközi szabványoknak megfelelő mozgó érzékszervi vizsgáló állomással a 3-6 fős képzett érzékszervi bíráló bizottság tavasztól-őszig terjedő időszakban az országot járva véletlenszerűen, illetve meghatározott szempont szerint kiválasztott étkeztető helyen minősíti az ételeket.
A vizsgálatok helyszínének kiválasztásakor figyelembe vesszük a NÉBIH Zöldszámára (+36/80-263244), illetve Ügyfélszolgálatára (ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu) érkezett panaszokat, szülői jelzéseket, bejelentéseket is.
A közétkeztetésben készült ételek legfőbb bírálói nem mi vagyunk, hanem a fogyasztók. Lehet az étel biztonságos, tartalmazhat egészséges összetevőket, készülhet a legkorszerűbb konyhatechnológiával, ha nem elég ízletes, továbbá, ha nem fogyasztásra ösztönzőek a tálalás és az étkezés körülményei (ízléstelen tálalás, kihűlt étel, kicsorbult, kopott tányérok, evőeszközök, zsúfolt étkező, rövid étkezési idő, stb.) az étel nem kerül elfogyasztásra. A költségesen előállított étel hulladékká válik, miközben a fogyasztó, a kisgyermek aznap éhes marad.
Honlapunkon a mintavétel helye alapján megyei csoportosításban tálalási fotókkal illusztrálva megtekinthetők az egyes érzékszervi bírálatok, amelyek tájékoztató jellegűek hatósági következménnyel nem járnak.
Ezzel a szülők, az étkeztető vállalkozások, az étkeztetést megrendelők és az intézményfenntartók is kapnak visszajelzést, bár az igazi és rendszeres visszajelzést az étkeztetés során keletkező hulladék mennyisége adja, amivel az üzemeltetők nap mint nap szembesülhetnek.
Az eddig elvégzett közel 900 menüsor érzékszervi bírálata során azt tapasztaltuk, hogy megnőtt az átlagos minősítések száma. Ezért a NÉBIH 2017. júniusától új pontozásos rendszert vezetett be, mellyel az egységesebb és pontosabb eredmény volt a cél. A mozgó érzékszervi laboratóriumban végzett bírálatok 2017. június 1-től már az új rendszer alapján minősített, azonban tájákoztatjuk Önöket, hogy a NÉBIH laboratóriumai feltehetőleg 2017 október 1-től állnak át az új rendszer szerinti bírálatra.
Honlapunkon továbbra is figyelemmel kísérhetik az immár jóval szélesebb körben végzett érzékszervi bírálatok megállapításait, valamint a vizsgált ételek összetételére vonatkozó adatokat is. Az összetételi adatok képet adnak egy-egy szolgáltató ételkészítési szokásairól (levesporok, ételízesítő fűszerkeverékek, egyéb kényelmi termékek használata; friss-, vagy mirelit zöldség előnyben részesítése, megszokott, hagyományos fűszerek, vagy új ízeket adó zöldfűszerek használata; mesterséges édesítőszerek alkalmazása stb.).
Az alábbi táblázat nyújt segítséget abban, hogy a kapott pontok alapján milyen eredménnyel zárult egy-egy menü érzékszervi bírálata.
Pontszám | Minősítés |
≤ 8,2 | nem felelt meg |
8,3–12,2 | átlag alatti |
12,3–15,2 | átlagos |
15,3–17,7 | átlag feletti |
17,8–20 | kiválóan megfelelt |