Vissza

Aszalt szilva fajtabírálatot tartott a NÉBIH

Aszalt szilva fajtabírálatot tartott a NÉBIH

Aszalt szilva fajtabírálatot tartott a NÉBIH
2017. április 26.

18 szilvafajta aszalt mintáit ismerhették meg szakértők és aszalt szilva kedvelők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) múlt hét pénteki aszalt szilva fajtabemutatóján, Budapesten. A rendezvényt megnyitó szakmai kerekasztal beszélgetésen az ágazat képviselői osztották meg tapasztalataikat az aszalt szilva jelentőségéről, a különböző fajták aszalhatóságáról, beltartalmi értékeiről, valamint az aszalt szilva piaci lehetőségeiről, majd „laikus” aszalt szilva kedvelőkkel együtt érzékszervi bírálaton értékelték a fajtákat.

A szilva friss gyümölcsként az évnek csak egy rövid időszakában áll rendelkezésre (2-3 hónap), de mivel egy igen jó és egészséges gyümölcsről van szó, ezért jelentős az igény tartósítására, megőrzésére. Az ivólé és befőtt készítése csak a mai kor emberének adatott meg, de az aszalás ennél sokkal régebbi módszer (mintegy 5000 éves írott múltra tekint vissza), hogy a téli gyümölcshiányos, vitaminhiányos időszakban is hozzájuthassunk a vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz.

A bírált szilvafajták a NÉBIH Pölöskei Fajtakísérleti Állomásáról és a NAIK Ceglédi Kutató Állomásáról származtak. Minden fajtát az aszaláshoz optimális időpontban szüretetek, majd a NÉBIH Helvéciai Fajtakísérleti Állomásán aszaltak és tároltak. A bírálat előtt 48 órával a mintákat 20%-os cukor oldatban rehidratálták a szakemberek, hogy a fogyasztáskor azok nedvességtartalma optimális legyen, vagyis, a gyümölcs húsállománya könnyen rágható legyen.

A bírált fajták:

1. Beregi datolya 7. Csacsanszka najbolja 13. Stanley
2. Besztercei Bt2 8. Csacsanszka rodna 14. Szultán
3. Tuleu dulce 9. Debreceni muskotály 15. Utility
4. Besztercei muskotály 10. Empress 16. Viktória
5. Bluefre 11. Gabi féle kökény 17. Valjevka
6. C1501 12. Gömöri nyakas 18. ZDR


A bírált fajták teljes listája elérhető a NÉBIH honlapján: link A bírálat során a bírálók értékelték a gyümölcs színét, küllemét, állományát, ízét és a héj minőségét. A különböző fajták igen eltérőek voltak mind megjelenésüket, mind ízüket illetően. Összességében elmondható, hogy a sötét színű (majdnem fekete) aszalványok inkább tetszettek a bírálóknak, mint a világosabb színűek. A küllem értékelésénél a nagyobb méretű és fényes fekete színű mintákat kedvelték (pl.: Empress, Stanley, Tuleu dulce, Valjevka). Az állomány tulajdonságra a legmagasabb pontszámokat a Tuleu dulce, a ZDR, a C1501, a Gömöri nyakas, a Stanley, az Utility és a Bluefre fajták kapták. A bírálók a legjobb ízűnek a Tuleu dulce-t, a Stanley-t, a ZDR-t, a Gabi féle kökényt, a Utility-t és a Beregi datolyát találták. Legfinomabb (legvékonyabb) héja a Gabi féle kökénynek, a Tuleu dulce-nak, és az Empress fajtának volt.

A különböző tulajdonságokra adott pontszámokat összesítve a legjobbnak értékelt fajta a Tuleu dulce, a Gömöri nyakas, a Gabi féle kökény, a Stanley és az Empress fajták voltak.

A bírálók érdeklődve és örömmel fogadták a szilva fajtabírálatot, hiszen az aszalt szilvának köztudottan jelentős az egészségre gyakorolt pozitív hatása, érdemes lenne többet fogyasztani a kiváló minőségű hazai gyümölcsökből készült aszalványokból.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
aszalt szilva háttéranyag
előadás




Friss hírek

Kezdetét vette a Kutyabarát Balaton szezon – számos új kezdeményezéssel
2018. május 25, péntek

Kezdetét vette a Kutyabarát Balaton szezon – számos új kezdeményezéssel

Illegális pizzériát zárt be a Nébih
2018. május 23, szerda

Illegális pizzériát zárt be a Nébih

Alig egy hét maradt az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallására
2018. május 22, kedd

Alig egy hét maradt az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallására

Az ukrán határ mellett is afrikai sertéspestist talált egy vaddisznóban a Nébih
2018. május 17, csütörtök

Az ukrán határ mellett is afrikai sertéspestist talált egy vaddisznóban a Nébih

Jó példák és felelősségvállalás a közétkeztetés szereplőitől
2018. május 17, csütörtök

Jó példák és felelősségvállalás a közétkeztetés szereplőitől

Sikeresen zárult a CCMAS idei ülése
2018. május 16, szerda

Sikeresen zárult a CCMAS idei ülése

Figyeljünk a csomagolt élelmiszerek sértetlenségére
2018. május 12, szombat

Figyeljünk a csomagolt élelmiszerek sértetlenségére

Elérhető a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutató aktualizált változata
2018. május 11, péntek

Elérhető a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutató aktualizált változata

Fagyasztott spenótot hívtak vissza
2018. május 8, kedd

Fagyasztott spenótot hívtak vissza

A korai nyári meleg miatt megnőtt az erdőtűz kockázat
2018. május 8, kedd

A korai nyári meleg miatt megnőtt az erdőtűz kockázat

Frissítés - Újabb csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket azonosított a Nébih laboratóriuma
2018. május 7, hétfő

Frissítés - Újabb csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket azonosított a Nébih laboratóriuma

Mehet a magyar sertés Georgiába és Hongkongba
2018. május 4, péntek

Mehet a magyar sertés Georgiába és Hongkongba

Online tudástárat készített a Nébih az élelmiszeres tanúsító védjegyekről
2018. május 3, csütörtök

Online tudástárat készített a Nébih az élelmiszeres tanúsító védjegyekről

Tájékoztatás az e-ügyintézési funkciók karbantartás miatti átmeneti leállásáról
2018. május 3, csütörtök

Tájékoztatás az e-ügyintézési funkciók karbantartás miatti átmeneti leállásáról

Újabb ASP-s vaddisznók a heves megyei különösen ellenőrzött területen
2018. május 2, szerda

Újabb ASP-s vaddisznók a heves megyei különösen ellenőrzött területen

Többszörösen szabálysértő kistermelővel szemben intézkedett a Nébih
2018. május 2, szerda

Többszörösen szabálysértő kistermelővel szemben intézkedett a Nébih