null ASP-t mutattak ki egy romániai házisertés-állományban

ASP-t mutattak ki egy romániai házisertés-állományban

2018. július 23, hétfő

Július 13-án afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét erősítették meg a Bihar (Bihor) megyei Kiskereki (Cherechiu) település egyik kis létszámú házisertés-állományában. A kitörés körül elrendelt megfigyelési körzet egy része Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik, sertésállomány azonban nem található az érintett területen.

A Román Állategészségügyi Hatóság ASP vírus jelenlétét erősítette meg a Bihar (Bihor) megyei Kiskereki (Cherechiu) település egyik kis létszámú házisertés-állományában. A kitörés körül felállított 10 km-es sugarú megfigyelési körzet Magyarországra, Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik, az érintett területen azonban sertést nem tartanak, kizárólag szántóföldi és erdészeti művelés alatt álló külterületek találhatóak itt.

Az eset kapcsán mind a román, mind a magyar Állategészségügyi Szolgálat szakemberei a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtették.

Az ASP-vel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek honlapunkon: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

Friss hírek

2025. december 15, hétfő

Év végi nagy durranás: rozé pezsgőket vizsgált a Szupermenta

A Szupermenta terméktesztjén ezúttal száraz rozé pezsgőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A tesztben 23 alkoholos ital vett részt, melyek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek voltak, jogsértő jelölés miatt azonban öt esetben hatósági intézkedések elrendelésére volt szükség. A kedveltségi vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy melyek a kóstolók által legkedveltebbnek ítélt rozé pezsgők.

Tovább >

2025. december 12, péntek

Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság!

Tovább >